Είμαι στους Δελφούς. Με ενοχλεί κάτι. Στέλνω το επόμενο πρωί email:
Αποστολή: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 8:21 πμ
Προς: Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Θέμα: Κανονισμός λειτουργίας μουσείου Δελφών
Κατά την χθεσινή μας επίσκεψη στο μουσείο των Δελφών, ο δεκάχρονος γιος μου μόλις είδε τους Κούρους με ενθουσιασμό μου ζήτησε να τον φωτογραφίσω μαζί τους καθότι είχε μάθει για αυτούς στο σχολείο. Πήρε λοιπόν την αντίστοιχη πόζα και εξήγησε στις ξαδέλφες του που έχουν έρθει από τις ΗΠΑ για διακοπές σχετικά με τους κούρους.
Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη όλων μας όταν μας ενημέρωσαν ότι απαγορεύεται λέει η φωτογράφιση δίπλα στα αγάλματα! Όταν επέμενα να μάθω λόγο μας είπαν ότι “κάποιοι τουρίστες κάνουν άσεμνα πράγματα”.
- Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε που στο διαδίκτυο είναι αναρτημένος αυτός ο κανονισμός.
- Θα εκτιμούσα μια εξήγηση του σκεπτικού της απαγόρευσης όπως και της ιστορικής εξέλιξής της. (Δηλαδή ποιος το σκέφτηκε και πότε.)
Θεωρώ παντελώς απαράδεκτη την νοοτροπία πίσω από μια τέτοια απαγόρευση. Προφανώς τέτοια εντυπωσιακά αγάλματα προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους επισκέπτες. Αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός του μουσείου; Στην εποχή των social media είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλεί αρνητικές αναφορές μια τέτοια απαγόρευση παρά οτιδήποτε θετικό και σας καλώ να το αλλάξετε πριν κάνετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στον τουρισμό μας.
Χαλκίδης Αλέξανδρος
Δεν περιμένω απάντηση άμεσα, μάλλον κάνα βαρετό γράμμα σε στυλ “θα το δούμε κάποτε”. Αλλά με εκπλήσσουν με την εξής ευγενέστατη τάπα μόλις δυο ώρες αργότερα!
From: Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων [mailto:[email protected]]
Sent: Wednesday, August 20, 2014 10:20 AM
Αξιότιμε Κύριε Χαλκίδη.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σας. Όπως ορθά σας ανέφεραν οι αρχαιοφύλακες δεν πιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών εν είδει πόζας δίπλα σε αρχαιότητες για λόγους που αφορούν στην καλή λειτουργία του μουσείου αλλά και στην αποφυγή λήψεων φωτογραφίας που ενδέχεται να δημιουργήσουν μία αρνητική εντύπωση. Βασικό πρόβλημα είναι ο συνωστισμός που θα γινόταν σε επαφή με τα μνημεία, διότι όλοι οι επισκέπτες θα ήθελαν να έχουν μία φωτογραφία με τα αριστουργήματα των Δελφών, γεγονός το οποίο δεν θα επέτρεπε την παρατήρηση τους από τους επισκέπτες και θα δυσχέρανε τις ξεναγήσεις. Επίπλέον στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς να φωτογραφηθεί με φόντο τα μνημεία των Δελφών ώστε να έχει μία όμορφη αποτύπωση της επίσκεψής τους αλλά και στο πωλητήριο μπορείτε να βρείτε εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες με τα αγάλματα του μουσείου. ΕΠιπλέον η Ι’ Εφορεία προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τα τελευταία έτη καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια εξωστρέφειας με εκδηλώσεις κάθε είδους για το κοινό, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με αποτέλεσμα το μουσείο των Δλεφών να έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις του κοινού μετά τα δύο μεγάλα μουσεία των Αθηνών.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Με εκτίμηση
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Αθανασία Ψάλτη
Επανέρχομαι επειδή δεν με κάλυψαν ουσιαστικά.
Κατ’αρχάς ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Είναι προφανές ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στον τουρισμό μας τα τελευταία χρόνια.
Όμως παραμένουν στο μυαλό μου οι εξής απορίες:
- Που είναι δημόσια αναρτημένος ο κανονισμός λειτουργίας του κάθε μουσείου μας; 2. Γιατί σε μέρες (όπως χθες το απόγευμα) με ελάχιστο κόσμο στο μουσείο να μην μπορούμε να φωτογραφιζόμαστε; 3. Πόσο παραπάνω χρόνο στέκεται ο τουρίστας που φωτογραφίζει τους Κούρους ΧΩΡΙΣ τον φίλο του στο πλάνο από ότι σκέτους Κούρους; (Το δεύτερο επιτρέπεται) 4. Ίσα ίσα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις φωτογραφία ΧΩΡΙΣ να είναι κάποιος επισκέπτης στο πλάνο! Δηλαδή συν τοις άλλοις ο “κανόνας” δεν μπορεί να εφαρμοστεί!
- Στην εποχή μας είναι πανεύκολο να γίνει ψηφιακή επεξεργασία και να προστεθούν “ανάρμοστες” πόζες δίπλα σε αγάλματα. Ίσα ίσα που με την απαγόρευση το κάνετε παιχνίδι το “πως θα ξεγελάσουμε τον φύλακα” με το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Καθότι επιτρέπονται οι φωτογραφίες, είναι ουσιαστικά αδύνατον οποιοσδήποτε φύλακας να εφαρμόσει αυτόν τον κανονισμό. Θα πρέπει να αξιολογήσει εξ αποστάσεως (και συνήθως από απέναντι από τον φωτογράφο) τι ήταν και τι δεν ήταν στο κάδρο!
Εν ολίγοις ο κανονισμός δίνει την εντύπωση ότι τα μουσεία μας λειτουργούν ακόμα με το είδος της παλιομοδίτικης υποκρισίας που τα διέκρινε παλιότερα. Στην εποχή μας είμαι αρκετά σίγουρος ότι αυτό προκαλεί περισσότερη αρνητική δημοσιότητα από ότι οποιαδήποτε τυχόν “άσεμνη” πόζα επισκέπτη δίπλα σε μνημείο. (Η οποία μάλλον αρνητική για τον επισκέπτη είναι παρά για το μνημείο.)
Από την ταχύτητα και το ύφος της απάντησής σας πιστεύω ότι μπορούμε καλύτερα.
Φιλικά και με κάθε καλή διάθεση,
@lex
Αλλά και πάλι άμεσα και ολοκληρωμένα η ευγενέστατη (και πολύ σωστή σαν PR) απάντηση:
Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά. Θα λάβουμε υπόψη τις παρατηρήσεις σας και θα τις μεταφέρουμε στην αρμόδια Δ/νση Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ [email protected].
Παρακαλούμε να μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μας στον μικρό μας φίλο και εάν επιθυμείτε να μας στείλετε μία ταχυδρομική διεύθυνση προκειμένου να λάβετε δωρεάν έντυπο εκπαιδευτικό υλικό του μουσείου μας, το οποίο διατίθεται και ηλεκτρονικά: http://www.yppo.gr/5/g5161.jsp?obj_id=44853
Με εκτίμηση και ευχές για καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ
Αθανασία Ψάλτη
Δεν έχω παράπονο. Συνεχίζω να διαφωνώ και αλλού κριτικάρω εντονότατα την αντίληψή μας για τα Ελγίνεια και ένα σωρό άλλα εθνικά θέματα στον τουρισμό και τα αρχαία μας. Αλλά χαίρομαι αφάνταστα που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σαν την Κα Ψάλτη που μου απάντησε για τους Δελφούς και θα τους δώσω βέβαια κάθε πίστωση χρόνου και καλής διάθεσης για να βελτιωθούν!