Μην ακούτε τους δημοσιογράφους. Δεν έχει έρθει η ώρα του. Ούτε κατά διάνοια. Μου θυμίζει την εποχή που είχα το πρώτο Nokia Communicator και έλεγαν όλοι ότι “ήρθε το μέλλον του SmartPhone” για την παντόφλα που κρατούσα. Απέχουμε τουλάχιστον πέντε χρόνια, μάλλον δέκα από κάτι. Τι;
- Virtual Reality μπαρμπούτσαλα. Τα λεφτά είναι στο Augmented Reality. Ο χρόνος που ξοδεύουμε αποφεύγοντας την πραγματικότητα είναι πάντα λιγότερος από τον υπόλοιπο. Το VR είναι τεχνολογία για παιχνίδια και πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές. Όλη μέρα όμως κάνουμε άλλα πράγματα.
- Δεν μας φτάνει η επεξεργαστική ισχύς (ακόμα). Ούτε κατά διάνοια. Μην ξεγελιέστε από τα εντυπωσιακά demo. Ακόμα κι αυτά δουλεύουν μια στις πέντε καλά. Και άντε στο VR μπορείς κάπως να ξεγελάσεις ότι δουλεύει. Στο AR φαίνονται ξεκάθαρα τα προβλήματα. Είμαστε στην εποχή του Χαλκού της φάσης.
- Η Google πάλι μπροστά. Το Tango είναι η πλατφόρμα που τα κάνει όλα καλύτερα για τώρα. Στη λογική που έπιασε και το Android, αρκετά ανοιχτό για να δελεάζει τους χρήστες, με αρκετή υποστήριξη για να έχει και εμπορικές προοπτικές ότι κάνεις εκεί. Καθώς οι άλλοι τώρα μπαίνουν στην πρώτη πίστα, η Google είναι ήδη στην τέταρτη.
- Δεύτερη κάμερα στο κινητό. Ναι παρακαλώ! Εσείς νομίζατε ότι ήταν για τα πορτραίτα, ε; Η δεύτερη κάμερα είναι κυρίως για ταχύτητα στο AR, για να μπορεί το κινητό πολύ πιο γρήγορα, ακόμα και με χαμηλό φωτισμό να καταλάβει τον τρισδιάστατο χώρο.
- Είπε κάποιος maps; Τρισδιάστατη καταγραφή του κόσμου γύρω μας; Κάτι σαν το Google Maps δηλαδή που έχει εδώ και χρόνια αρχίσει να κάνει τρισδιάστατες απεικονίσεις πόλεων και μουσείων ενώ η Apple ακόμα προσπαθεί να λύσει τα βασικά για να μην σε στέλνει το app στου διαόλου τη μάνα όταν πας από το Α στο Β.
Μερικοί άσχετοι μνημονεύουν το Google Glass ως εμπορική αποτυχία. Μάλλον δεν έχουν δει τις χιλιάδες εφαρμογές του στην ιατρική και άλλους χώρους όπου δεν είναι απλά πειραματικό εργαλείο για να μαθαίνει ο κατασκευαστής του αλλά πραγματική λύση. Γίνονται χειρουργεία καθημερινά με γιατρούς να τσεκάρουν από το Glass πράγματα καθώς δουλεύουν. Η ιδέα ήταν σωστή και δουλεύει. To iPhone βγήκε σχεδόν δυο χρόνια αφού μπήκαν στην αγορά όλα τα στοιχεία που χρησιμοποίησε. Κάπως έτσι και το AR θα μπει στη ζωή των περισσότερων σε 5-10 χρόνια αφού βρούνε την θέση τους και κατακάτσουν οι απαραίτητες τεχνολογίες. Το αισθητικό κομμάτι των γκάτζετ μας, όπως πιστοποιεί η τρανταχτή αποτυχία των έξυπνων ρολογιών, δεν είναι ασήμαντο. Πρέπει να “κάτσει” η τεχνολογία και μετά να το σερβίρει κάποιος και σε καλή συσκευασία.