Τα ροφήματα με διάφορα βότανα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ζεστά ή κρύα είναι πολύ δημοφιλή μια και είναι εύκολα στην προετοιμασία τους και ταυτόχρονα πολύ υγιεινά.
Η σωστή δόση είναι πάντα ένα ή ενάμισι κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό. Όταν έχετε ρίζες, φλούδες ή σκληρά φύλλα, καλό είναι πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα κόψετε σε μικρά κομματάκια. Τα σκεύη που προτείνονται είναι τα εμαγιέ ή τα σκεύη από πορσελάνη και πηλό. Προμηθευτείτε επίσης ένα σουρωτήρι μεταλλικό ή νάιλον, ένα βραστήρα καθώς φλιτζάνια με σκέπασμα. Ανάλογος με την σκληρότητα του φυτού, είναι και ο τρόπος και ο χρόνος παρασκευής του αφεψήματος.
Προτείνονται τέσσερις τρόποι παρασκευής, προκειμένου να φτιάξετε ροφήματα με βότανα:
1. Βάζετε σκέτο νερό στην φωτιά. Μόλις το νερό βράσει το κατεβάζετε από τη φωτιά και το ρίχνετε επάνω στο φυτό. Το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε καλά κλεισμένη τσαγιέρα, όπου θα παραμείνει για 10 λεπτά μαζί με το βρασμένο νερό. Κατόπιν φιλτράρετε και πίνετε.
2. Βάζετε στην φωτιά το νερό μαζί με την κατάλληλη δοσολογία του φυτού. Το αφήνετε να βράσει για 2 -3 λεπτά και σβήνετε την φωτιά. Δέκα λεπτά αργότερα μπορείτε να φιλτράρετε το αφέψημα.
3. Βάζετε το νερό σκέτο στην φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί μέχρι τους 70 – 80 βαθμούς όχι όμως να βράσει! Κατεβάζετε από την φωτιά, ρίχνετε το νερό (ζεστό) επάνω στο φυτό και σκεπάζετε για 7 – 8 λεπτά, φιλτράρετε και καταναλώνετε αμέσως.
4. Βάζετε την κατάλληλη δοσολογία του φυτού στο νερό χωρίς αυτό να έχει ζεσταθεί καθόλου. Ρίχνετε το φυτό και το αφήνετε να μουλιάσει για 3 – 4 ώρες. Προσοχή το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βρείτε εδώ ένα χρήσιμο blog με πρακτικές οδηγίες για την συλλογή και χρήση βοτάνων και εδώ μια σειρά λογικών προτάσεων για την βελτίωση της παραγωγής και διάθεσής τους. Προφανώς καθεμία από τις παραπάνω μεθόδους θα επηρεάσει περισσότερο ή λιγότερο το είδος των δραστικών συστατικών που θα απελευθερωθούν.
Comments are closed.