Δυστυχώς στην Ελλάδα αποτελεί μάλλον απλά πιασάρικο τίτλο για ξενώνες. Στην ελληνική λογική είναι πολλές φορές απλά ένας τίτλος, όπως το “παραδοσιακός ξενώνας” για να χρεώνονται πιο ακριβά τα δωμάτια! Σύμφωνα με το wikepedia “Agritourism is a style of vacation that normally takes place on a farm or ranch. This may include the chance to help with farming and ranching tasks during the visit.” Δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνει κάποια δουλειά σε φάρμα ή αγρόκτημα. Είτε να παρακολουθείς ή και να συμμετέχεις σε αγροτικές δουλειές.
Διαβάστε τώρα πως οι Ελληνάρες τεντώνουμε την ιδέα ώστε να βολεύει όλους:
“Ο Αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο. Γενικά Αγροτουρισμός είναι η παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αποσκοπεί στην οικονομική και την κοινωνική αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών και γενικότερα της υπαίθρου, με την ανάδειξη και στήριξη: της ήπιας και μικρής κλίμακας προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών της τοπικής αγροτικής παραγωγής της δημιουργίας και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της κάθε περιοχής
Ποιους ενδιαφέρει
Από την άποψη αυτή, η ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, ενδιαφέρει κυρίως τους παρακάτω φορείς / επιχειρήσεις: Παραδοσιακά Καταλύματα Παραδοσιακά εστιατόρια και καφενεία Παραγωγούς και εμπόρους τοπικών προϊόντων Επιχειρήσεις δραστηριοτήτων Μουσεία κάθε είδους Συλλόγους (Πολιτιστικούς, Φυσιολατρικούς, Ορειβατικούς, κλπ) Συνεταιρισμούς (Γυναικείους, Αγροτικούς κλπ) Τοπική αυτοδιοίκηση Σχολεία / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Όμως ενδιαφέρει επίσης τον κάθε κάτοικο και επαγγελματία της περιοχής στην οποία αναπτύσσεται μια Αγροτουριστική δραστηριότητα καθώς:
Στον Αγροτουρισμό ο τουρίστας είναι επισκέπτης, φίλος, θαυμαστής του τόπου, είναι ένας «φιλοξενούμενος», ένας ταξιδιώτης που αναζητά τα μυστικά, την αυθεντικότητα και την ομορφιά του, εστιάζοντας στην ήσυχη ζωή, τη φυσική κληρονομιά και όλα όσα μοναδικά και ξεχωριστά έχει να προσφέρει ο κάθε προορισμός. Ολόκληρη η φιλοσοφία του Αγροτουρισμού βασίζεται στη διαπροσωπική, ανθρώπινη, άμεση και φιλόξενη σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του επισκέπτη. Για το λόγο αυτό φέρνουμε τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση, με την καλλιέργεια της γης, την περισυλλογή του καρπού, με τους ανθρώπους της περιοχής μας Ο επισκέπτης μαθαίνει να φτιάχνει στον αργαλειό, να κεντάει, να παρατηρεί τα ζώα και τα πουλιά, να δοκιμάζει το κρασί και το τσίπουρο, να συμμετέχει στην παραγωγή τους, να καταλαβαίνει τη σωστή ώρα του τρύγου, τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα του κρασιού της περιοχής μας, τη χρήση του κρόκου, τη διαφορά στις ποικιλίες του μελιού, τη διαδικασία και επιλογή κατά την περισυλλογή των μανιταριών ή των κάστανων. Του προτείνουμε δασώδη μονοπάτια, γαλήνιες λίμνες και ορμητικά ποτάμια, του προσφέρουμε την δυνατότητα για αθλήματα περιπέτειας (extreme sports) και τον ξεναγούμε σε παλιές εκκλησιές και μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια και αρχαιολογικά ευρήματα, τον προσκαλούμε να συμμετάσχει σε τοπικά πανηγύρια, γιορτές, έθιμα.”
Μόνος αγρότης ψάχνει είναι ίσως το μόνο που δεν περιλήφθηκε στη λίστα! Ή φάρμα των ζώων του Όργουελ, ή άλλα πράγματα που μπορεί να δούμε στην τηλεόραση…
Παρόμοιες είναι και οι κάποιες προσπάθειες οργάνωσης του λεγόμενου αγροτουρισμού σε κεντρικές ιστοσελίδες οι οποίες τονίζουν οτιδήποτε από το feng shui του καταλύματος μέχρι την φιλικότητα του οικοδεσπότη. Αξιοπρόσεκτα και σημαντικά αλλά δεν είναι αγροτουρισμός… όπως και οι λίστες του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνουν σχεδόν κάθε κατάλλυμα, ή κάτι συνεταιρισμοί (ειδικά οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι της μόδας) που επίσης για τις επιχορηγήσεις “το παίζουν” αγροτουρισμός.
Προφανώς αν δεν ξεκαθαρίσει γρήγορα η κατάσταση, το κοινό απλά δεν θα εμπιστεύεται τον όρο και η λέξη “αγροτουρισμός” θα αχρηστευθεί. Κατά τον διακεκριμένο καθηγητή Κωνσταντίνο Ανδριώτη: («Αειφορία και Εναλλακτικός Τουρισμός» (Εκδόσεις Σταμούλη, 2008): «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που να έχουν αναπτύξει τον εναλλακτικό τουρισμό με τη σημασία της έννοιας. Αντί αυτού αρκετοί ιθύνοντες είτε έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο εναλλακτικός τουρισμός είναι διαδεδομένος είτε χρησιμοποιούν τον όρο γιατί απλά ‘’πουλάει’’ ή έχουν παρεξηγήσει την έννοια του εναλλακτικού τουρισμού και τείνουν να εντάσσουν, λανθασμένα, σε αυτόν κάθε μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται έξω από τα παράκτια θέρετρα μαζικού τουρισμού”.