Ναι, έγινε μια τομή. Η καμπάνια “Μακάρι Μπουτάρη” σχολιάστηκε θετικά και αρνητικά στα social media αλλά σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντικειμενικά το σλόγκαν είναι εξαιρετικά έξυπνο αφού συνοψίζει χωρίς επιθετικότητα την κούραση που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις στο όποιο “παλιό” καθεστώς στον Δήμο. Αλλά ούτε μια τέτοια ανάγνωση, ούτε ο αριθμός των ανθρώπων που τα είδαν τα κλιπ τα λένε όλα.
Τα θετικά σχόλια σχετικά με την καμπάνια είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Και δεν είναι άδικο να βάλουμε και τις απλές αναφορές σαν θετικό σχόλιο καθότι θεωρήθηκε άξιο αναφοράς. Το ερώτημα είναι αν μπορεί μια τέτοια καμπάνια να αλλάξει αντιλήψεις των ψηφοφόρων.
Για να βρούμε την απάντηση πρέπει να ξύσουμε πολύ κάτω από την επιφάνεια. Αν οι εκλογές κρίνονται στους νέους ψηφοφόρους και στους αναποφάσιστους το YouTube (ναι είναι και αυτό ‘social media’ ξέρετε!) θα έπρεπε να φιγουράρει ψηλά στις προτεραιότητες των υποψηφίων. Για την πρώτη ομάδα – τους νέους – τέτοιες καμπάνιες είναι ιδανικές, ειδικά όταν δείχνουν έλλειψη ειδικής προετοιμασίας και καθοδήγησης. Μοιάζει σαν να τα έφτιαξε κάπως πρόχειρα κάποιος στην ομάδα του Μπουτάρη χωρίς καν να τον ρωτήσει ή να σκεφτεί τι θα πει “το κόμμα” ή η διαφημιστική. (Είναι και η επίσημη ιστορία των κλιπ αυτή.) Φέρνουν μια φρεσκάδα που είναι απαραίτητη για να καλυφτεί το πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας του υποψήφιου. Δεν λένε “ψηφίστε Μπουτάρη” αλλά “μακάρι να βγει” σαν να είναι υπό πολιορκία τόσα χρόνια η Θεσσαλονίκη. Μια αστεία γριούλα έλειπε για να νιώσουμε ότι από την ψήφο μας εξαρτάται το τέλος του Τουρκικού ζυγού!
Αλλά δεν είναι ο Μπουτάρης ο αστέρας του YouTube αλλά ο Στέφανος Μάνος. Ο Arun Chaudhary, “New Media Road Director” της καμπάνιας “Obama for America” εξηγεί τι ανακάλυψαν: “Ο κόσμος φαίνεται να αντιδρά θετικά σε ευκαιρίες να δούνε τον υποψήφιο χωρίς μοντάζ. Έχουν την αίσθηση ότι αν τον βλέπουν ωμό, όπως είναι, θα πάρουν μόνοι τους απόφαση ψήφου χωρίς να τους ‘ταίζουν’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.”
Μπαίνοντας σε ένα YouTube κλιπάκι “Μακάρι Μπουτάρη”, εκτός από τα άλλα κλιπ της καμπάνιας, ο επισκέπτης βλέπει πάνω πάνω στις προτάσεις και τα άλλα βίντεο της Δράσης. Και μερικά ακόμα πιο κακοφτιαγμένα και χύμα κλιπ με τον Στέφανο Μάνο να εξηγεί διάφορα θέματα. Μόνο με τις πυτζάμες του δεν έχει (ακόμα) κλιπ. Αλλά η λογική είναι σωστή. Σαν αστέρας σε reality, σε κερδίζει γιατί πιστεύεις ότι τον ξέρεις. O Μπουτάρης ακολουθεί την ίδια γενική λογική με πολλές εμφανίσεις στις οποίες δεν δείχνει να έχει προετοιμαστεί και πολύ.
Η ομάδα πολιτών όμως που δύσκολα θα πειστεί από τέτοια ρότα είναι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι. Αυτοί που λένε “καλά αφού ήξερε ότι θα βγει στην τηλεόραση γιατί δεν έβαλε γραβάτα;” Και σε έναν δήμο που παραδοσιακά και σταθερά, για πολλά χρόνια ψηφίζει υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας μένει να κριθεί αν αυτό θα αποδειχθεί πιο αποφασιστικής σημασίας από έναν Ινδό που του αρέσει το κοτόπουλο με κάρυ = “θα ψηφίσω τον Μπουτάρη”…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tRrrZCQz8VY&feature=related]
Άλλη μια απόδειξη της επιτυχίας των κλιπ ήταν η εκτενής αναφορά σε αυτά στην “Ζούγκλα” με δημιουργία μάλιστα αντίστοιχων για Γκιουλέκα και τα άλλα στο YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=K-ufDUnWy9Y&feature=player_embedded και τα δυο ουσιαστικά με τον τρόπο τους τονίζουν την καμπάνια Μπουτάρη με θετικό τρόπο.