25 ευρώ απεδώ, 1 απεκεί, απεργίες, νοσοκομεία, μίζες και Άδωνις. Κάτι λείπει, κάτι λείπει…. Εφόσον δυσκολεύει η πρόσβαση στην Δημόσια Υγεία, αν κάνουν απεργίες και γενικά δεν είναι διαθέσιμοι, αν εκεί που πήγαινες όποτε ήθελες στο ΙΚΑ τώρα περιμένεις εβδομάδες ή μήνες προφανώς πολλοί Έλληνες θα
στραφούν αλλού.
Ιδιωτική περίθαλψη.
Που είναι οι θεωρίες συνωμοσίας; Γιατί δεν δείχνει η αντιπολίτευση με νόημα το δάχτυλο στα “πονηρά συμφέροντα”; Έστω το ΚΚΕ να πει κάτι για τον “ανήθικο πλουτισμό όσων λυμαίνονται …” (κλπ κλπ)
Η σύγκριση με τις ΗΠΑ αυτόν τον καιρό είναι αναπόφευκτη. Αν θέλετε εστιάστε στα προβλήματα, εγώ κοιτάω το επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Πόσες όψεις του θέματος φωτίζονται; Πως λειτουργούν οι φορείς, πως προασπίζουν τα συμφέροντά τους; Προφανές πρώτο συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι κοιμούνται. Δεύτερο ότι οι εταιρείες φοβούνται. Τι να επικοινωνήσεις όταν δεν ξέρεις τι θα είναι το νομικό πλαίσιο αύριο; (Ή τι ήταν το φορολογικό χθες.)
Αλλά πιο ανησυχητική για εμένα είναι η τεμπελιά των καταναλωτών. Πίσω από μια γενική ραθυμία “λόγω της κρίσης” και του “όλοι είναι γελοίοι” ή “μου χρωστάει το σύστημα”, τελικά δεν κάνουμε τίποτα. Ή ασχολούμαστε κατόπιν εορτής, γκρινιάζοντας και κλαίγοντας κάνουμε τελικά αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει προ πολλού. To άλλο αγαπημένο μας τερτίπι είναι η “ιδεολογία”. Επειδή διαφωνούμε ιδεολογικά (με οτιδήποτε, πάντα) απορρίπτουμε ολόκληρη οποιαδήποτε πρόταση.
Δεν είμαστε μόνοι ρε! Στο “Balancing Public and Private Health Care Systems” του Randolph Quay βρήκα ενδιαφέρουσες οπτικές σχετικά με την σχέση δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος στην υγεία. Με φόντο τις Αφρικανικές χώρες (μια χαρά παραδείγματα
τα βρήκα για Ελλάδα…;) αναπτύσσει μεθοδικά όλα τα σημεία που χρήζουν εξέλιξης και καταλαβαίνεις πόσο μπροστά είναι η Ευρώπη. Αντίστοιχα, αν είναι να κάνει κριτική, μην πετάς σλόγκαν. Διάβασε το “Saving Private Healthcare: Before the Collapse” του Michael Kalthoff. Τρομολαγνεία μεν αλλά τουλάχιστον το χτίζει κάπως το επιχείρημα υποδεικνύοντας ουσιαστικά και τρόπους βελτίωσης.
Τι πρέπει να γίνει με την Υγεία; Υπάρχει Αη Βασίλης; Όπως αναγκάστηκα να ομολογήσω σε ένα παιδί πρόσφατα δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Αη Βασίλης. Και κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη με ένα τόσο τεράστιο θέμα όπως η Δημόσια Υγεία. Στο μεταξύ όμως, πάρε παιδάκι μου αυτό το δώρο τώρα και μη ρωτάς αν ήρθε από την καμινάδα…