Ήταν Πέμπτη μεσημέρι. 13 Φεβρουαρίου 6733 από κτίσεως κόσμου. Το 1225μΧ ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος, γιός ιερέα από το Θέμα Ιωαννίνων που κατοικούσε στον δρόγγο του Τζεμερνίκου, έβαλε κάτω την πένα του. Τα ξέρουμε όλα αυτά γιατί έκανε το αρκετά ασυνήθιστο για την εποχή, έβαλε υπόμνημα στην αντιγραφή των τριών λειτουργιών του Ιωάννη. 21 Χ 15 το βιβλίο του και κάπως έφτασε από τα Τζουμέρκα στον Oliver Cromwell ο οποίος το 1654 το χάρισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το χειρόγραφο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν περιεχόμενο πέρα από την βιβλιογραφική σημείωση και την αναφορά στο Τζεμέρνικο. (παλαιοσλαβική προέλευση της λέξης για το τρελοβότανο της περιοχής). Σαν χωριό υπάρχει και αλλού αναφορά, σε απόφαση εκκλησιαστικού δικαστηρίου το 1220 (“Εν ετέρω χωρίω υπό την αρχοντίαν όντι του Χοτεαχόβου, Τζεμενίκω δε λεγόμενω”) αλλά πρώτη φορά αναφέρεται για όλη την περιοχή και με τον όρο “δρόγγο”. Δηλαδή την οροσειρά που πάντα όριζε τα Τζουμέρκα και τα χώριζε από την υπόλοιπη περιοχή.
Επίσης ο γνωστός παλαιογράφος Alexander Turyn εστίασε το ενδιαφέρον του στην μέθοδο yellow wash που ως τότε νομίζαμε ότι χρησιμοποιούσαν μόνο στην Νότια Ιταλία. Είναι κάτι σαν τα σημερινά marker pens αφού υπερτονίζαν ορισμένα σημεία του κειμένου, τους τίτλους, κολοφώνες ή άλλα για τονισμό και εναλλαγή κάνοντας κίτρινα με κίτρινη νερομπογιά.
Μετά τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη το 1204, αρκετοί πιο γνώστες της τέχνης ήρθαν στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν στα Ιωάννινα. Δουλειές σαν αυτό το χειρόγραφο του Μιχαήλ Παπαδόπουλου μας φαίνονται ερασιτεχνικές πλέον δίπλα σε αυτές των κανονικών βιβλιογράφων. Αλλά και αυτοί δύσκολα έβρισκαν περγαμηνές καλής ποιότητας όπως ξέρουμε από τις ιστορίες όσων μας έχουν διασωθεί.
Άλλο συμπαθές στοιχείο είναι το μεράκι του αντιγραφέα όχι τόσο στην εικονογράφηση όσο στα περίτεχνα αρχικά γράμματα, πολλά από τα οποία δύσκολα καταλαβαίνεις τι γράμματα είναι πλέον από την πολύ διακόσμηση! Ζώα και φυτά της περιοχής φιγουράρουν πολλές φορές σε ανθρωπόμορφες εκτελέσεις για να υπάρχει κάποια σχέση με τις ιστορίες στο κείμενο, ανακατεμένα με φωτοστέφανα, σταυρούς και άλλα σύμβολα. Mash it up!