Μετά τις εκλογές πολλοί υποψήφιοι μου αραδιάζουν τα εντυπωσιακά νούμερα. “1 εκατομμύριο άνθρωποι είδαν την διαφήμισή μου!” και αντίστοιχα στατιστικά. “Δεν ήταν και πολύ ακριβό” προσθέτει μόλις με δει σκεπτικό. Δεν πληρώνεις και για log out διαφήμιση (αυτό που βλέπουνε όλοι όταν αποσυνδεθούν από το Facebook) που πηγαίνει περίπου 700 χιλιάδες δολάρια για μια μέρα; Εξίσου αδοκίμαστο είναι!
Καθώς μπαίνει στο χρηματιστήριο, το Facebook με μανία βγάζει νέα διαφημιστικά “προϊόντα”. Θέλετε να βλέπουν αυτά που γράφετε στον τοίχο σας; (Έμμεση παραδοχή ότι κανείς δεν τις βλέπει τώρα αυτό!) Πληρώστε! Και μάλιστα μας το πλασάρουν σαν καταπληκτικό! Βγαίνει η υπεύθυνη marketing του Ben & Jerry’s και κοκορεύεται ότι τώρα που πληρώνει έχει βελτιωμένη απήχηση ότι κάνει στο Facebook…
Υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα με την διαφήμιση στο Facebook: ότι οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε αυτό για να ψάξουν πληροφορίες. (Εδώ δεν δουλεύει καλά καλά η “αναζήτηση” σε αυτό…) Μπαίνουν για να χασομερήσουν με τους φίλους τους. Ανεβαίνει λίγο η χρήση του για ενημέρωση αλλά και αυτή είναι …light ενημέρωση. Τα κλικ από το Facebook μένουν σχεδόν πάντα λιγότερο χρόνο στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται. Λιγότερο από τι;
Μα από την Google βέβαια! Δείτε εδώ ένα επεξηγηματικό infographic σχετικά με αυτό:
Το Facebook έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι απευθύνεται σε ανθρώπους άσχετους με την διαφήμιση. Κάνεις μια σελίδα για τον σύλλογο σκακιού της γειτονιάς σου και πετάγεται αμέσως; “Μήπως θέλεις να κάνεις μια διαφήμιση για αυτό;” Αλλά στοιχίζει πολύ στο Facebook η απειρία του. Aλλάζουν το περιβάλλον εργασίας συνέχεια και απροειδοποίητα (τώρα έκαναν ομάδα για να γίνεται πιο οργανωμένα). Ποιος θα εμπιστευτεί μια τέτοια πλατφόρμα;
Ούτε καν οι χρήστες. Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ μεταξύ γυναικών κατέληξε ότι το 61% θα αγόραζε ένα προϊόν βάση σύστασης από ιστολόγιο και 47% βάση σύστασης από το Pinterest. Μόλις το 33% όμως θα εμπιστευόταν μια σύσταση προϊόντος που είδε στο Facebook.