Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, “η επιστολή της Αθήνας δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση για λύση”.
Ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι η ελληνική πρόταση “στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος”. «Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς προκαλεί τόσο το γεγονός ότι στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, όσο και η αναφορά στην απόφαση του 2012. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “τα μέτρα δεν αλλάζουν, παρά μόνον αν υπάρξει σχετική συμφωνία με την τρόικα”.
Το ελληνικό αίτημα θα εξαταστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα γίνει αύριο στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητά προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, την εξάμηνη επέκταση απεστάλη το πρωί της Πέμπτης. Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση. Πάντως, η εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείσα για το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων βάσει της σημερινής πρότασης. Οπως σημειώνουν, έχουν υπάρξει αρκετές διαβουλεύσεις, τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με άλλα κράτη-μέλη και αναφέρουν ότι στη μεσημεριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα έχουμε μία πρώτη εικόνα του κλίματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατατέθηκε προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. “Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. ” Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.”
Οπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, το αίτημα σηματοδοτεί “την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία”. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, “ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας”.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση “να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019”. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Αμεση ήταν, πάντως, η «απάντηση» της Κομισιόν. «Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης», λένε πηγές της επιτροπής.