Ένας φίλος ανέβασε εικόνα ενός έντομου και ρώτησε τι είναι. Από κάτω στα σχόλια ο ένας πιο γενικόλογος από τον άλλον. Εγώ απλά έκανα δεξί κλικ στην εικόνα.
“Search Google for this image”
Σε 0.2 δευτερόλεπτα είχα όλες τις απαντήσεις, εικόνες, συνδέσμους και εναλλακτικές. Δείχνω με κόκκινο κύκλο εκεί που δίνει άλλες επιλογές γιατί μερικές φορές, ειδικά στα φυτά αν έχεις φωτογραφίσει απλά ένα φύλλο, πρέπει να ψάξεις κι εκεί για να είσαι σίγουρος.
H εφαρμογή λέγεται Google Lens αν την θέλετε μόνη της στο κινητό. Την κατεβάζετε απεδώ. Κάνει και σκανάρισμα κειμένων. Τέλειο. Απλά δείχνεις με την κάμερα το κείμενο και σου το μετατρέπει σε κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις οπουδήποτε. (Αν κάνετε πολύ σκανάρισμα ή έχετε παλιές φωτογραφίες δείτε ακόμα καλύτερα το PhotoScan που αφαιρεί και γυαλάδες κλπ.)
Αλλά δεν χρειάζεστε κανένα από αυτά τα δύο, ούτε να έχετε ανοιχτά δεδομένα γιατί μάλλον ήδη έχετε την πιο χρήσιμη εφαρμογή της δεκαετίας στο κινητό σας. Το Google Photos τα κάνει όλα αυτά και πολλά περισσότερα, όσες εκατοντάδες χιλιάδες κι αν έχετε αποθηκευμένες (δωρεάν) σε αυτό. Έχει ενσωματωμένο το Google Lens ακόμα και για παλιές σας φωτογραφίες ή κάτι που τραβήξατε στο βουνό εκτός σύνδεσης. Του λέω “δείξε μου φωτογραφίες από πάρτυ το 2014” και μου τις βρίσκει. “Θέλω εικόνες από λίμνες και ηλιοβασιλέματα”. Κανένα πρόβλημα τις βρίσκει όλες. “Βρες στις φωτογραφίες μου μια που να έχει το κείμενο ‘διαβατήριο’ κάπου μέσα της” και αμέσως μου τα βρίσκει όλα. (Ναι, ψάχνει πλέον και μέσα στα κείμενα των φωτογραφιών σας.)
Και πως τα κάνει όλα αυτά; Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τίποτα χωρίς εμάς. Εξού και μερικοί την βοηθάμε. Μπορείτε κι εσείς να μάθετε στο app να αναγνωρίζει τι είναι τι με το Crowdsource. Μια διασκεδαστική εφαρμογή σαν παιχνίδι όπου εμείς του μαθαίνουμε πως βλέπουμε τον κόσμο και αυτό μας μαθαίνει πως σκέφτεται η τεχνητή νοημοσύνη. (Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες εδώ.)
Έτσι θα μάθει και ya know…Greek things.