Όλοι το έχουμε δει στο σινεμά. Ο κακός πιάνει κάποιον από πίσω, τοποθετεί ένα πανί στη μύτη και στο στόμα του και αμέσως το θύμα σωριάζεται στο πάτωμα.
Δε χρησιμοποιούμε έτσι ακριβώς την αναισθησία στα νοσοκομεία, αλλά πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό το κόλπο είναι εφικτό, Αν είναι, τι είδους χημική ουσία υπάρχει στο πανί;
Οι δύο χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο είναι το χλωροφόρμιο και ο αιθέρας. Στα μέσα του 18ου αιώνα, και οι δύο αυτές ουσίες χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικά. Το χλωροφόρμιο είναι η συνηθέστερη ουσία που εμπλέκεται σε αυτά τα κινηματογραφικά νοκάουτ, μόνο που δε λειτουργεί τόσο απλά όσο την παρουσιάζουν. Συνήθως, χρειάζονται αρκετά λεπτά για να προκληθεί μια κατάσταση λιποθυμίας. Το χλωροφόρμιο προκαλεί επίσης πολλέε παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό και δερματικό ερεθισμό, μεταξύ άλλων.
Ο αιθέρας ανακαλύφτηκε το 15ο αιώνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, όπως το άσθμα. Ο αιθέρας ήταν δημοφιλής και έγινε ένα πρώιμο ναρκωτικό στα πάρτι. Δυστυχώε, ούτε ο αιθέρας μπορεί να προκαλέσει μια τόσο δραματική λιποθυμία.
Μια άλλη επιλογή για ένα γρήγορο κινηματογραφικό νοκάουτ είναι και ένα χάπι, που κάποιος το βάζει κρυφά στο ποτό. Οι αμερικανικές εκφράσεις γι’ αυτό είναι ‘flippinga mickey” ή “Mickey Finn”3. Ποτά με τέτοιο «γαρνίρισμα» περιέχουν ένυδρο χλωράλη διαλυμένη σε αλκοόλ, Η ένυδροε χλωράλη είναι ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, σήμερα κυρίως για να ηρεμούν παιδιά πριν από επεμβάσεις. Άλλεε σύγχρονες κινηματογραφικέε επιλογέε για να εξουδετερώσει κάποιον είναι τα λεγάμενα «ναρκωτικά για βιασμό στο ραντεβού» [date rape drugs]: γ- υδροξυβουτυρικό οξύ (gammahydroxybutyrate acid – GHB), Rohypnol και κεταμίνη.
Μπίλυ Γκόλντμπεργκ, “Γιατί οι άντρες δεν έχουν ρώγες;”