Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ένας καταιγισμός μπαζάρ, παζαριών ή όπως αλλιώς θέλουμε να τα ονομάσουμε. Επίπλων, μοτό, bazaar super market, επώνυμων ρούχων…γενικά ο όρος αν είχε ποτέ νόημα στην Ελλάδα το έχασε στην πορεία. Κατακλύζουν με αφίσες, μηνύματα στο Facebook και ακόμα και δελτία τύπου το είδη φορτισμένο κλίμα. Βαρεθήκαμε. Δεν θέλουμε άλλα τέτοια παζάρια. Επειδή όμως όλοι οι φιλανθρωπικοί μας προσανατολισμοί, σχολικοί σύλλογοι, προσκοπάκια και κάθε της γης πικραμένος αργά ή γρήγορα δεν μπορεί να το αποφύγει, ιδού ο σύντομος οδηγός μου για βελτίωση:
1. Σκεφτείτε πρώτα αυτούς που θα έρθουν. Πως θα περάσουν καλά; Ένας γονιός με μικρά παιδιά τι θα κάνει ακριβώς; Έφηβοι; Όσο περισσότερο χρόνο περάσουν στο μπαζάρ σας, τόσο καλύτερα για όλους.
2. Μην σκέφτεστε μόνο πως θα τους πάρετε τα λεφτά! Είναι γιορτές, έχουμε κρίση, κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει. Βρείτε πραγματικά χρήσιμα πράγματα γιατί τα συνηθισμένα ψιλοάχρηστα μπιρμπιλόνια τα έχουμε βαρεθεί!
3. Να σκέφτεστε μόνο τα λεφτά! Αφού σκοπός της εκδήλωσης είναι να συγκεντρωθούν χρήματα φροντίστε να μην ξοδεύετε περισσότερα από ότι βγάζετε. Τηλεφωνήματα, βενζίνες, υλικά…ένα σωρό έξοδα που δεν υπολογίζετε τελικά σημαίνουν ότι μάλλον μπαίνετε μέσα τελικά…
4. Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω. Αρχίστε νωρίς και κάντε sprint την τελευταία στιγμή μην και αποφασίσουν να κάνουν κάτι άλλο εκείνη την μέρα. Τι νόημα έχει να εξαντληθείτε ετοιμάζοντας το τέλειο bazaar αν στο τέλος δεν έρθει κανείς; Μια καλή τακτική είναι να εμπλέξετε πολλούς ανθρώπους στην διοργάνωση ώστε να φέρουν τουλάχιστον τους δικούς τους αλλά…
5. Ποιούς θέλετε στο μπαζάρ; Αν είναι να βγάζουμε λεφτά γδύνοντας τους ίδιους και τους ίδιους γνωστούς μας, μάλλον κάτι πάει λάθος! Βρείτε το κοινό με τα λεφτά και την δικαιολογία να έρθουν.
6. Φροντίστε να περάσετε εσείς καλά. Ότι και να κάνετε τα μπαζάρ δεν θα φέρουν τρελά λεφτά. Πιο πολύ γίνονται για να δέσει μια ομάδα ανθρώπων. Οπότε αντί να βρίζετε για όσους δεν βοήθησαν αρκετά ή τους άλλους που δεν αγόρασαν, φροντίστε να διασκεδάσει τουλάχιστον η ομάδα!