Εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω την συγκεκριμένη λίστα. Τα κατάφερα χθες!
Βιβλία που αγαπάμε και ταινίες που λατρέψαμε. Θα μπορούσα άνετα να είχα κάνει μια λίστα με 20 ή 50 βιβλία και ανάλογο αριθμό ταινιών! Κάποιοι θα διαφωνήσετε, κάποιοι θα συμφωνήσετε και κάποιοι θα σκεφτείτε άλλα 100 βιβλία, που θα θέλατε να αναφερθούν! Αυτή η λίστα όμως δεν έχει να κάνει με γούστα σε βιβλία ή ταινίες. Έχει να κάνει με μερικές ομολογουμένως επιτυχημένες μεταφορές σελίδων στην μεγάλη οθόνη! Σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι είναι πραγματικά σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις. Πως, άλλωστε, να αποδοθεί ένα βιβλίο 400, 500 ή ακόμη και 1000 σελίδων σε μια ταινία 2 μόλις ωρών.
Το έργο δύσκολο και το φορτίο βαρύ για όποιους αναλαμβάνουν να το σηκώσουν. Υπάρχουν όμως και μερικές φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα! Κάποιες, ελάχιστες, απ’ αυτές, σας παρουσιάζω εδώ, με την ελπίδα να διαβάσετε τα πραγματικά αξιόλογα βιβλία και ιστορίες, τα οποία αποτέλεσαν την έμπνευση για σπουδαίες ταινίες, που ειλικρινά ελπίζω να έχετε ήδη δει. Αν όχι… να μια καλή ευκαιρία.
10.) Ο ΑΓΓΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ: Διασκευασμένη από το ομώνυμο διήγημα του Μάικλ Ονταάτζε.
Το 1996 σε σκηνοθεσία Άντονι Μιγκέλα, κέρδισε εννιά βραβεία Όσκαρ και δύο Χρυσές Σφαίρες.
Υπόθεση: Ένας άγνωστος Άγγλος που επέζησε ενός αεροπορικού δυστυχήματος, με το νου του γεμάτο μυστικά και πάθη ξεφυλλίζει την ιστορία του σε μια νεαρή νοσοκόμα, με τσακισμένη τη θέλησή της η οποία, όμως, συγκεντρώνει όση δύναμη της έχει απομείνει σε αυτόν! Μια υπέρτατη ιστορία αγάπης, ένα μεγάλο αντιπολεμικό δράμα και μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες αγάπης που γυρίστηκαν ποτέ! Μια πραγματικά σπουδαία μεταφορά.
9.) MISERY: O ‘πρώτος’ Στήβεν Κινγκ που συναντάμε στην λίστα μας. Τι να πει κανείς για τον μαιτρ της αγωνίας και των θρίλερ…
Τα λόγια μοιάζουν να είναι φτωχά για να περιγράψουν το τι έχει στο μυαλό του αυτός ο μάλλον εξωγήινος συγγραφέας, που απλά σε καθηλώνει και σε κάνει να τρως τις σελίδες αντί να τις διαβάζεις.
To 1990 η ταινία που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία ενός διάσημου συγγραφέα, του Πολ Σέλντον, ο οποίος στο δρόμο για το σπίτι τρακάρει και τραυματίζεται σοβαρά. Θα σωθεί από μια νοσοκόμα, που τυχαίνει να είναι και η “νούμερο 1 θαυμάστριά του” και η οποία τον πηγαίνει στο απομονωμένο σπίτι της.
Η Άννι… αποδεικνύεται “ασταθής”… για να μην πω εντελώς psycho …και ο Πολ βρίσκεται σακατεμένος, ναρκωμένος και στο έλεός της. Η ερμηνεία της Μπέιτς της έδωσε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου!
8.) ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΧΡΩΜΑ: Το 1985 ο Στήβεν Σπίλμπεργκ αναλαμβάνει το βαρύ και δύσκολο έργο να φέρει σε πέρας το βιβλίο της Αλις Ουόκερ και να μην αφήσει ούτε έναν θεατή, χωρίς να πλαντάξει στο κλάμα, περιγράφοντας την ζωή μιας Αφρο-Αμερικανίδας, που μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι.
Υποψήφιο για 14 Όσκαρ, δεν πήρε ούτε ένα!
Η ταινία σηματοδότησε την αρχή της πολυτάλαντης Οπρα Γουίνφρεϊ στην υποκριτική.
7.) ΤΗΕ ΝΟΤΕΒΟΟΚ: Το 2004 για μένα ήταν σημαδιακό για πολλούς λόγους. Όχι μόνο γιατί πήγα Πορτογαλία με δύο κολλητούς στον θρίαμβο της Εθνικής… (από την αρχή και όχι όταν έγινε μόδα..), αλλά γιατί, ώρα καλή, ήμουν σφόδρα ερωτευμένος και είχα μια πολύ όμορφη χρονιά. Ήταν σημαδιακό και για την βιομηχανία Σόφτεξ. γιατί ξεπούλησε όλο το εμπόρευμα σε χαρτομάντιλα.
Γιατί σας τα γράφω αυτά θα μου πείτε..! Ε.. όλο και κάποια σχέση έχουν με την ταινία που έχει κάνει ρεκόρ σε μουλιασμένα χαρτομάντιλα ανά την υφήλιο και είναι υπεύθυνη για τα μισά διαζύγια της προηγούμενης δεκαετίας. Κλάμα… πολύ κλάμα, αλλά και ανικανοποίητες γυναίκες να ζητούν το αδύνατο από τις σχέσεις τους. Δεν θα γίνουμε ποτέ όπως ο Ράιαν στην ταινία! Τέλος.Καταλάβετέ το!
Στο θέμα μας…
Ο Νικ Κασσαβέτης, γιός του τεράστιου Τζων και της Τζίνα Ρόουλαντς, ( η οποία και παίζει την πρωταγωνίστρια, Άλι, σε μεγάλη ηλικία) αναλαμβάνει να κάνει ταινία την μαγική ερωτική ιστορία του Νίκολας Σπαρκς.
Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ακολουθεί το γεμάτο περιπέτεια και ατυχίες ταξίδι δυο νεαρών εραστών, του Νόα και της Άλι, οι οποίοι μπλέκουν σε ένα παθιασμένο καλοκαιρινό έρωτα και μετά από χρόνια χωρισμού, τον οποίο προκάλεσαν οι διαφορετικές κοινωνικές τους τάξεις και ο Δεύτερος παγκόσμιος Πόλεμος, βρίσκονται ξανά μαζί.
Η ιστορία της ακλόνητης αγάπης αυτού του ζευγαριού, τα εμπόδια και το πάθος τους, αποκαλύπτονται δεκαετίες αργότερα σε μια γυναίκα, που ζει σε κάποιο θεραπευτήριο του Νότου, από έναν κύριο που την επισκέπτεται τακτικά για να της διαβάζει ιστορίες από ένα μυστηριώδες ημερολόγιο.
Αν κάτι σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό είναι η μαγευτική φωτογραφία του Robert Fraisse. Από το πρώτο ηλιοβασίλεμα στη λίμνη του γηροκομείου μέχρι στην βαρκάδα στη λίμνη, η οποία βουλιάζει από κύκνους και έπειτα μετατρέπεται σε μια καταιγιστική μπόρα και σε μια ιστορική πλέον σκηνή φιλιού. Η ταινία είναι ένας ύμνος στον απόλυτο και παντοτινό έρωτα (αν υπάρχει κάτι τέτοιο).
Η ταινία έφτιαξε την καριέρα του Γκόσλινγκ και έχει κερδίσει γύρω στα 4δις Όσκαρ… όσες και οι γυναίκες του πλανήτη δηλαδή αν εξαιρέσεις 2-3 τις οποίες και γνωρίζω προσωπικά.
6.) ΤΟ ΑΡΩΜΑ: Eξ’ αρχής να πω ότι πρόκειται για ένα από τα 2-3 αγαπημένα μου βιβλία, το οποίο κι έχω κάνει δώρο τουλάχιστον 4-5 φορές. Πρόκειται επίσης για μια πραγματικά αξιόλογη κινηματογραφική μεταφορά, όχι γιατί είναι από μόνη της μια σπουδαία ταινία, αλλά γιατί ο Τομ Τικβερ κατάφερε να μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία τις…”οσμές” του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Φαινομενικά εδώ έχουμε την ιστορία ενός σήριαλ κίλερ, αλλά αυτό θα ήταν μια υπέρ απλούστευση της συγκλονιστικής ιστορίας του ΠΑΤΡΙΚ ΖΥΣΚΙΝΤ.
Υπόθεση: O Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, o σκοτεινός ήρωας, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι, ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς με δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: την ασχήμια του και την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Καταγράφει στην ατέλειωτη τράπεζα της μνήμης του όλες τις μυρωδιές που συναντά στο δρόμο του και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή εκείνη που θα διαλέξει.
Η μακριά πορεία του στο βασίλειο των οσμών θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη θέση του ημίθεου που παρασύρει τα πλήθη με μοναδικό όπλο το ύψιστο και συγκλονιστικότερο άρωμα που υπάρχει… ”Αυτό, της ανθρώπινης ύπαρξης”, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του μοναδικού αυτού βιβλίου, που απλά δεν θα ξεχάσεις ποτέ.
5.) STAND BY ME: Ο δεύτερος Στήβεν Κινγκ της λίστας μας. O Rob Reiner επί τω έργο, αναλαμβάνει το The Body, μια ιστορία του Κινγκ από την συλλογή, Different Seasons!
Θυμάστε όταν ήμασταν μικροί και τα γόνατα μας ήταν μονίμως ματωμένα; Θυμάστε τότε που ανεβαίναμε σε δέντρα, φτιάχναμε χάρτες θησαυρών και γυρνούσαμε όλη μέρα έξω με τους φίλους μας, τρέχοντας και παίζοντας μέχρι η τσιρίδα των μανάδων μας να μας επαναφέρει σε τάξη και στο σπίτι μες στην μπίχλα και την βρωμιά; Μήπως θυμάστε τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδικού σας φίλου; Τ ου γυαλάκια, του χοντρού, του εξυπνάκια, του γενναίου, αλλά και του αντίπαλου νταή… Ε! Προσθέστε σε όλα αυτά ένα εξαφανισμένο παιδί, το ταξίδι της πρωταγωνιστικής παρέας για να τον βρει και έχετε την μαγική ιστορία 4 φίλων προς το άγνωστο σε μια περιπέτεια ζωής.
Ακόμη μέχρι και σήμερα θα δακρύσω όταν δω τον Ρίβερ Φίνιξ και την παρέα του. Γιατί; Μα γιατί είναι η δική μου παρέα. Η παρέα όλων μας. Η πιο γλυκιά παρέα των παιδικών μας χρόνων..
4.) TO KILL A MOCKINGBIRD (1962) Ελληνικός τίτλος, ”Σκιές στη σιωπή”. Σκηνοθέτης ο Robert Mulligan!
Υπόθεση: Την εποχή του μεγάλου κραχ, κάπου στον αμερικανικό νότο, ένας δικηγόρος υπερασπίζεται τη αθωότητα ενός Αφροαμερικάνου από την κατηγόρια βιασμού που τον βαραίνει. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να σώσει την οικογένεια του τελευταίου από το μένος του πλήθους.
Εδώ έχουμε την σχεδόν άψογη μεταφορά του αντιρατσιστικού βιβλίου της Harper Lee, που θεωρείται ένα από τα κλασικά βιβλία της Αμερικανικής λογοτεχνίας. Όταν κυκλοφόρησε το 1960,η Lee δεν ευελπιστούσε παρά σε ελάχιστες πωλήσεις. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή και άκρως ρατσιστική Αμερική και τέτοια έργα παρόλο το υπόβαθρο, δεν είχαν τη δυναμική να εξελιχθούν. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά με τις πωλήσεις του “To Kill a Mockingbird” να είναι τεράστιες και η θετική υποδοχή του από κάθε κριτικό βιβλίου και η αναγνώριση της ποιότητας της γραφής της Lee, να είναι πέρα από κάθε φαντασία. Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ και θεωρείται μια από τις καλύτερες μεταφορές όλων των εποχών. Μεγάλη ερμηνεία από έναν θρύλο της 7ης τέχνης, τον Γκρέκορυ Πεκ, που πήρε το χρυσό αγαλματάκι σπίτι του την βραδιά των βραβείων.
3.) LESS THAN ZERO (Λιγότερο απ’ το μηδέν) (1987) , σκηνοθέτης κάποιος Marek Kanievska ο οποίος έχει κάνει 4 ταινίες σε όλη του την καριέρα μέχρι σήμερα!
Υπόθεση: Ένας πρωτοετής φοιτητής επιστρέφει στο Λος Άντζελες για ολιγοήμερες διακοπές μετά από απαίτηση της πρώην κοπέλας του. Στο διάστημα αυτό όμως θα ανακαλύψει, ότι ο καλύτερός του φίλος έχει μια ανεξέλεγκτη σχέση με τα ναρκωτικά. Εδώ έχουμε το πεσιμιστικό αριστούργημα του Μπρετ Ιστον Έλις, με θέμα τη “χρυσή γενιά” της Καλιφόρνια στη δεκαετία του ’80 και το τρίπτυχο σεξ,ναρκωτικά και ροκ εν ρολ!
Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνομήλικος μου, που να ήταν έφηβος την δεκαετία του ’80, έστω αρχές ’90 και να μην έχει δει αυτή την ταινία! Όχι για την ποιότητα της αλλά για την απίστευτα ειλικρινή καταγραφή μια ολόκληρης γενιάς και ενός τρόπου ζωής, που όλοι νοσταλγούμε μέχρι σήμερα.
Στο βιβλίο, παιδιά δυστυχισμένα, από πάμπλουτες οικογένειες με αδιάφορους γονείς ψάχνουν προκλήσεις. Η πρόκληση είναι αυτή που τους κρατάει κάπως το ενδιαφέρον για τη ζωή. Επειδή όμως έχουν ήδη δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα ο πήχης ανεβαίνει σε ιλιγγιώδη ύψη. Το βιβλίο βέβαια είναι σαφώς ανώτερο και με πολλές διαφορές στον χαρακτήρα του βασικού ήρωα, του Κλέι. Εκεί, αυτός απλά αδιαφορεί για το σύμπαν γύρω του! Θεός ο Ρόμπερτ Ντάουνυ Τζούνιορ στον ρόλο του εθισμένου και αυτοκαταστροφικού χρήστη και από κοντά ακολουθούν ο Άντριου Μακ ‘Αρθι και ο Τζέιμς Σπέιντερ. Η ταινία στα 17 χρόνια ύπαρξης της, έχει προβληθεί από την Ελληνική τηλεόραση μόνο δύο φορες! Ψάξτε την… βρείτε την… ”κατεβάστε την…” και θυμηθείτε μια άλλη όμορφη, αλλά συνάμα άγρια εποχή.
ΥΓ. Απίστευτο σάουντρακ και εκπληκτική εισαγωγή στην ταινία με Hazy Shade Of Winter από Bangles αλλά και με τόνους μουσική από την καλύτερη μουσική δεκαετία! (Το έχω σε βινύλιο!!Δεν πωλείται!!)
2.) THE GODFATHER: Σκηνοθέτης ο Φράνσις Φορντ Κόπολα. Συγγραφέας ο Μάριο Πούζο. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το αριστούργημα της 7ης τέχνης…
Οι τρεις ταινίες του “Νονού” είναι από μόνες τους κινηματογραφική Ιστορία, έχοντας κερδίσει συνολικά 9 Όσκαρ. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας Κορλεόνε, ο Κόπολα δημιούργησε όχι μια σπουδή πάνω στη σύνθεση και τη λειτουργία της ιταλικής μαφίας, αλλά ένα υπερ-φιλόδοξο γκανγκστερικό έπος που διατρέχει τη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής και προσφέρει εξαιρετικούς ρόλους στον Μάρλον Μπράντο, τον Αλ Πατσίνο, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, την Νταϊάν Κίτον, τον Τζέιμς Κάαν και τον Ρόμπερτ Ντυβάλ!
Ασύγκριτο, αξεπέραστο και πραγματικά μια μεταφορά ύμνος στο δημιούργημα του συγγραφέα! Την μαγεία συμπληρώνει η αριστουργηματική μουσική του Νίνο Ρότα, αλλά ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην μεγαλειώδη ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο (ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου) και στους διαλόγους, που κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν! Ο “Νονός” είναι η κατεξοχήν ταινία για βραδιές με σινεφίλ μαραθώνιους με φίλους, ξανά και ξανά…
Ο λόγος που δεν βρίσκεται στο Νο 1 της λίστας μου είναι, ότι χρειάστηκαν τρεις ταινίες για να αποδοθεί αυτό το έπος.
1.) THE SHAWSHANK REDEMPTION: Ελληνικός τίτλος ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ : ΡΙΤΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΘ. Κλικάρετε στο Google την λέξη ”Τελευταία….” και δείτε τι θα βγάλει ως πρώτο αποτέλεσμα. Πατήστε στο ΙΜDB τις 250 καλύτερες ταινίες και δείτε ποιά ταινία βρίσκεται στην Νο 1 θέση όλων των εποχών, πάνω από τους ”Νονούς” και άλλα αριστουργήματα στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία!
Δεν έχω τρέλα με τον Στήβεν Κινγκ, κάθε άλλο. Απλά ο άνθρωπος έχει γράψει μερικές από τις πιο αξησιωμείωτες, μαγικές και εξωπραγματικές ιστορίες. Η συγκεκριμένη έχει τίτλο “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”.
Εδώ ο Φράνκ Ντάραμποντ (ο οποίος μας έδωσε και το ”Πράσινο Μίλι”) φτιάχνει κατά την γνώμη μου την καλύτερη μεταφορά βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Μια ιστορία φιλίας και ελπίδας που όμοια της δεν είδαμε ποτέ!
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας τραπεζικός καταδικάζεται άδικα σε ισόβια για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Ο ήρεμος χαρακτήρας του, η μόρφωση του αλλά και το γεγονός ότι γνωρίζει τα “παραθυράκια” κυρίως του φορολογικού συστήματος τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στη φυλακή. Εκεί χωρίς ελπίδα, με ισόβια κάθειρξη στους ώμους και με απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης, ο Αντι..(Τιμ Ρομπινς στον ρόλο της ζωής του) μοιάζει ευάλωτος και έτοιμος να καταρρεύσει.
Τα φαινόμενα όμως απατούν, γιατί με σύμμαχο την υπομονή και την ελπίδα για ζωή, ετοιμάζει την πιο θεαματική απόδραση που έχει ποτέ καταγραφεί σε φιλμ!
Μαζί του ο υπέροχος Μόργκαν Φρήμαν, αλλά και πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών. Η ταινία ήταν υποψήφια για 7 Οσκαρ και στην πιο αποτυχημένη βράβευση της Ακαδημίας μέχρι τις μέρες μας, δεν πήρε ούτε ένα! Κέρδισε όμως την θέση που τις αξίζει στις καρδιές και στις λίστες αυτών που αξίζει. Των αγνών θεατών. Την θέση της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών.
# +1BONUS !! : ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ – Ιωάννα Καρυστιάνη.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μου μια Ελληνική ταινία. Μου άρεσε πολύ παλαιότερα και το ”Άντε Γεια” του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, αλλά είπα να σας προτείνω κάτι που ίσως προλάβετε στις αίθουσες!
Από τις λίγες περιπτώσεις όπου η ίδια συγγραφέας υπογράφει και το κινηματογραφικό σενάριο. Όσοι βέβαια πιστεύουν πως αν δουν την εξαιρετική ταινία του Βούλγαρη, δεν χρειάζεται να διαβάσουν το βιβλίο, θα χάσουν μια δυνατή εμπειρία ως αναγνώστες. Η “Μικρά Αγγλία” (όπως λεγόταν η Άνδρος έως και την εποχή του Μεσοπολέμου λόγω της μακράς ναυτικής της παράδοσης) μας ταξιδεύει σε μια εποχή άλλων ηθών και κανόνων. Τότε που οι ζωές ορίζονταν από τη μακρά απουσία των ανδρών στις θάλασσες του πλανήτη, τη μοναξιά των γυναικών στο νησί και βέβαια τις αυστηρές κοινωνικές επιταγές.
Σύμφωνα με το σενάριο, η ‘Ορσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας, δεν αποκαλύπτει σε κανέναν το μυστικό της.
Η μικρότερη αδελφή της, δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού που παντρεύονται ναυτικούς κι εκείνοι όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.
Για τη μητέρα τους Μίνα, σύζυγο καπετάνιου, ο έρωτας είναι απλά ένα είδος κακού μπελά. Χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τα συναισθήματα των κοριτσιών της, τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Τη μεγαλύτερη με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μουμούρης) και τη μικρότερη, λίγο αργότερα, με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο, πρώην αγαπημένο της μεγάλης της κόρης βάζοντας ουσιαστικά νάρκη στο ίδιο της το σπιτικό.
Ό,τι καλύτερο έχω δει από τον Ελληνικό κινηματογράφο τα τελευταία 25 χρόνια. Τόσο απλά…