Από τη στιγμή που είμαι δημόσιο πρόσωπο έχω υποχρέωση να παρακολουθώ την εικόνα μου. Όχι επειδή είμαι ψώνιο αλλά επειδή δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά αν δεν έχεις μια αρκετά καλή ιδέα πως σε αντιλαμβάνεται ο άλλος. Η επικοινωνία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός ούτε καν διευθυντής πολυεθνικής για να σε απασχολεί. Οποιαδήποτε εταιρεία ή ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να ξέρει. Αλλά τι να ξέρει ακριβώς;
1. Το πρώτο που κάνουν όλοι είναι να ψάχνουν αναφορές στο όνομά τους. Στο Google. Καλούτσικη αρχή αλλά μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι πιάσατε κάποιο σοβαρό ποσοστό της δράσης. Κατ’αρχάς πως γράφουν το όνομά σας όσοι σας ψάχνουν; Χθες με φρίκη παρακολούθησα κάποιον να με γράφει Alexis Chalkides, συνδυασμό που δεν είχα σκεφτεί ποτέ προσωπικά. Και βέβαια τόσα χρόνια δεν μου βγήκε σε κανένα εργαλείο analytics γιατί δεν το έχω πουθενά! Ή Alexandros Halkedis. Επειδή έτυχε ο αστυνόμος που μου έβγαλε το πρώτο διαβατήριο να με γράψει Alexander Chalkidis δεν σημαίνει ότι όλοι στον κόσμο σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο! Είναι όμορφο για τέτοια χρήση το Real Time Search της Google το οποίο υποτίθεται ότι ανανεώνεται δυναμικά. Δηλαδή μόλις εντοπίσουν οι αράχνες της Google Alexander Chalkidis θα το βάλουν πάνω πάνω. Αμ δε! Κοιτάξτε πόσο άσχετα είναι τα αποτελέσματα και δοκιμάστε με το δικό σας όνομα ή την εταιρεία ή το προϊόν σας.
2. Α, ναι. Εμπορικά, το προσωπικό σας όνομα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εκτός κι αν είστε καλλιτέχνης ή πολιτικός. Δοκιμάστε τα άλλα στελέχη της εταιρείας, ειδικά οι υπεύθυνοι marketing ή όποιος υπογράφει τα δελτία τύπου. Η εταιρεία σας μάλιστα. Δείτε που βγήκαν τα δελτία τύπου τελικά. Δηλαδή το πολύ μικρότερο υποσύνολο εντύπων που διαθέτουν online την ύλη τους στην Ελλάδα. Ψάξτε τι γράφετε για τα προϊόντα σας. Δηλαδή κάποιες αναφορές σε forum ίσως που πιάνει το Google, αν τις πιάνει.
3. Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, ουσιαστικά για να βγάλουμε άκρη, στήνουμε διαρκώς πειράματα. Όσο καλύτερα φτιαγμένο το πείραμα, τόσο πιο χρήσιμα τα συμπεράσματα. Δοκιμάστε να βρείτε ένα σλόγκαν σας, ή στοιχεία από την ετικέτα του προϊόντος. Ειδικά αν έχετε κάτι που είναι πνευματική σας ιδιοκτησία, εντοπίστε που κυκλοφορεί επειγόντως! Ψάξτε τους ανταγωνιστές σας, τους συνεργάτες σας, τους πελάτες σας με την ίδια ευρύτητα στο πνεύμα αναζήτησης.
4. Φανταστείτε τον πιο δυσαρεστημένο πελάτη. Πως θα “θάψει” το προϊόν; Για παράδειγμα αν είναι δεκαπέντε χρονών, θα πρέπει να μάθετε SMS – γραφή για να ψάξετε. 8alasa = θάλασσα κοκ. Αν το όνομα μπορεί να μετατραπεί σε βρισιά ή να συνδυαστεί με βωμολοχία, να είστε σίγουροι ότι ο τσαντισμένος πελάτης (αυτόν κι αν πρέπει να τον βρείτε γρήγορα!) θα το σκεφτεί και θα το γράψει.
Μετά από αυτό το…ζέσταμα, όσοι πιστεύετε ακόμα ότι η διαδικασία είναι εύκολη, μάλλον πρέπει να συμβουλευτείτε την τεχνολογική ανάλυση όσων ασχολούνται επαγγελματικά. (Σχετίζεται με το προηγούμενο άρθρο και σίγουρα δεν αρκεί να γίνεται μόνο online.) Και όσοι νομίζετε ότι “εντάξει μωρέ, εγώ θα κάνω την δουλίτσα μου καλά και τι με νοιάζει τι λένε για εμένα;” μάλλον λειτουργείτε σε κάποια άλλη χώρα και αγορά!
(Εδώ ένα σχετιζόμενο άρθρο μου με πρόταση προς τις τηλεοπτικές εταιρείες να αγοράσουν και να χαρίζουν προηγμένα μετρητικά προγράμματα.)
Comments are closed.