Φαίνεται αστείο. Χαριτωμένο. Εκεί που πας να κάνεις μια αναζήτηση στο Google (δεν είσαι μόνος – 8 στους 10 παγκοσμίως προτιμούν αυτή την μηχανή) βλέπεις ένα καρτούν σε στίβο. Το κόκκινο κουμπί σε καλεί να το πατήσεις. Google είναι αυτή, δεν φοβάσαι απάτη, κάτι έξυπνο θα είναι. Το πατάς.
Είναι πράγματι ένα απλό παιχνίδι. Τρέχεις και πηδάς τα εμπόδια. Στο τέλος σου λέει αν θέλεις να μοιραστείς τον χρόνο σου. Στο Google+ βέβαια. Ή να ξαναπαίξεις. Ή να πατήσεις το κουμπί και να μάθεις τα πάντα για τους Ολυμπιακούς, τα αποτελέσματα, το Λονδίνο από το ειδικό portal της Google σχετικά.
Και ξαφνικά όλη η παραφιλολογία περί Apple, Microsoft και άλλων υποτιθέμενων “εχθρών” της Google γίνεται αστεία. Αυτή η εταιρεία μας έχει από παντού. Αν ήθελε να μπει στον χώρο των casual games θα μπορούσε να είναι Νο1 μέσα σε λίγους μήνες. Αν ήθελε να μπει στα κοινωνικά δίκτυα ομοίως. Το πρόβλημά τους δεν είναι ότι δεν μπορούν να μας “πιάσουν”. Το πρόβλημα είναι ότι με τόσα που ξέρουν για εμάς, θα φρικάραμε αν το έκαναν!
Το απλό παιχνίδι αυτό σήμερα θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Θα μπορούσε να μου δείχνει τα σκορ των φίλων μου (στο ίδιο παιχνίδι) αφού ξέρει από το Gmail μου τους φίλους μου. Θα μπορούσε να μου λέει ποια άρθρα σχετικά με τους Ολυμπιακούς διάβασαν οι φίλοι μου. Ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιώ ιδιαίτερα την υποδομή της Google θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα για να με “πιάσει”.
Βέβαια δεν χρειάζεται. Είμαι ήδη σαν την πεταλούδα στο φως πιασμένος. Gmail, Chrome, Android, Google Maps…δεν υπάρχουν και πολλά προϊόντα της Google που δεν χρησιμοποιώ καθημερινά. Και δεν είναι θέμα ιδιωτικότητας. Μπορούν τόσο εύκολα να τα κάνουν τελείως απαραίτητα στην ζωή μας αν το θέλουν. Απλά χαρίζουν κάτι πολύτιμο. Σαν το απεριόριστο χώρο στο YouTube (αλλιώς που θα κάνατε host τα βίντεό σας και να παίζουν πάντα σωστά;) ή τους τζάμπα χάρτες στο Google Maps.
Η εξυπνάδα της Google είναι ότι δεν χρησιμοποιεί αυτή την απίστευτη θέση ισχύος της. Όταν πρωτοβγήκαν οι διαφημίσεις AdWords δίπλα στο Gmail μου ενοχλήθηκα. Ακόμα δεν είχα γράψει μια πρόταση και μου πρότεινε σχετικά προϊόντα στις διπλανές διαφημίσεις! Η Google πατάει πάντα στην νοητή γραμμή σε σχέση με το τι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε σαν τεχνητή νοημοσύνη. ‘Ενας από τους λόγους που το Facebook δεν πάει τόσο καλά στο χρηματιστήριο είναι ότι έχει γίνει προφανές ότι όσα προσωπικά δεδομένα και να τους δώσουμε, δεν ξέρουν να τα εκμεταλλεύονται όσο καλά το κάνει η Google.
Μερικοί νομίζουν ότι αν δεν έχεις κανέναν λογαριασμό με την Google είσαι εντάξει. Αμ δε! Και μόνο από την IP του υπολογιστή σου, οι έξυπνοι αλγόρυθμοι μια χαρά εκμεταλλεύονται τις αναζητήσεις σου. Ακόμα και η ταχύτητα δαχτυλογράφησής σου σε προδίδει (και καταγράφεται βέβαια σε σχέση με τις αναζητήσεις σου). Και βέβαια σε στατιστικό επίπεδο, έχουν τόσο μεγάλη βάση δεδομένων ώστε να είναι ασήμαντο για την παραγωγή έγκυρων αποτελεσμάτων. Για εμένα δεν είναι θέμα ιδιωτικότητας πια. Είναι το ερώτημα “για όλες αυτές τις πληροφορίες που σου χαρίζω, εσύ τι μου δίνεις;” Και η Google αυτό το ερώτημα το απαντάει με εξυπνάδα παρέχοντας πάντα αρκετά πιο προηγμένη νοημοσύνη από οτιδήποτε άλλο για να μένει πρώτη μας επιλογή.
Ένα απλό παράδειγμα για τους λατρεμένους φίλους μας με Mac. Αν ήθελε αύριο η Google να αλλάξει το κλίμα ως προς την Apple πόσο εύκολο θα ήταν; Πανεύκολο! Να κάνει τις αναζητήσεις από iPhone και iPad να αργούν λίγο. Να κάνει όλες οι αναζητήσεις από Mac (υπολογιστή), iPhone και iPad θα μπορούσαν να έχουν μια μικρή προτίμηση στο να βγάζουν στα πρώτα αποτελέσματα άρθρα τα οποία να ροκανίζουν εναντίον της εταιρείας. πχ το σημερινό άρθρο του Wired για την απαράδεκτη συμπεριφορά της τεχνικής υποστήριξης, κάθε μέρα άλλον ιό που προσέβαλλε Mac, προβλήματα με το iPhone, ανικανότητα του Tim Cook … σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Apple θα είχε χάσει μεγάλο μέρος του φανατικού κοινού της. Και δεν θα το έπαιρνε κανείς πρέφα. Από τότε που έγιναν προσωποποιημένες οι αναζητήσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγάλεις “αντικειμενικά” αποτελέσματα για τον αλγόριθμο της εταιρείας σε αυτό το επίπεδο για να αποδείξεις ότι είναι στημένο. Και βέβαια η Google ξέρει καλύτερα και από την Apple ποιες ιστοσελίδες και ποια άρθρα “μετράνε” περισσότερο…
Πόσο δίκιο έχεις και πόσο δυστυχώς αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει στο μέλλον.