(Allium sad rum ) Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων όπως το πράσο και το κρεμμύδι ωστόσο έχει υπερσκελίσει κατά πολύ τους δύο συγγενής του λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Η μακριά ιστορία του σκόρδου ξεκινάει από τα βάθη της εξωτικής Μογγολίας και καταλήγει στις κουζίνες και τα «φαρμακεία» όλου σχεδόν του κόσμου. Ο Ηρόδοτος πίστευε ότι η πυραμίδα του Χέοπος χτίσθηκε χάρη στην δύναμη που χάριζε η καθημερινή κατανάλωση του σκόρδου στους εργάτες.
Οι Ρωμαίοι στρατιώτες θεωρούσαν ότι πρόκειται για το αγαπημένο μυρωδικό του θεού Άρη και το έτρωγαν καθημερινά ώστε να αποκτήσουν δύναμη … Ο Πλίνιος συνιστά την κατανάλωση του σκόρδου διότι εκτός από νόστιμο έχει την δυνατότητα να θεραπεύσει περισσότερες από 60 ασθένειες. Οι Βυζαντινοί λάτρευαν το σκόρδο και το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλες ποσότητες σχεδόν στα περισσότερα φαγητά τους.
Οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί χρησιμοποίησαν το σκόρδο κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των αναπνευστικών προβλημάτων. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο σε περιπτώσει τύφου, χολέρας , πανούκλας και δηλητηριάσεων λόγω των βακτηριοκτό-νων, μικροβιοκτόνων και αντιβιοτικών ιδιοτήτων του. Στην Κρήτη μάλιστα συνήθηζαν σε περιόδους επιδημιών (διφθερίτιδας, οστρακιάς) να κρεμούν στον λαιμό των παιδιών σακουλάκια με σκόρδο.
Η σύγχρονη επιστήμη ισχυρίζεται ότι λόγω μιας ουσίας της «αλισίνης» και του θείου που περιέχει μπορεί να προσφέρει προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό από ιώσεις, γρίπη και να τονώσει σχετικά καταβεβλημένους οργανισμούς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C καθώς και αμινοξέα.
Μειώνει την χοληστερίνη και έχει ευεργετική δράση στις αρτηρίες. Καταπλάσματα σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά για το άνοιγμα των αποστημάτων. Οι Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, αυτός είναι και ο λόγος που στην Κίνα κυκλοφορούν δεκάδες σκευάσματα (κάψουλες, ταμπλέτες, σκόνη). Για καλύτερα αποτελέσματα καταναλώνετε φρέσκο το σκόρδο, νωρίς το πρωί. Συνήθεια που απαιτεί μάλλον αρκετό θάρρος.