Για όσους χρειάζονται να βγάζουν νόημα από μεγάλες ποσότητες δεδομένων (δηλαδή πλέον όλους μας) είναι σοβαρότατο θέμα η παρουσίασή τους. Αν νιώθετε ζάλη και δέος καθώς αργεί να ανοίξει εκείνο το τεράστιο Excel είναι επειδή δεν πιστεύετε ότι θα καταλάβετε τίποτα! Ένα σύντομος πρακτικός οδηγός.
- Μεγάλη οθόνη! Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερο. Σαν να κοιτάς τον ωκεανό από μακριά και να βλέπεις τα σχήματα ή τον μέσο όρο του ύψους στα κύματα, διακρίνεις στην μεγάλη επιφάνεια πράγματα που δεν θα έβλεπες αλλιώς. Αλλιώς βάλ’τε δυο οθόνες.
- Αν δεν μπορείτε (πχ είναι εταιρικός υπολογιστής – δεν έχετε χώρο) να επενδύσετε σε μεγάλη οθόνη φροντίστε τουλάχιστον ότι λειτουργεί στην μέγιστη ανάλυσή της. Και βγάλτε από το περιβάλλον εργασίας οτιδήποτε δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Ειδικά κάτι μενού και λωρίδες με εργαλεία πάνω και κάτω από την οθόνη μπορούν να σας χαρίσουν τους δυο παραπάνω πόντους που πάντα ψάχνατε.
- Μάθετε καλά κάποιο εργαλείο. Αν δεν ξέρετε να κάνετε γρήγορα υποσύνολα και τις ευκολίες του προγράμματος…πολύ απλά δεν θα βλέπετε τίποτα άλλο από σειρές με νούμερα. Και επειδή βαριέστε να κάνετε χειρονακτικά την δουλειά, την ψιλοκάνετε όσο μπορείτε και μετά βγάζετε λάθος συμπεράσματα. Γιατί αυτό που ψάχνετε μπορεί κάλλιστα να είναι κρυμμένο στην «μακριά ουρά» ή άλλον συσχετισμό των δεδομένων.
- Αποφασίστε τι είδους εικόνας σας βολεύει. 3-4 συνήθως θα γίνουν τα βασικά εργαλεία. Σε scattergraph ψάχνουμε τις συγκεντρώσεις και τις εξαιρέσεις. Τους χάρτες σπάνια τους βρίσκω χρήσιμους. Σε γραμμικές απεικονίσεις βλέπουμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα ή αλληλεπιδράσεις. Αν πρέπει να κοιτάμε νούμερα, να είναι τουλάχιστον crosstab–δηλαδή να τα βάζουμε να δουλεύουν μεταξύ τους κάπως!
Εννοείται ότι από κινητό δεν γίνεται δουλειά βέβαια. Το κινητό είναι για περιπτώσεις ανάγκης, στο δρόμο και τέτοια light. Ναι μεν μπορείς με ένα δυνατό Android τηλέφωνο (ειδικά όσα επιτρέπουν παράθυρα παράλληλα) να κάνεις εκπληκτικά πολλά πράγματα, αλλά δεν δουλεύεις δουλεύεις. Υποφέρεις άδικα μέχρι να γυρίσεις στο PC σου.