Το κλασσικό κιτ με μηχανή στο κέντρο του τροχού (hub motor) έχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα: οι στροφές της μηχανές είναι ακριβώς οι στροφές με τις οποίες περιστρέφεται. Είναι σαν να οδηγάτε ένα αυτοκίνητο που είναι κολλημένο σε δευτέρα ή τρίτη ταχύτητα. Ακόμα και ένα σπορ αυτοκίνητο με μπόλικη ιπποδύναμη έτσι θα έχει την λιγότερη ισχύ στις χαμηλές ταχύτητες και στις ψηλότερες. Κάπου στην μέση είναι πιο χαρούμενο, δηλαδή μπορεί και να επιταχύνει, έχει την μέγιστη ισχύ. Στον ανήφορο τα παίζει ,όπως και στην επιτάχυνση από σταματημένο. Να εύχεστε ότι ο controller είναι καλά στημένος και κόβει την παροχή πριν πάθει κάποια ζημιά. Συν τοις άλλοις τα hub motors μετατρέπουν αυτό το πρόβλημα σε θερμότητα.
Κλασσική περίπτωση όπου ένα σχόλιο αναγνώστη με αναγκάζει να εξηγήσω (και να καταλάβω) καλύτερα ένα θέμα. (Thank you gsoubasis στο προηγούμενο άρθρο!) Σε πολλά φυλλάδια και ιστοσελίδες ακούω μια γενίκευση τύπου “ανηφόρες; Πάρε 1000W και καθάρισες!” μια ανοησία έχω αναπαράγει και εγώ. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα θέματα.
Ένα θεμελιώδες είναι “πόσο να με υποβοηθάει” η μηχανή στον ανήφορο; Θέλετε απλά να πατάτε γκάζι και να καααάθεστε; Στον πίνακα συγκρίνω μια ανηφόρα με τα πόδια (σπρώχνοντας ένα ηλεκτρικό που δεν την έβγαζε!) και την ίδια διαδρομή με το iZip που με βοηθούσε μεν αλλά ανέβασα και σφυγμούς βοηθώντας την κατάσταση! Μέση ταχύτητα 1.17 με τα πόδια, 6.42 χλμ/ώρα με το iZip. Το ερώτημα για όσους έχουν πωρωθεί να ανεβαίνουν ανηφόρες “άνετα” είναι αξίζει τον κόπο να κουβαλάς την παραπάνω ιπποδύναμη όλη μέρα για τον έναν ανήφορο που θα συναντήσεις μόνο και μόνο για να μην ανεβάσεις σφυγμούς για πέντε λεπτά;
Σίγουρα το καλύτερο είναι να μαζέψουμε συγκεκριμένα στοιχεία (κλίση, μηχανή, μπαταρία, βάρος αναβάτη) για να βγάλουμε άκρη τελικά. Οπότε ρίξτε στα σχόλια τις εμπειρίες σας! (Αν έχετε στοιχεία από GPS ακόμα καλύτερα αλλά ακόμα και κάτι όπως “η ανηφόρα των 40 εκκλησιών στην Σαλονίκη μια χαρά είναι σαν σημείο αναφοράς.)
καλημερα Αλεξανδρε!!!
καταρχην σε ευχαριστω για τις γνωσεις σου και την εμπειρια σου και τον τοσο απλο τροπο γραφης σου ωστε και εμεις οι ασχετοι και νεοεισερχομενοι στον κοσμο του ποδηλατου να παρουμε μερικα χρησιμα πραγματα!!
θελω την βοηθεια σου !!!
αποφασισαμε με την συζηγο να παρουμε ηλεκτρικο ποδηλατο (ποιο πολυ για τη συζηγο να πηγαινοερχεται στην δουλεια της)
αλλα κολλαμε σε μερικα πραγματα !!!
πρωτα απο ολα καποιο που να κανει και για τους 2 δεδομενου οτι εγω ειμαι 100 κιλα και η συζηγος 55 !!!
αρκετα ελαφρυ για να μπορει η συζηγος να το ανεβαζει στον πρωτο οροφο!!! σπαστο η κανονικο?(αν και εδω την απαντηση σου μαλλον την γνωριζω)!
και τελος αν γνωριζεις απο την εμπειρια σου αν θα μπορει να βγαλει την ανηφορα τηςΤριανδριας μιας και ειναι μεσα στο καθημερινο δρομολογιο της!!!νομιζω οτι εχει αρκετα μεγαλη κλιση !!!
και αν εχεις να προτεινεις και καποιο μοντελο(για ποδηλατο μιλαω χαχαχα) περιμενω την απαντηση σου!!!
σε ευχαριστω προκαταβολικα!!!
1. Η γκάμα κιλών (55-100) δεν νομίζω θα προβληματίσει κανένα ποδήλατο επώνυμο. Στο Dahon μου βάζω και τα τρία παιδιά κάθε πρωί! Μην ξεχνάς να φουσκώνεις τίγκα τα λάστιχα όμως, κάνει μεγάλη διαφορά.
2. Σπαστό ποδήλατο είναι γενικά πιο χρήσιμο και ευέλικτο αλλά αν οι διαδρομές σας είναι σπίτι-γραφείο κυρίως, δεν σας απασχολεί τόσο. Μόνο εφόσον θα συνδυαστεί με μέσο μεταφοράς ή μεταφορά σε αυτοκίνητο.
3. Για την ανηφόρα της Τριανδρίας δύσκολα θα τα βγάλει πέρα μηχανή 250W, σίγουρα όχι με εσένα πάνω! Μάλλον για 1000W σας κόβω, οπότε μάλλον όχι σπαστό (δεν έχω δει πολλά σπαστά με τέτοια μηχανή).
Συγκεκριμένα μοντέλα δεν προτείνω ποτέ, πόσο μάλλον που έχω καιρό να ανεβώ Σαλονίκη να δω τι παίζει εκεί από μαγαζιά. Κάντε μια γύρα στα ποδηλατάδικα και γράψτε μας τι βρήκατε να μάθουμε κι εμείς!