Το καλοκαίρι όλοι παθαίνουμε παράκρουση με τις ελληνικές θάλασσες. Αλλά τις γνωρίζουμε ελάχιστα. Πέρα από κάτι αρλούμπες σχετικά με τα μελτέμια που αναμασάμε όλοι δηλαδή, πόσα ξέρουμε; Άντε μερικοί χρησιμοποιούμε το Poseidon και το παίζουμε λίγο πιο έξυπνοι. Αλλά βέβαια αλλού έχουν εργαλεία για τον άνεμο με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση όπως το http://www.ncdc.noaa.gov/oa/rsad/air-sea/seawinds.html Και αυτό είναι για…ζέσταμα.
Υπάρχει το http://aquarius.nasa.gov/ με χάρτες…αλατιού της θάλασσας.
Στη διεύθυνση https://www.ghrsst.org/data/todays-global-sst/ υπάρχουν λεπτομερώς δεδομένα για την θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας.
Χάρτης με την χλωροφύλη
Και χάρτης με το άζωτο όπου φαίνεται και το σκουπιδαριό στον Ειρηνικό.
Αλλού παρακολουθούνε τα κύματα http://polar.ncep.noaa.gov/waves/index2.shtml και αλλού (GOBA πάλι) το φυτοπλακτόν και άλλους σημαντικούς δείκτες του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Δεν θα ήταν ωραίο να έχουμε τέτοια δεδομένα και για τις δικές μας θάλασσες; (Από πάνω τα θαλάσσια ρεύματα.) Άντε ξεκουνηθείτε στα πανεπιστήμια και δείξτε μας την εικόνα του Αιγαίου σωστά, μπας και το σώσουμε. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους τρόπους μέτρησης έχει το http://www.myocean.eu ενώ για τα μακροπρόθεσμα θέματα, στοιχεία από πολύ παλιά είναι στο http://icoads.noaa.gov/
Όσοι αμφιβάλλετε ακόμα για την επίπτωση του ανθρώπου στο περιβάλλον, δεν έχετε διαβάσει αρκετά!