Έχει κάτι μεταφυσικό αυτό το νέο (για τα Ελληνικά δεδομένα) φρούτο. Σαν να γιορτάζουμε το αντίθετο του Επιταφίου. Περιμένω να διαβάσω σε κάποιο blog ότι ο Χριστός όταν αναστήθηκε ήταν για να προλάβει μια προσφορά σε ψάρια που είχε η τοπική αγορά. Χρόνια μας Πολλά τελοσπάντων, ας γιορτάσουμε που έγινε δυο χρονών η βλακώδης αυτή ιδέα στη χώρα μας. Αν είχε πει ο Θεός “εγένετο Black Friday”, αμέσως κατάλαβε το λάθος του. Αλλά ήταν πολύ αργά, είχαν ήδη βγει τα φυλλάδια.
Μάλλον απλά δεν καταλαβαίνει ο κόσμος πως δουλεύουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις. Ένα κατάστημα έχει διάφορα είδη στοκ. Κάποια του έχουν ξεμείνει επειδή δεν τα αγοράζει ο κόσμος και δεν τα θέλει ο κόσμος. Δεν είναι θέμα τιμής. Αν το πάρεις θα σου μείνει. Από αυτά που ενθουσιάζεσαι και μετά το βλέπεις στο ράφι. Για πάντα. Λίγα είδη είναι από τα ανοιγμένα προς επίδειξη, τρέχουν να πείσουν κάποιον λογιστή να το πουλήσουν το περσινό wow laptop, 30% κάτω από το κόστος. Όλα τα υπόλοιπα είναι που έχουν πάρει τους προμηθευτές τηλέφωνο:
-Έλα, ο Χ είμαι από την Ψ αλυσίδα. (Τους λένε “buyer”)
-Α, ναι, τι θες;
-Θέλω να μου δώσεις κάτι σε ειδική τιμή.
Ο προμηθευτής τότε αρχίζει κι αυτός να ψάχνει τι να ξεφορτωθεί.
Την πληρώνουν όλοι οι υπάλληλοι που στήνουν τις προβολές και αλλάζουν τιμές και ράφια για λίγες μέρες επειδή τους φωνάζει κάποιος από το marketing. Ειδικά στην Ελλάδα σχεδόν ποτέ δεν καταλήγουν σε εκπτώσεις τις προσφορές. Αν δεν τους έχει γειώσει το λογιστήριο, κάποιος στο εμπορικό τμήμα δεν δέχεται να κάνουν την “σούπερ” έκπτωση για να μην γίνει ρεζίλι. Όλοι μετά βρίζουν τους προμηθευτές. Έχουμε αρκετές περιόδους εκπτώσεων στην χώρα μας, έχουμε online καταστήματα που κάνουν διαρκώς προσφορές, συχνά καταστροφικές για το κανάλι πώλησης ή αυτοκαταστροφικές για τα ίδια. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στο Black Friday και ταινία με ανεγκέφαλα ζόμπι, είναι ότι τα ζόμπι δεν νομίζουν ότι θα βρούνε φτηνό laptop.
Εγώ θα ήθελα να δω προσφορές Black Friday στα σουβλατζίδικα. Ή ας πούμε να έχουν τη μπουγάτσα μισό ευρώ σήμερα. Τα Panadol extra μισή τιμή. Τις ακτινογραφίες 2 στην τιμή της μιας. Επίσης θέλω να δω να στήνονται σαν τους βλάκες στην ουρά από τα χαράματα. Πάει ο ένας στις 5πμ. Την επόμενη χρονιά στις 4πμ. Την μεθεπόμενη στις 3πμ. Ε, στο τέλος θα γίνει Black Thursday. Λένε ότι “ξεφορτώνονται το στοκ τους”. Ούτε αυτό ισχύει. 1) τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν έχουν στοκ 2) και τα κανονικά έχουν όλο και λιγότερο στοκ και το στοκ δεν είναι καν δικό τους πλέον (τρέχουν οι προμηθευτές) και 3) το στοκ και ο χειρισμός του έχει συγκεκριμένες (2-3) περιόδους εκπτώσεων ήδη.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνεται οποιαδήποτε έκπτωση όποτε θέλει ο καθένας. Ούτε έχω πρόβλημα με τις “ξενόφερτες” τέτοιες εκδηλώσεις. Αλλά το Black Friday δεν έχει νόημα στην Ελλάδα. Δεν συνεισφέρει στην οικονομία. Ίσα ίσα. Επειδή οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν τεχνολογική υποδομή, κοστίζει παραπάνω. Μόνο στα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν εύκολα και έξυπνα να κάνουν εκπτώσεις. Ε, αυτοί κάνουν όλο τον χρόνο. Μπορούν να έχουν μια τιμολογιακή λογική η εκπτώσεις τους, δεν περιμένουν το Black Friday, αυτό είναι μια από τις χίλιες δικαιολογίες. Άντε να στραβωθείς κοιτώντας μεγάλα Excel για αλλαγές τιμών ή να ψάχνεις σε καλή ανάλυση εικόνες προϊόντων βραδιάτικα πριν γίνει το νταβαντούρι. Αλλά στη λιανική κάποιοι βαράνε απλήρωτες υπερωρίες να ενημερώνουν τιμές, να στολίζουν καταστήματα και να στήνουν ένα πανηγύρι το οποίο τελικά δεν έχει περιεχόμενο.