Συνέντευξη στη Μαρκέλλα Καζαμία
Κωνσταντίνα Νικολαίδη (σκηνοθέτης και παραγωγός της Παράστασης THE MAN FROM EARTH):
Πώς προέκυψε η ιδέα να μεταφέρεις το σενάριο της ταινίας «THE MAN FROM EARTH» στο Θέατρο;
Κάποιος, που προσπαθώ να θυμηθώ ποιος ήταν και τον ευχαριστώ αληθινά, μου πρότεινε να δω την ταινία “The Man from Earth”. Έτσι, την είδα! Ήμουν ακόμη στο δεύτερο έτος της σχολής του Γιώργου Αρμένη τότε και ο στόχος τέθηκε. Έβλεπα μια ταινία γυρισμένη όλη σε ένα δωμάτιο, η όποια μπόρεσε να με απορροφήσει τόσο πολύ που «έκλεισε την παροχή» για τη δημιουργία οποιασδήποτε άλλης άσχετης σκέψης για εκείνη τη μιάμιση ώρα.
Ήμουν συνεπαρμένη από την ιστορία. Μπροστά μου ξετυλιγόταν η εξέλιξη του ανθρώπου, από μια άλλη οπτική γωνία… για κάποιους ίσως αιρετική, για μένα αναζωογονητική. Διαχρονικά ερωτήματα που ανέκαθεν με απασχολούσαν και απασχολούν τους περισσότερους ανθρώπους έβρισκαν τις απαντήσεις τους, που μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας υπερκάλυπταν τη δίψα μου ως θεατή γι’ αυτά που έβλεπα και άκουγα.
Μετά την προβολή, η επιθυμία να είμαι θεατής του έργου αυτού ζωντανά στο θέατρο ώθησε την ιδέα σκηνοθεσίας και παραγωγής του… ένιωθα πως το “The Man from Earth”έπρεπε να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό! Η μετάφραση του έργου ήταν έτοιμη και ο στόχος εκεί… περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να υλοποιηθεί.
Το καλοκαίρι του 2013, 5 χρόνια μετά από την πρώτη μου επαφή με την ταινία, πήρα την απόφαση ότι ήρθε η ώρα… Επικοινώνησα με τον φίλο μου, Γιώργο Κατινά, ζητώντας του να παίξει στο έργο. Ο ενθουσιασμός και των δυο μας μεγάλος, αφού κι ο ίδιος είχε δει την ταινία λίγους μήνες πριν, της είχε κάνει κι αυτός μετάφραση και ήθελε πολύ να συμμετέχει! Ενώσαμε τις μεταφράσεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και η αναζήτηση του υπόλοιπου cast και συνεργατών ξεκίνησε… Δυο μήνες προβών και φτάσαμε… από τον Οκτώβρη του 2013 το “The Man from Earth” να είναι στη διάθεση του κοινού.
Τι είναι αυτό που θέλεις να προβάλεις σαν σκηνοθέτης και παραγωγός μέσα από αυτή τη θεατρική παράσταση;
Πιστεύω πως το θέατρο, έχοντας μεγάλη δύναμη, δεν πρέπει να χάσει το “διδακτικό” και φιλοσοφικό του χαρακτήρα στο “βωμό” της τέχνης και της υπερβολής. Σαν άνθρωπος αναζητώ την ομορφιά του απλού… γιατί εκεί βρίσκεται και όλη η ουσία της ζωής μας. Και σαν σκηνοθέτης αυτό επιδιώκω να δημιουργώ… μια όμορφη αίσθηση που παρασύρει το θεατή μέσα στην εκάστοτε παράσταση χωρίς να αναρωτιέται “σε πόση ώρα τελειώνει;”.
Ο John (Δημήτρης Αλεξανδρής) του “The Man From Earth” μας αφηγείται ένα ταξίδι από την Παλαιολιθική Εποχή ως σήμερα. Τι θα μπορούσε να έχει δει και βιώσει ένας άνθρωπος των σπηλαίων αν ζούσε μέχρι σήμερα και κατά πόσον θα γίνονταν πιστευτά αυτά που θα μας έλεγε; Ποιο πιστεύει ότι είναι το νόημα της ζωής ένας άνθρωπος που κουβαλάει τόση εμπειρία στην πλάτη του και που ακροβατεί η αλήθεια με την ψευδαίσθηση του κόσμου μας;
Αυτά και πολλά άλλα προβάλει η θεατρική παράσταση “The man from earth” και χαίρομαι που βλέπω την απήχηση του κόσμου και γεμάτους ανθρώπους να βγαίνουν από το θέατρο συζητώντας το θέμα του!
Πιο γενικά, με ενδιαφέρει κυρίως η παραγωγή και σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα. Θεατρικά έργα ή μεταφορά λογοτεχνικών βιβλίων, φιλοσοφικών κειμένων, ταινιών και άλλων, που τυχαίνει να πέφτουν στα χέρια μου ανά καιρούς.
Για παράδειγμα, τέλη Οκτώβρη θα ανεβάσω στο θέατρο Αλκμήνη (με την ομάδα ΜανταΜίτσες), την παιδική παράσταση (και όχι μόνο… είναι και για μεγάλους!) «ΑΜΠΡΑ-ΚΑΤΑΜΠΡΑ… κι όνειρα γλυκά, που έχει την ιδιαιτερότητα να μην παρουσιάζει τους όμορφους και καλούς ήρωες των παραμυθιών που έχουμε συνηθίσει, αλλά τους σκοτεινούς και παρεξηγημένους. Ακολουθώντας τα μονοπάτια του αγαπημένου μου Τιμ Μπάρτον και όχι μόνο, θέλω να φέρω τα παιδιά μας κοντά σ’ αυτά που τα φοβίζουν τη νύχτα… όταν ένα “Δεν υπάρχει τίποτα στη ντουλάπα, κοιμήσου!” δεν είναι αρκετό για να σβήσει τη φαντασία που καλπάζει! Και γιατί να μην καλπάσει;! Τα “τερατάκια” της νύχτας δεν είναι εκεί για να μας κάνουν κακό, αλλά για να μας κρατήσουν συντροφιά όσο εμείς θα ονειρευόμαστε! Τα βιβλιαράκια με τις ιστορίες αυτές, έπεσαν στα χέρια μου σε μια έκθεση βιβλίου. Διαβάζοντας τα, ένιωσα την ανάγκη να πω αυτές τις ιστοριούλες στα παιδιά, δείχνοντας την άλλη πλευρά των παραμυθιών, που ήδη η “μητέρα” των κινουμένων σχεδίων Disney έχει αρχίσει να δείχνει με ταινίες όπως: Μπαμπούλας, Μonsters, Εγώ ο Απαισιότατος και πολλά άλλα τα τελευταία χρόνια. Παρουσιασμένα με γλυκό τρόπο προσπαθώντας να κάνω τους μικρούς μας φίλους να αναθεωρήσουν την έννοια του φόβου και του αντικειμένου του παρασυρόμενα σ’ έναν μαγικό κόσμο και τους γονείς που τα συνοδεύουν όχι μόνο να μη βαρεθούνε, αλλά να αντλήσουν και το “από κάτω” κείμενο των ιστοριών αυτών.
Όλες οι παραγωγές σου γίνονται μέσω της εταιρίας A PRIORI που έχει καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Πιστεύεις ότι μπορούμε να συνδυάζουμε τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες με κοινωφελείς σκοπούς και πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη;
Ναι, τα έσοδα όλων των παραστάσεων της A PRIORI δίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό. Το πιστεύω, γι’ αυτό και το προσπαθώ. Σίγουρα δεν είναι εύκολο με την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ιδίως όταν προσπαθώ να κρατώ τις τιμές των εισιτηρίων χαμηλά ώστε να μπορεί ο κόσμος να έρχεται στο θέατρο. Ελπίζω όλο και περισσότερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες να αποκτήσουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, βοηθώντας έτσι συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες. Ταυτόχρονα, αυτό θα αυξήσει την προσέλευση του κόσμου στους καλλιτεχνικούς χώρους καθώς και την ενδυνάμωση του αισθήματος της προσφοράς. Πηγαίνοντας σε μια θεατρική παράσταση πχ. ή σε κάποια άλλη καλλιτεχνική δραστηριότητα που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, προσφέρεις μονομιάς στη δημιουργία της τέχνης, στο συνάνθρωπο και στον εαυτό σου φυσικά! Αρκεί βέβαια, ο φιλανθρωπικός σκοπός να είναι αληθινός και έντιμος…
Νίκη Παλληκαράκη (ηθοποιός της Παράστασης THE MAN FROM EARTH):
Πώς είναι να συμμετέχεις σε μια Παράσταση με ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα και περιεχόμενο;
Είναι μεγάλη πρόκληση και νομίζω για όλους μας. Και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί στο Θέατρο ένα κινηματογραφικό έργο. Πόσο μάλλον με ένα τόσο ιδιαίτερο, εγκεφαλικό, «ακραίο» και μη ρεαλιστικό κείμενο. Να καταφέρεις να αισθανθεί ο θεατής πως όσο τραβηγμένο και αν είναι το θέμα του έργου, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συμβεί στον καθένα μας και αυτό να το δείξεις χωρίς εφέ και τεχνολογικά/τεχνικά βοηθήματα.
Ποια ήταν η πρόκληση στο ρόλο που υποδύεσαι ο οποίος φαίνεται να έχει άμεση αλληλεπίδραση με τον ήρωα του έργου;
Ο ρόλος «ακροβατεί» συναισθηματικά γιατί από τη μια η ηρωίδα που υποδύομαι έχει σχέση βαθιάς αγάπης και εκτίμησης με τον ήρωα και από την άλλη η αποκάλυψη του θίγει έντονα την ιδιότητα της ως επιστήμονα και ως θεολόγου και καλείται να πάρει θέση απέναντι σε αυτό.
Τι θα έλεγες στους θεατές που δεν έχουν δει ακόμα το “THE MAN FROM EARTH”;
Για να μη φανεί πως «ευλογούμε τα γένια μας», και μόνο για την πρωτοτυπία του θέματος και τους προβληματισμούς που εγείρει, καθώς αν και πρόκειται για έργο επιστημονικής φαντασίας, αποδεικνύεται έργο που εμπεριέχει βαθιά φιλοσοφικά, επιστημονικά και ανθρωπιστικά ερωτήματα που αφορούν όλους μας. Και γι΄αυτό το λόγο πιστεύω ότι αξίζει να δει κανείς την Παράσταση μας.
Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου της παράστασης “The man from Earth”