Όλοι την έχουμε αδικήσει, εξού και ο υποτιμητικός όρος “PRτζού”. Συχνά είναι πιο νέα, πιο όμορφη και πιο καλά δικτυωμένη από εμάς. Βασικά ζηλεύουμε. Αλλά είναι και το γεγονός ότι Δημόσιες Σχέσεις, Marketing και Social Media (μη πω και λίγο το τμήμα Μηχανογράφησης) μπλέκονται πλέον με πολύπλοκους τρόπους. Και αυτό επειδή δεν διαχωρίζονται επαρκώς και ευκρινώς οι ρόλοι ως ρόλοι, άσχετα από τους τίτλους.
- Κάποιος πρέπει να ορίζει διαδικασίες και πολιτικές της εταιρείας. Καθόμαστε να βγάλουμε κανόνες συμπεριφοράς στα social media ή εκπαίδευση προσωπικού που τα χειρίζεται αλλά κάποιος πρέπει πιο πριν να έχει ορίσει τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν καθότι social media πλέον αγγίζουν όλη την εταιρεία, όχι μόνο Marketing ή Πωλήσεις.
- Έλεγχος σχέσεων. Είναι ένα είδος τεχνολογικού κοινωνιολόγου αυτή η δουλειά. Πως αλληλεπιδρούν διάφορα κοινά με το brand μας αλλά και μεταξύ τους; Πως αλλάζει αυτό; Που και πως πρέπει να τοποθετηθούμε για να συμμετέχουμε στη συζήτηση;
- Δημιουργός εσωτερικής συνεργασίας. Τα social media δεν είναι ξεχωριστό τμήμα. Σχεδόν παντού ακουμπάνε, από την διαφήμιση και το marketing, ως το IT, το τμήμα Προσωπικού, τις Πωλήσεις. Κάποιος πρέπει να σπάει τα στεγανά μεταξύ τμημάτων.
- Οργανωτής επικοινωνίας. Αυτό ακούγεται γενικό και δύσκολο. Είναι. Παλιά έλεγες “να βάλουμε μια διαφήμιση στο οπισθόφυλλο της Κυριακάτικης εφημερίδας” ή “να παίξει το σποτάκι prime time”. Τώρα δεν υπάρχει αυτό το push το απλό στα media. Δεν υπάρχουν καν έτσι ξεκάθαρα πελάτες. Μια πλειάδα ενδιαφερόμενων για τις πληροφορίες πρέπει να τις βρούνε από κυνήγια θησαυρών που προσπαθείτε να ορίσετε σε κινούμενη άμμο.
- Δοκιμαστής τεχνολογιών. Με τόσα πολλά και τόσο άγουρα Νέα Μέσα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και εξίσου μεγάλοι κίνδυνοι. Κυρίως όμως δεν υπάρχουν αξιόπιστα και σταθερά σημεία με εγγυήσεις. Κάποιος πρέπει λοιπόν να δοκιμάζει τα νερά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Εξού και κάθε εταιρεία χρειάζεται έναν…
- …Άρχοντα των Analytics. Κανείς δεν εμπιστεύεται απόλυτα την AGB και ακόμα λιγότεροι το Facebook. Στις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας ψηλαφούμε τον ελέφαντα με ότι ψίγματα μας δώσει η Google και οι άλλες εταιρείες. Φτιάχνουμε δικά μας metrics σε σχέση με τους στόχους της εταιρείας και την οργάνωσή της. (Ακόμα πιο συχνά προσπαθούμε να πείσουμε το IT η τις Πωλήσεις να δεχτούν να συνδέσουμε κάποιο metric μας με άλλη οντότητα στον οργανισμό.)
- Διαρκής έλεγχος φήμης. Δεν αρκεί να παρακολουθούμε τα social media για όταν γίνει η ζημιά. (Που μπορεί να γίνει φοβερά γρήγορα πλέον.) Πρέπει προληπτικά να εντρυφήσουν όλοι στην εταιρεία που επικοινωνούν την κουλτούρα και τους τρόπους της και να μάθουν να αντιδρούν ακαριαία με διαφάνεια και αξιοπιστία. Παρομοίως πρέπει πριν προκύψει κρίση να έχει δρομολογήσει κάποιος τις αντιδράσεις. Και να τις δοκιμάζει.
Οπότε πριν ξεκινήσετε να μιλήσετε για την “PRτζού που γουστάρει ο πρόεδρος” υποτιμητικά άλλη φορά, σκεφτείτε πρώτα ποιος κάνει τις παραπάνω δουλειές στον οργανισμό σας.