Το πρωί τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται βέβαια μεταξύ 8-9πμ. (9%) Μεταξύ 2-6μμ γίνονται το 40% των ατυχημάτων μεσοβδόμαδα. Αντίθετα το Σάββατο η κρίση είναι το μεσημέρι. Παρασκευή η χειρότερη μέρα και Κυριακή η λιγότερο πιθανή να έχετε ατύχημα. Ιανουάριος “καλός” μήνας και Μάιος ο χειρότερος για συγκρούσεις.
Έβαλα τον υπότιτλο “Greek Statistics” σε αυτό το Blog αλλά πιο συχνά γκρινιάζω που δεν υπάρχουν αξιόπιστα ελληνικά δεδομένα από ότι αναφέρω ελληνικά δεδομένα! Μερικές φορές αυτό είναι εκνευριστικό. Δείτε αυτό το γραφικό που έφτιαξα. Χρήσιμο, ε; Ποια ατυχήματα είναι πιο συνηθισμένα; Έτσι για να ξέρουμε να προσέχουμε. Είναι βασισμένο μάλιστα σε χιλιάδες, αρκετά αξιόπιστες πηγές….από την Αυστραλία! Βέβαια κρατάνε οι ασφαλιστικές τέτοιες πληροφορίες. Απλά στην Ελλάδα δεν τις βλέπουμε.
Ακόμα και οι λιγότερο συνηθισμένες έχουν ενδιαφέρον. Γιατί σε μια χώρα υστερική με τα ατυχήματα όπου τα…εικονίσματα που κρέμονται στον καθρέφτη νομίζουμε ότι θα μας σώσουν αντί για την λογική, ακόμα και τα στατιστικά για σπάνια ατυχήματα θα ήταν χρήσιμα. Έτσι για να ξέρουμε τι να μην φοβόμαστε.
Άλλα στατιστικά είναι όμως γενικού ενδιαφέροντος. Κι ας μην αναφέρονται σε συγκεκριμένη χώρα (τα παραπάνω είναι από Αυστραλία οπότε ενδεχομένως για Ελλάδα πρέπει να αντιστέψουμε τις μεριές που γίνονται σε κάποιες περιπτώσεις.) Για παράδειγμα ποια χρώματα είναι πιο επικίνδυνα;
Κόκκινο τζιζ, κακό! Ίσως επειδή όσοι αναζητούν την σπορ οδήγηση και τα σπορ αυτοκίνητα προτιμούν τέτοια χρώματα φανφαρόζικα; Όχι μόνο. Το κόκκινο και το ασημένιο είναι τα χειρότερα και στο σκοτάδι. Το ασημί και το μαύρο χειρότερα στο ημίφως (σούρουπο και χάραμα). Στο φως της μέρας τα μαύρα, γκρι και ασημένια μπερδεύονται ίσως με το χρώμα της ασφάλτου.
(Data – Monash University Accident Research Center )
Δείτε και αυτήν εδώ την ενδιαφέρουσα οπτικοποίηση του τρόπου με τον οποίο γίνονται μποτιλιαρίσματα στην εθνική.