Οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα. Αλλά με την ανάλυση πολλών ανθρώπων προκύπτουν αρκετά συμπαγή συμπεράσματα. Το πραγματικό ερώτημα είναι “ο δικομματισμός είναι φυσική κατάσταση του ανθρώπου;” Πρέπει οποιαδήποτε απόφαση να την περιορίσουμε σε δυο μόνο επιλογές;
Τα επιχειρήματα που ακούγονται για την ανάγκη “δυνατής κυβέρνησης” βασίζονται στις αρχές όσων πιστεύουν στον δικομματισμό, δηλαδή ότι έτσι:
1. Έχουμε σταθερότητα.
2. Μπορούν να περάσουν δύσκολες αλλαγές.
3. Η αντιπολίτευση είναι πιο σοβαρή στις αντιπροτάσεις της γιατί ξέρει ότι θα χρειαστεί σε 4 ή 8 χρόνια το πολύ να εφαρμόσει ότι λέει.
4. Είναι πιο απλό στην κατανόηση των ψηφοφόρων το σχήμα. Αν το ένα κόμμα είναι υπέρ του Μνημονίου η αντιπολίτευση θα είναι κατά. Ναι;
5. Αποφεύγονται συνταγματικές κρίσεις αφού πάντα υπάρχει εφεδρική πρόταση (η αντιπολίτευση) έτοιμη να κυβερνήσει (υποτίθεται).
6. Η ανάληψη ευθύνης είναι ξεκάθαρη.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RyorLV6HL50
Η εμπειρία μας στην Ελλάδα βέβαια είναι πολύ διαφορετική από τις παραπάνω θεωρίες! Όπως υπάρχουν πολλά άλλα…κατοικίδια και δημοφιλή άλλα λειτουργικά συστήματα ή συσκευές, έτσι και στην οργάνωση μιας χώρας υπάρχουν πολλά άλλα συστήματα που μπορεί να δουλεύουν. Αν κοιτάτε σε συμβατικά παραδείγματα, οι κυβερνήσεις συνασπισμού της Γερμανίας ή της Αγγλίας έχουν ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο. Και βέβαια σε πολλές χώρες του κόσμου γίνονται ακόμα πιο προηγμένα πειράματα πολιτικής.
Comments are closed.