Ο κινηματογράφος και η μουσική ήταν πάντα δύο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες!
Εδώ και καιρό είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μια λίστα με δικές μου αγαπημένες σκηνές, ταινίες και τις μουσικές που τις συνοδεύουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου!
Εδώ δεν έχουμε κάποιο βραβευμένο TOP 20 η κάτι παρ όμοιο! ”Επαναλαμβάνω… είναι μια λίστα με δικές μου αγαπημένες σκηνές και τις μουσικές τους!
Αρχικά κατέληξα σε 45-50 τίτλους ταινιών και άλλα τόσα τραγούδια και ενορχηστρώσεις. Αργότερα και αφού ζήτησα και την γνώμη των φίλων αλλά και των συνεργατών μου στο Kiss My GRass (δυστυχώς δεν χώρεσαν όλες!) κατέληξα σε αυτές εδώ τις 20 στιγμές στην ιστορία του σινεμά!
Αγαπημένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, μουσικές που σου χαϊδεύουν τα αυτιά και όλη η μαγεία του κινηματογράφου σε σκηνές γεμάτες δράση, αγωνία, αλλά κυρίως έρωτα!
Εύχομαι πραγματικά να βρείτε εδώ κάποια δική σας αγαπημένη! Αν όχι..ρίξτε μια ματιά, ανοίξτε λίγο καλύτερα τα αυτιά σας και που ξέρετε… ίσως αγαπήσετε κάτι νέο! Ίσως ανακαλύψετε μια νέα κινηματογραφική και μουσική εμπειρία!
ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!!!
“Against all odds”
H χρονιά είναι το 1984. Ο Phil Collins γράφει ένα κομμάτι για την ερωτική περιπέτεια ”Έρωτας δίχως αύριο”… και από το πουθενά βρίσκεται να είναι υποψήφιος για Όσκαρ.
Μια ιστορία απαγορευμένου έρωτα ξετυλίγεται μπροστά μας με πρωταγωνιστές τον Τζεφ Μπρίτζες ( δέκα Κλούνεϊ στην καθισιά του ήθελε τότε ) και την πανέμορφη Ρέιτσελ Γουόρντ.
Ένας κακοποιός αναθέτει σε έναν φίλο του, παλαίμαχο αθλητή να βρει την εξαφανισμένη κοπέλα του στο Μεξικό. Η αποστολή επιτυγχάνεται με ένα μόνο πρόβλημα… ερωτεύονται ο ένας τον άλλο. Όλα πλέον μοιάζουν ανεξέλεγκτα όπως και το πάθος των πρωταγωνιστών! Αφιερωμένο στην καλή μου φίλη Τζούλια Π. που λιώνει με αυτή την ταινία!
Mένουμε στην χρυσή δεκαετία και πάμε στο 1989!
Ο Άλ Πατσίνο και η ‘Ελεν Μπάρκιν γνωρίζονται και ξεκινούν ένα ερωτικό παιχνίδι στο πλαίσιο μιας έρευνας για μία κατά συρροή δολοφόνο! Τρομερή πραγματικά η χημεία τους είναι ουσιαστικά ολόκληρη η ταινία! Η εξαιρετική ερμηνεία του Pacino βέβαια βάζει τον καθένα από εμάς τους άντρες στη δύσκολη και γεμάτη αγωνία θέση του πρωταγωνιστή, ο οποίος δεν ξέρει αν η Femme Fatale που τον πλευρίζει είναι ο δολοφόνος που ψάχνει ή ο έρωτας της ζωής του και έτσι μας κρατάει στην τσίτα και κάνει το ενδιαφέρον να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα .Στο ”Ερωτικο αντικείμενο του εγκλήματος”..η σκηνή όπου η Μπάρκιν του δίνει ραντεβού στο σούπερμαρκετ φορώντας μόνο… μια καμπαρντίνα και με την Sade ως μουσικό χαλί, ήταν πραγματικά η πιο σέξι της χρονιάς!
“Amelie”
Αγαπάμε Αμελί και τον υπέροχο κόσμο που έπλασε για αυτήν και για μας o Jean-Pierre Jeunet! Η Αudrey Tautou είναι η ονειροπόλα Αμελί! Ο κόσμος όπως είναι δεν της αρέσει ιδιαίτερα και αποφασίζει να τον κάνει λίγο πιο ενδιαφέροντα αλλά και πιο δίκαιο! Μέσα απ΄ αυτό της το ταξίδι θα ανακαλύψει τον έρωτα στην πιο γλυκιά μορφή του!
Το κομμάτι που όλοι μας ψάχναμε εκείνες τις μέρες είναι αυτό!
Εδώ φτάνουμε σε μια πολύ αγαπημένη μου σκηνή η οποία δεν σας κρύβω ότι έχει και μια σχετική συναισθηματική αξία για μένα!
Με λίγα λόγια: O ντετέκτιβ Κρόκετ (Κόλιν Φαρέλ) αποφασίζει να φλερτάρει με τον θάνατο! Με την προστατευόμενη, δηλαδή, ενός στυγνού εγκληματία και μεγαλοβαρώνου ναρκωτικών! Εκεί που λες οκ… respect φιλαράκι μόνο και μόνο επειδή είσαι γενναίο Alpha Male – αρσενικό αλλά η εντυπωσιακή (παγοκολόνα, ως εκείνη την στιγμή)… Γκονκ Λι, θα σε φτύσει άγρια και θα φας τα μούτρα σου πανηγυρικά, αυτή..ως άλλος κυνηγός ανταποκρίνεται στο φλερτ και κάνει την ανατροπή! Του προτείνει να πεταχτούν με το σκάφος για ένα Μοχίτο! Που;; Ε μα στην Κούβα!!! Που αλλού! Μαϊάμι – Αβάνα 5 λεπτά θαλασσοδρόμος!! (Παγωτό οι θεατές στο σινεμά τότε! )
Σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που οι μηχανές του υπερηχητικού σκάφους παίρνουν μπροστά ο Moby και το ”One of these mornings” τινάζουν την ερωτική μπάνκα στον αέρα!
Το πιο απρόσμενο φλερτ του κινηματογραφικού 2006 έχει το πιο μαγικό αποτέλεσμα.
Ένα Μοχίτο στην Αβάνα συνοδευόμενο εν τέλει από λάτιν ήχους! Υπάρχουν τέτοιες γυναίκες και τις ευχαριστούμε! Και ο Κόλιν… και εγώ!
ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ!
Από τις λίγες ταινίες που με συγκινούν όσο τίποτα, όσες φορές και αν την δω! Ένας ύμνος στην Νέα Υόρκη και όλα όσα αυτή η πόλη πρεσβεύει αλλά και στην αντρική φιλία και στο πως αυτή στέκεται όρθια απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ο Σπάικ Λη σε μεγάλα κέφια!
Καθ΄ όλη την διάρκεια ο ήρωας μας και πρώην ντίλερ ναρκωτικών ψάχνει να βρει ποιος από τον στενό του κύκλο τον ”κάρφωσε” και τον στέλνει φυλακή. Μήπως η κοπέλα του η Νατουρέλ, (Ροζάριο-κόλαση-Ντώσον)… μήπως ο συνεργάτης του ή μήπως κάποιος από τους δύο αδελφικούς του φίλους; Aκόμη και ο πατέρας του δεν είναι υπεράνω υποψίας!
Η 25η ώρα ήταν η πρώτη ταινία που μας έδειξε την Νέα Υόρκη και το σημείο ZERO των Δίδυμων Πύργων μετά την τραγωδία του 2001!
Πέρα απ΄ όλα αυτά όμως η δεκάλεπτη τελική σεκάνς είναι ό,τι πιο αληθινό και σπαραχτικό είδα σε μια ταινία, που ως εκείνη την στιγμή δεν προμήνυε κάτι τέτοιο! Ουσιαστικά δηλαδή το φινάλε την απογειώνει! Εκεί ο Μόντι (Έντουαρντ Νόρτον) φαντάζεται (;) το πως διαδραματίζεται η ζωή και το μέλλον του μέσα από την επόμενη και άμεση επιλογή του. Στον δρόμο για την φυλακή… την ύστατη (25η ώρα)… θα γίνει φυγάς ή θα αποφασίσει να εκτίσει την ποινή του;
Πραγματικά συγκλονιστικό φινάλε, όπως και η μουσική του Terence Blanchar που μας δίνει ένα μείγμα κλασσικής και μοντέρνας τζαζ για να τονίσει τις πιο σημαντικές στιγμές της ταινίας!
Το κομμάτι σήμα κατατεθέν, ξεκινά απαλά και ανεβαίνει μετά τα 3 πρώτα λεπτά! Στο φινάλε του όμως μετατρέπεται σε τζαζ ύμνο! Ανήκει στα πολύ αγαπημένα μου και ειλικρινά δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι καλύτερο για σάουντρακ!
Κλείνω γράφοντας ότι η ταινία θέτει ένα, αλλά σύνθετο ερώτημα! ”Μπορείς να αλλάξεις όλη σου την ζωή μέσα σε 24 ώρες”; Αν ναι, με τι κόστος;
Δείτε την ταινία αν δεν την έχετε δει ως τώρα. Θα καταλάβετε τι εννοώ! Ποστάρω το κομμάτι και όχι την σκηνή του τέλους για να μην το χαλάσω σε κάποιους που πιθανόν… δώδεκα χρόνια μετά να μην την έχουν δει!
Η ”Ένταση” είναι η αγαπημένη μου περιπέτεια όλων των εποχών! Τόσο απλά.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν μας δίνει εδώ το αριστούργημα του… σε blue electric φόντο.
Πατσίνο, Ντε Νίρο, Κίλμερ και καμιά 15αριά σπουδαίοι ηθοποιοί να τους πλαισιώνουν σε ένα αστυνομικό έπος που εγώ προσωπικά όμοιο του δεν έχω δει έκτοτε, αν και ήδη πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια! Πέρα από την καταιγιστική δράση και τις τεράστιες ερμηνείες, στην ταινία υπάρχουν και 3-4 σκηνές, όπου ο έρωτας και οι γεμάτοι από αγάπη διάλογοι χτυπάνε κόκκινο! Εκεί έρχεται και δένει το σάουντρακ το οποίο περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα ορχηστρικά κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ! Ένα από αυτά, το ”Mystery Man” του Terje Rypdal είναι ένα κομμάτι για lounge έρωτα με αναμμένα κεριά… και αλκοόλ, κάτω από καλοκαιρινό ουρανό (κατά προτίμηση σε κάποιο Ελληνικό νησί)!
Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει σινεφίλ άνω των 20 που δεν έχει απολαύσει αυτή την υπερ ταινιάρα, αλλά και αυτές τις μαγικές μουσικές!
ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!!
”Απ’ όλα τα μπαρ του κόσμου, αυτή μπήκε στο δικό μου” μονολογεί πίνοντας ο Χάμφρι Μπόγκαρτ, καταργιώντας την μοίρα του. Αυτή… η Ίνγκριντ Μπέργκμαν τον έστειλε αδιάβαστο, πριν καιρό και τώρα εμφανίζεται από το πουθενά για να διεκδικήσει την αγάπη του και καλά! Άσε κοπελιά…μας τα ΄παν κι άλλες! Για να λύσω την απορία σε όσους πιθανόν δεν έχουν απολαύσει την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία-θρύλο του προηγούμενου αιώνα, τα πράγματα δεν είναι έτσι! Κάτι έχει στο μυαλό της η κυρία (Ο Θεός να την κάνει) και ο πρώην εραστής και αγαπημένος της είναι ο μόνος που μπορεί να την βοηθήσει!
Γυναίκες…τι περιμένεις!
Η σκηνή όπου η ”Ιλσα” μπαίνει στο μπαρ και ζητά από τον φίλο της και κολλητό του ”Ρικ”…να της παίξει στο πιάνο το αγαπημένο της κομμάτι ανήκει πλέον στην ανθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου! Όταν βέβαια ο Μπόγκαρτ ακούει τις νότες, τις οποίες ρητά έχει απαγορέψει να ξανά ακουστούν σε ακτίνα χιλιομέτρων… πόσω μάλλον στο ίδιο του το μαγαζί, η ένταση, η οργή και ο πληγωμένος του εγωισμός κόβονται όλα με μαχαίρι βουτύρου!
Οποιοδήποτε άλλος θα τις έριχνε 2-3 χαστούκια εκείνη την στιγμή και κανείς δεν θα του έλεγε και κουβέντα, αλλά όχι ο Ρικ. Κύριος… και απόλυτος κυρίαρχος των συναισθημάτων του θα τα καταπιεί και θα υποστεί και αυτό το μαρτύριο του έρωτα.
Ο Σαμ… πάιζει το ”As time goes by” και ένα πάθος αναγεννιέται από τις στάχτες του ενάντια σε Θεούς και δαίμονες.
DRIVE
Κορίτσιαααααα ο Ράιαν! Επειδή ότι γράψω, τσάμπα θα το γράψω εδώ μια και έχετε ήδη πατήσει το PLAY στο βίντεο, να πω απλά ότι το DRIVE έχει ένα… από τα δύο τρία καλύτερα Pop σάουντρακ που έχω ακούσει ποτέ!
Βρείτε το! Αγοράστε το… Κατεβάστε το… αποκτήστε το τέλος πάντων με κάθε τρόπο!
Η σκηνή του ασανσέρ μας άφησε με ανοιχτό το στόμα για το πάθος και την ωμή βία της! Το σκηνικό και τα συναισθήματα του θεατή αλλάζουν από την μία στιγμή στην άλλη με ταχύτητα φωτός!
Ταινία -One man show- από τον Gosling, απ΄ αυτές που φτιάχνουν ήρωες και θρύλους! Αγαπημένοι ηθοποιοί, απίστευτη σκηνοθεσία και φωτογραφία που σε ταξιδεύει πίσω στα ’80’s (που όπως ήδη έχετε καταλάβει είναι η αγαπημένη μου δεκαετία). Το ”Under your spell” είναι ένα από τα 5-6 κομμάτια της ταινίας, που άνετα θα είχαν θέση σε αυτό το αφιέρωμα και που στο άκουσμα τους μας κάνουν να χαμογελάμε με νοσταλγία αλλά και επιθυμία για έναν έρωτα ανώτερο! Για έναν έρωτα μοναδικό και αξεπέραστο.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ… ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ!
CLOSER
Το ”Εξ Επαφής” είναι από τις λίγες ταινίες που είδα 2 φορές σε αίθουσα!
Δύο ζευγάρια και τα ερωτικά τους παιχνίδια εναλλάξ, μαζί και χώρια, μας δίνουν τον χάρτη των σημερινών σχέσεων και των διλημμάτων που κρύβουν. Ανασφάλειες, σεξ και ανικανοποίητα ένστικτα, όλα μέσα από τα μάτια τεσσάρων ανθρώπων στους οποίους όλοι θα βρούμε ομοιότητες με τον δικό μας χαρακτήρα!
Εδώ λέξεις όπως… αλήθεια, δέσμευση, σχέση, γάμος δεν έχουν την παραμικρή βαρύτητα αλλά ακόμη και τις ελάχιστες στιγμές που έχουν, ισοπεδώνονται στον βωμό του αχαλίνωτου πάθους.
Χαρακτήρας κλειδί, η Alice Ayers… (Natalie Portman) ένα ξωτικό που ρίχνει ασταμάτητα χαστούκια στον καθωπρεπισμό και τα κλισέ μιας κοινωνίας, που μας κρατά φυλακισμένους σε πρέπει και σε μη! Η εναρκτήρια σκηνή δίνει το στίγμα από νωρίς…”Hallo stranger”… και ο έρωτας σκάει σαν δυναμίτης!
Ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της μαγικής δεκαετίας έχουμε εδώ!
Πέρα απ’ αυτό όμως έχουμε μια ιστορία πάθους και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, τις οποίες μόνο ο έρωτας και η τρέλα, που μας γεμίζει μπορεί να προσφέρει. Η ταινία είναι ένα ερωτικό δράμα… και όχι μια ταινία σεξ όπως διαφημίστηκε τότε, καθαρά για λόγους μάρκετινγκ. Το δράμα θα το νιώσετε κυρίως στο φινάλε! Όταν οι μάσκες πέσουν!
Δύο σημαδεμένοι χαρακτήρες, δύο καταραμένοι εραστές και η σχέση τους που θα κρατήσει 9μιση εβδομάδες. Κιμ Μπάσινγκερ και Μίκυ Ρουρκ στα καλύτερα τους γράφουν κινηματογραφική ιστορία με τις αχαλίνωτες (για την εποχή) σκηνές σεξ!
Τουλάχιστον τρεις από αυτές έμειναν κλασσικές! (Στριπτίζ -ψυγείο – άγριο σεξ σε δημόσιο χώρο).
”Πως το ήξερες ότι θα αντιδράσω έτσι μαζί σου” ρωτάει η Κιμ τον Μίκυ… καθώς αυτός την ταΐζει σούπα επειδή είναι αρρωστούλα. Πως δηλαδή ήταν σίγουρος ότι θα ταιριάξουν τόσο διαστροφικά και παθιασμένα! Αυτός της απαντά αφοπλιστικά…”Είδα τον εαυτό μου σε σένα”! Αν σας λέει κάτι, την μουσική της ταινίας την έχω σε βινύλιο και το φυλάω ως κόρη οφθαλμών! Αυτό εδώ το βιντεάκι που σας χαρίζω είναι από τα πιο ζουζουνιάρικα και ερωτικά που υπάρχουν στο Youtube! Αξίζει να το δείτε και να πάρετε μια γεύση από μια σχέση που όμοια της δεν ξαναείδαμε από τότε σε αίθουσα!
To ”Slave to love” του Bryan Ferry τα σπάει… όπως και όλα τα κομμάτια που ακούγονται στην ταινία!
Απολαύστε το… μαζί με μερικές απ’ τις καλύτερες σκηνές!
Η Λίστα του Σίντλερ και οι μουσικές του Τζων Γουίλιαμς απλά σε γονατίζουν. Το βιολί κυριολεκτικά κλαίει για να συνοδέψει όλους εμάς που είδαμε την ταινία σε κάποια σκοτεινή αίθουσα! Το σοκ και η δύναμη των σκηνών του Σπίλμπεργκ παραμένουν αξεπέραστες ακόμη και σήμερα!
Μεγάλες ερμηνείες, σάρωμα στα Όσκαρ!
Η πραγματική ιστορία του ολοκαυτώματος μέσα από τα μάτια του και τις πράξεις ενός σωτήρα της ανθρωπότητας. Του Όσκαρ Σίντλερ!
To φινάλε της ταινίας είναι καθηλωτικό. Ο Σίντλερ ο οποίος μόνος του έσωσε χιλιάδες ψυχές από σίγουρο θάνατο, τα βάζει με τον εαυτό του επειδή μπορούσε να σώσει κι άλλους αλλά δεν το έκανε! ”Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει ολόκληρο τον κόσμο’‘… του απαντά ο Μπεν Κίνγκσλει!
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.
ο Τop Gun εκτός ότι έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να φοράει Ray-Ban το 1986, σύστησε ουσιαστικά έναν μετέπειτα μεγάλο σταρ! Τον Τομ Κρουζ!
Ο ίδιος είχε κάνει κάποιες ταινίες ήδη αλλά εδώ εκτ0ξεύθηκε! Υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη, απίστευτες μουσικές και η χρυσή γενιά του Χόλιγουντ (Κρουζ – Κιλμερ –Ράιαν – Ρόμπινς) στα καλύτερα της!
Το σάουντρακ είναι ένα μείγμα ποπ και ροκ μουσικής που ταίριαξαν στην ταινία σαν γάντι! Το ”Take my breath away” χορεύτηκε στα πάρτι της εποχής όσο λίγα κομμάτια και οι αφίσες του Τομ και της Κέλι Μακ Γκίλις στόλιζαν τα δωμάτια όλων των εφήβων!
Για τις εισαγωγές σε σχολές αεροπορίας ας μην γράψω καλύτερα! Σφαγή είχε γίνει! Ας απολαύσουμε μαζί τις εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας με το μοναδικό σε ταχύτητα τραγούδι του Κένυ Λόγκινς, I feel the need… the need for speed!!!!!!!
Almodovar… γυναικείες σκέψεις σε κατακόκκινο φόντο και όλα όσα μόνο ο Πέδρο ξέρει για αυτά τα αλλόκοτα πλάσματα! Τις γυναίκες ναι! Αυτό εννοώ!
Υπόθεση: Μια μητέρα επιστρέφει μετά από 15 χρόνια και βρίσκει την κόρη της παντρεμένη με έναν πρώην εραστή της! Οι δύο τους προσπαθούν να αποκαταστήσουν την σχέση μάνας-κόρης και να τα βγάλουν πέρα. Σας άρεσε ως σενάριο βγαλμένο από την ίδια την ζωή; Σε αντίθεση όμως με όλα αυτά και την τρέλα που κουβαλάει αυτός ο μεγάλος σκηνοθέτης η μουσική της ταινίας είναι μια ρομαντική σύνθεση κομματιών που απλά ακούγονται και θα ακούγονται από ερωτευμένα ζευγάρια ανά τον πλανήτη!
Το Un ano de Amor της Luz Cazal είναι απλά οργασμός στα αυτιά μας. Νομίζω πως αν ο έρωτας είχε ήχο, κάπως έτσι θα ήταν!
MALENA
Η Μonica… στον πιο ερωτικό ρόλο της καριέρας της! Φαντασιώση μιας ολόκληρης πόλης. Μικρών και μεγάλων. Παντρεμένων και ανύπαντρων! Στο πέρασμα της όλα σταματούν. Όπως και στην πραγματικότητα δηλαδή.
Ο Tornatore μοιάζει να έχει βρει τη μαγική συνταγή της επιτυχίας. Ιταλικά τοπία, η δύσκολη εποχή του πολέμου, ένας πιτσιρικάς ήρωας, η μουσική του Ennio Morricone, ενώ δεν λείπουν και οι χιουμοριστικές στιγμές.
Η φωτογραφία και η αναπαράσταση της εποχής είναι όντως εξαιρετικές, όπως και Monica Belluci στον ομώνυμο ρόλο, που της άνοιξε τον δρόμο για το Hollywood.
Απολαύστε τον ένα και μοναδικό Ennio Morricone και μερικές σκηνές της ταινίας! Ένας ζωντανός θρύλος και ίσως ο κορυφαίος στην σύνθεση μουσικής από την εποχή των σπαγγέτι γουέστερν μέχρι σήμερα!
Ο Μπέντζαμιν και η Κα Ρόμπινσον. Μια ιστορία αθωότητας και αποπλάνησης! Ο Μπέντζαμιν Μπράντοκ (Ντάστιν Χόφμαν) επιστρέφει στο σπίτι του στην Καλιφόρνια μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο. Λαμβάνει θερμή υποδοχή από τους γονείς και ολόκληρο το σόι του, αλλά αισθάνεται αποστάτης από τον κόσμο ανάμεσα στον οποίο πρέπει να ζήσει για την υπόλοιπή του ζωή. Η γνωριμία του με την κυρία Ρόμπινσον (Αν Μπάνκροφτ), σύζυγο του συνεργάτη του πατέρα του, πρόκειται να του ανοίξει τους ορίζοντες! Να τους παρά ανοίξει θα έλεγα!
Όταν οι δυο τους συναντιούνται συχνά σε δωμάτια ξενοδοχείων, η γοητευτική σαραντάρα μυεί τον άβγαλτο Μπεν στις χαρές του έρωτα. Προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα όμως όταν αυτός συναντά και πάλι μετά από πολύ καιρό την κόρη της κυρίας Ρόμπινσον, Ιλέιν (Κάθριν Ρος), που έχει πλέον ωριμάσει κι έχει μετατραπεί σε πολύ σέξυ μωρό.
Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 7η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών!
Το ίδιο ψηλά θα έβαζα και τις μουσικές των Simon & Garfunkel! ΑΠΛΑ ΧΑΣΙΜΟ!
Η εναρκτήρια σκηνή έμεινε στην ιστορία όπως και το..” I’m not trying to seduce you…Would you like me to seduce you”..? της σέξυ MILF… Κας Ρόμπινσον το οποίο δεκαετίες αργότερα χρησιμοποίησε και ως sample o τρισμεγιστοτινανοτεράστιος George Michael στο Too Funky!
Ο Ταραντίνο εκτός από ένας τεράστιος σκηνοθέτης, επιλέγει σχεδόν μόνος τα σάουντρακ των ταινιών του. Στο πρώτο Kill Bill έκανε απλά..μαγική δουλειά! Μοναδικά κομμάτια και δυνατές μουσικές στο κλίμα της εκδίκησης της Ούμα Θέρμαν.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως το τι χαμός συνέβη στην σκοτεινή αίθουσα και στην τελική μονομαχία, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εξωπραγματική σφαγή που είχε συντελεστεί στο άνδρο των κακών .Ο Ταραντίνο αντί να μας αφήσει να κατεβάσουμε σφυγμούς, μας πετάει στα μούτρα ”και στο καπάκι” μια εκ των κορυφαίων σκηνών μάχης όλων των εποχών! Σαν να μην φτάνει αυτό, ”ντύνει” την σκηνή με το ”Don’t let me misunderstood” των Santa Esmeralda. Έναν απόλυτο Disco-Latin ύμνο που ”μπαίνει” από την αρχή (με τα παλαμάκια που ακούγονται) και μας αφήνει όλους εκστασιασμένους!
Εγώ κοιτάζω τον κολλητό μου, αυτός εμένα..και απλά δεν μπορούμε να συλλάβουμε αυτό που βιώνουμε! Ίσως η κορυφαία σκηνή σε συνδυασμό με το μουσικό χαλί της στην δεκαετία που έφυγε!
ΈΝΑΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ! Ο κινηματογράφος στα καλύτερα του!
…Θυσία! Αν έπρεπε να περιγράψω με μια λέξη την επόμενη σκηνή αυτή θα ήταν η λέξη!
To 1993 είχαμε ένα από τα πιο επικά φινάλε στην πρόσφατη κινηματογραφική ιστορία! Ένα ανελέητο κυνηγητό και ένας διπλός έρωτας κορυφώνονται! Οι πρωταγωνιστές παλεύουν με νύχια, με τόμαχωκ και με δόντια για επιβίωση και εκδίκηση! Έχω δει αυτή την ταινία πάνω από 25-30 φορές, αλλά ειδικά το τελευταίο 10 λεπτο πρέπει να το έχω δει πάνω από 100 φορές! Δεν υπερβάλω αν πω ότι είχα λιώσει την κασέτα του Video Club τότε και ότι στο τέλος την αγόρασα! Μόνο φτιάχνοντας αυτό το αφιέρωμα την είδα άλλες 4 φορές!
Μια καταιγιστική σκηνή δράσης που παραμένει κλασσική 20 και πλέον χρόνια μετά για δύο λόγους κυρίως! Ο ένας είναι η ασύγκριτη θυσία τριών εκ των πρωταγωνιστών, που όμοια της δεν είδαμε ποτέ! Ο άλλος λόγος είναι η απίστευτα ανατριχιαστική μουσική, που συνέθεσαν οι Randy Edelman και Trevor Jones! Ένα κομμάτι που ξεχωρίζει ακόμα στην ταινία είναι το ”I will find you” των Clannad, (βρείτε το) το οποίο συνοδεύει μια ακόμη συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή λίγο νωρίτερα!
Εδώ όμως στο φινάλε ο ρυθμός και οι παλμοί έπρεπε να χτυπήσουν κόκκινο. Μάχες σώμα με σώμα, υπέρτατοι πολεμιστές και η αδρεναλίνη να ρέει ανεξέλεγκτα με την μουσική να δένει μοναδικά!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΚΗΝΗ!
Ο Αntonio Banderas και η Salma Hayek έχουν μόλις κάνει παθιασμένο έρωτα! Αυτή, το επόμενο πρωί πιάνει την κιθάρα ώστε να τον ξυπνήσει γλυκά και μελωδικά! Η φωνή της μαγική. Το ”Quedate Aqui” μας γαληνεύει και μας αγριεύει ταυτόχρονα! Οι χορδές της κιθάρας το συνοδεύουν άψογα και όλο το λατινο-αμερικάνικο ταμπεραμέντο ξετυλίγεται αργά κάνοντας τα αρσενικά ανά τον κόσμο να παραληρούν. Εδώ η Σάλμα δεν κάνει στριπτίζ, όπως στο ”Απ’ το σούρουπο ως την αυγή”! Εδώ απλά μας τραγουδά. Oυσιαστικά όμως δεν κάνει μόνο αυτό! Μας κάνει έρωτα με την φωνή και την ερμηνεία της! Παράλληλα, δολοφόνοι πλησιάζουν το ζευγάρι την ώρα που ο Μαριάτσι… ξυπνά και αποφασίζει να επέμβει!
Μια σκηνή αφιερωμένη στο σινεμά του Ταραντίνο ( ο οποίος έχει και ρόλο έκπληξη στην ταινία) από τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ!
AMERICAN GIGOLO
Ο Ρίτσαρντ Γκηρ και ο ρόλος που τον έκανε διάσημο! Είχε ακουστεί τότε ότι ο Τζων Τραβόλτα απέρριψε το ρόλο, επειδή τον βρήκε πολύ προκλητικό! Ο Γκηρ απ’ την άλλη αποφάσισε να ρισκάρει ως νέος τότε ηθοποιός και η συνέχεια είναι γνωστή!
Το ”Επάγγελμα Ζιγκολό” τον καθιερώνει ως σύμβολο του σεξ παγκοσμίως και η ταινία είναι ένας ύμνος στο στυλ και στον τρόπο ζωής της εποχής! Ανάμεσα σε πολλές γυναίκες και πολύ σεξ, η πανέμορφη Λωρήν Χάτον είναι η πλούσια κυρία που θα τον ερωτευτεί και θα του αλλάξει την πορεία αλλά και την μοίρα!
Η εναρκτήρια σκηνή είναι χαραγμένη στις μνήμες μας για δυο λόγους! Ο ένας ήταν το απόλυτο στυλ και ύφος του Γκηρ οδηγώντας την κάμπριο Μερσέντες του! Ο άλλος ήταν το διαχρονικό ”Call me” των Blondie! Το έχω και αυτό σε βινύλιο καθώς πρόκειται για ένα δυνατό ντίσκο – ορχηστρικό άλμπουμ με ποπ αναφορές από τον Τζώρτζιο Μόροντερ που πραγματικά ξεχωρίζει!
Απολαύστε τον Ρίτσαρντ Γκηρ! Είναι πολύ σέξι!
SUMMER LOVERS
Το 1982 ο Ράνταλ Κλέισερ σκηνοθέτης της ”Γαλάζιας Λίμνης” αποφασίζει να γυρίσει μια ταινία ύμνο στην Σαντορίνη, στα Ελληνικά νησιά και στον ελεύθερο χωρίς κοινωνικούς περιορισμούς έρωτα! Όλα αυτά τα συνοδεύουν σούπερ μουσικές και τρεις πολύ σέξι αλλά άγνωστοι ηθοποιοί της εποχής! Ο Πήτερ Γκάλαχερ, η πρόωρα αδικοχαμένη Βάλερι Γκένεσεν (σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα λίγα χρόνια μετά και όταν το έμαθα έκανα να συνέλθω 2 μήνες) και η Ντάρυλ Χάνα, 14 χρονών και παρθένα τότε (inside info)!
Βρισκόμαστε στις αρχές των 80’s! Τουρίστες με sleeping bags ανακαλύπτουν τις Ελληνικές ομορφιές! Τα Ελληνικά νησιά είναι ο μόνος IN προορισμός της Ευρώπης. Έτσι και το ζευγάρι μας εξ Αμερικής που αποφασίζει να μας επισκεφτεί.
Στην Σαντορίνη όμως οι δονήσεις η ενέργεια και η αύρα του ηφαιστείου θα αλλάξουν τα πάντα! Ο έρωτας και η σχέση τους θα πάρει άλλον δρόμο καθώς μια σέξι αρχαιολόγος θα εισβάλει στις ζωές τους. (Μάλλον αυτοί στην δική της αλλά οκ… το ίδιο είναι)! Το ντουέτο μετατρέπεται σε… τρίο και ένας όμορφος μαγικός έρωτας ξεκινά!
Το σάουντρακ περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Depeche Mode, Lime, Pointer Sisters, Chicago, Tina Turner και πολλά άλλα που μεσουρανούσαν την εποχή εκείνη! Είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτή την ταινία από έφηβος. Δεν είναι μυστικό (όλοι οι φίλοι μου το γνωρίζουν) ότι αυτή η ταινία μου άλλαξε κυριολεκτικά την ζωή. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στον χώρο του τουρισμού αποφάσισα να ζήσω ”το όνειρο” και να εργαστώ στο πιο ιδιαίτερο με διαφορά Ελληνικό νησί!
Αφορμή ήταν η ταινία αυτή και όλα όσα είχα νιώσει βλέπωντας την. Εκεί,στην εξωπραγματική Σαντορίνη πρωτοαντίκρισα για πρώτη φορά την μεγαλύτερη Καλντέρα του πλανήτη και τα ιδιαίτερα χρώματα των Κυκλάδων! Έκτοτε το νησί έγινε δεύτερο σπίτι μου και αυτή εδώ η ταινία ήταν το εισιτήριο μου σε έναν άλλο κόσμο που μέχρι τότε δεν ήξερα καν ότι υπήρχε!
Το ”I’m so excited” των Pointer Sisters έμεινε στην σινεφίλ ιστορία ως το τραγούδι του επόμενου πρωινού! Του πρωινού όπου οι τρεις εραστές ξυπνούν ο ένας δίπλα στον άλλο και αποφασίζουν ότι ήρθε η ώρα να ενώσουν τις ζωές τους σε όλα τα επίπεδα και να συγκατοικήσουν! Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα του κόσμου αλλά και Έλληνες ηθοποιοί όπως η Ρίκα Διαλυνά, ο Αντρέας Φιλιππίδης και σε ρόλο έκπληξη που θα σας κάνει να γονατίσετε από τα γέλια ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης!
”Οι Εραστές του καλοκαιριού” είναι η αγαπημένη μου cult-ταινία όλων των εποχών!
Η σκηνή αυτή είναι χαραγμένη στο μυαλό στην καρδιά αλλά και στο σώμα μου… ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ ΠΟΝΗΡΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ…
Σε αυτή την λίστα θα ήθελα να βάλω έναν Anthony Quinn –Zorba, έναν Serpicο–Θεοδωράκη… μια Μελίνα – Ποτέ την Κυριακή ή ακόμα και έναν Vangelis με Blade Runner, Chariots of fire, 1492!
Αποφάσισα όμως να βάλω κάτι πιο γλυκό και εύπεπτο. Μια ταινία με Ελληνικό τίτλο,με Ελληνικό φως, Ελληνικές μουσικές και όλες τις ομορφιές της Ελλάδος γενικότερα! Ελληνική και Σουηδική συμπαραγωγή. Η ταινία κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τίτλο “Apollo Goes on Holiday“!
Υπόθεση: Ένας νεαρός γερμανός πρίγκιπας που επισκέπτεται την Ελλάδα, ερωτεύεται μία Ελληνίδα ξεναγό (δόξα και τιμή στους Έλληνες φίλους μου ξεναγούς) και το σκάει από την θαλαμηγό του και την επιτήρηση της ασφάλειας του, ώστε να μπορέσει να ζήσει ελεύθερος τον έρωτά του.
Σε μια από αυτές τις εξορμήσεις το ζευγάρι και η παρέα του καταλήγουν στην παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο! (Αν με διαβάζει ο πρώτος μου έρωτας στην ηλικία των 17, της στέλνω χαιρετίσματα γεμάτα άμμο, γέλια και άγχος! – Ζήτω η τιμημένη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου)
Πίσω στην ταινία μας τώρα! Εδώ θα ασχοληθούμε με ένα μάλλον ευχάριστο διάλειμμα ανάμεσα στις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ο πρίγκηπας (Tόμας Φριτζ) πιάνει την κιθάρα του και με μπρίο τραγουδά ένα γλυκό καλοκαιρινό τραγουδάκι στην ανυπέρβλητη, εξωπραγματική, μελαχρινή θεά που ακούει στο όνομα Έλενα Ναθαναήλ!
Live your Myth in Greece… και τα μπαλέτα να χορεύουν επάνω στις καμπάνες της πλαζ όπου μεγαλούργησα ως έφηβος! Ένα δάκρυ θα κυλά με κάθε προβολή αυτής της ταινίας… και ειδικά αυτής της σκηνής! Πάντα.
ΑΞΙΑ..ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.