Χθες έκανα 6-7 χιλιόμετρα σε “θέρετρο” της Αττικής. Μάϊο μήνα είναι ακόμα νωχελικά τα πράγματα. Δηλαδή για να τα λέμε σωστά σχεδόν νεκροταφείο η κατάσταση. Μερικά από αυτά τα σπίτια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά χρόνια τώρα. Αν ήθελα να τα κατηγοριοποιήσω:
- Μποστάνι που έγινε εξοχικό. Τότε παλιά που ήταν όλο χωράφια εδώ, ο παππούς ή ο μπαμπάς έφευγε από το διαμέσισμα στα Πατήσια ή τον Χολαργό και ψιλοφύτευε πράγματα. Ε, έβαλε και μια πρόχειρη κατασκευή ή ένα τροχόσπιτο να μένει κάνα Σαββατοκύριακο. Ε, μετά έγινε και μια πρόχειρη επέκταση, το πήρε ζεστά ο γαμπρός μια φορά και έχωσε λεφτά. Θυμάσαι με μεγάλη αγάπη κάτι παιδικά καλοκαίρια, τελικά αν τα μετρήσεις 2-3 ήταν μόνο. Μετά χάλασε η φάση, γκρίνιαζες που έκανε τόσο ζέστη, αφόρητη κατάσταση με το ελενίτ, προτίμησες να πηγαίνεις αλλού με την παρέα.
- Εξοχικό δεκαετίας ’60 ή ’70. Κι αυτό έχει την γραφικότητά του για εμάς τους Ελληνολάτρες. Αντικειμενικά και αυτό θα έπρεπε να γκρεμιστεί βέβαια. Θα πρέπει να λαδώσεις όλους τους υπαλλήλους της πολεοδομίας έναν-έναν και από δυο φορές για να πάρεις χαρτί καταλληλότητας. Σωλήνες ακατάλληλοι, ηλεκτρικά κίνδυνος-θάνατος, εξωτερικοί χώροι με διαρρυθμίσεις που ούτε ο κουλτουριάρης αρχιτέκτονας της εποχής δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει πρακτικά.
- Εξοχικά των πιο πρόσφατων καλών εποχών. Όταν ο Αντρέας μοίραζε τα δανεικά της Ευρώπης σε όλους μας, κάποιοι θεώρησαν καλή ιδέα να μην τα ξοδεύουν όλα στην Μύκονο και την παραλιακή. Έψαξαν άλλα παραθαλάσσια σημεία να καταστρέψουν. Με την βοήθεια των βελτιωμένων τεχνολογιών σε μπουλντόζες και σκαφτικά, με πατέντες νομικές, συνεταιρισμούς και σχέδια νόμου ή προεδρικά διατάγματα. Με εμπρησμούς όπου χρειαζόταν. Κάπως ψιλονομιμοποίησαν το οικόπεδο τουλάχιστον και έχτισαν…παλάτια. Ζάππεια που λέω εγώ. Διπλά ή τριπλά, τεράστια με πρόβλεψη για τον γιο, την κόρη, τις οικογένειες που θα έκαναν, τους παππούδες στο υπόγειο και τα δισέγγονα στα μπαλκόνια που είχαν κλείσει. Ψιλονόμιμα. Ας πούμε.
Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες και υποκατηγορίες. Δεν έχουν σημασία. Ακόμα δεν αρχίσαμε. Φανταστείτε να μπούνε σε ισχύ κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας πχ για τα ηλεκτρικά, τους σωλήνες, τον αμίαντο και άλλες ουσίες…ακόμα και το τσιμέντο παλιότερα
είχε ραδιενέργεια και κάποιες χώρες καλούν να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να πληρώσετε δέκα φορές όσο πουλιέται σήμερα για να το φέρετε στα ίσα του. Όλα σχεδόν είναι παράνομα. Αν πας δηλαδή να τα πουλήσεις και βάλεις έναν σοβαρό δικηγόρο και αρχιτέκτονα να το ψάξουν θα σου απαντήσουν με όλο τον τόμο των πολεοδομικών παραβάσεων και διατάξεων. Αλλά δεν το πουλάς. Επειδή λέει “έχουν πέσει οι τιμές”. Γιατί ρε πατριώτη, βλέπεις να ξανανεβαίνουν σύντομα; Σε 10,20, 30 χρόνια λες να έχουμε βγει από την κρίση και όλοι να θέλουν την πατσαβούρα σου, τρία χιλιόμετρα πίσω από την παραλία, σε χωματόδρομο ανάμεσα σε άλλα διακόσια ίδια ή χειρότερα;
Α, ξέχασα. Ήταν κόλπο της Μέρκελ λέει για να αγοράσουν οι Γερμανοί τα πάντα. Ουυυυ, το βλέπουμε κι αυτό το φοβερό σχέδιο πως εξελίσσεται. Μακάρι να μπορούσαν να πουληθούν αυτά τα παράνομα, απαίσια, κακοσχεδιασμένα τερατουργήματα! Μακάρι να υπήρχαν κάπου τόσο ηλίθιοι αγοραστές να πλουτίσετε όλοι. Αλλά ο Γερμανός δεν έχει εξοχικό. Ούτε καν το σπίτι που μένει δεν είναι δικό του. Νοικιάζει. Αν του περισσέψουν λεφτά, τα επενδύει. Δεν κάθεται σαν τεμπελχανάς Ελληνάρας να γκρινιάζει για την κτηματαγορά. Κι αν θέλει να πάει διακοπές, ψάχνει που είναι φτηνά κι ωραία, πάει 1-2 εβδομάδες και γυρνάει να δουλέψει. Α, τους βλάκες. Αντί να αράξουν 2-3 μήνες στο εξοχικό τους…
Να σας το εξηγήσω και ως εξής. Πείτε ότι σας δώσω 500 χιλιάρικα με τις εξής επιλογές: 1) Αγοράζεις οικόπεδο, χτίζεις εξοχικό και με τα λεφτά αυτά επίσης πληρώνεις τα έξοδά του εξοχικού μέχρι να πεθάνεις. (ΕΝΦΙΑ, ρεύμα κλπ) Δεν σας θυμίζω καν όλα τα άγχη του εξοχικού , τους κινδύνους καταστροφών, κλοπών, επισκευών, αλλαγές στην φορολόγηση κλπ κλπ 2) Τα 500 χιλιάρικα τα επενδύεις και κάθε χρόνο αφαιρείς όσα λεφτά θέλεις για να πας διακοπές. Αν ανάψει εδώ φωτιά κατά λάθος θα πεθάνει πολύς κόσμος. Ποιος ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ θα διάλεγε να χτίσει εξοχικό;