Η συνάντηση πήγαινε καλά. Τους εξηγούσα πως τα κοινωνικά δίκτυα θα τους φέρουν νέους πελάτες. Όλα ήταν συναρπαστικά, τα μάτια τους έλαμπαν από ενθουσιασμό. Μέχρι που είπα την λέξη “μπλογκ”. Παγωμάρα. Ίσιωσε την πλάτη της η πρόεδρος: “ο οργανισμός μας δεν θα άντεχε σχεδόν έναν αιώνα αν έπεφτε σε τέτοια επίπεδα“. Έκανα ένα τέταρτο να το μαζέψω. Στο μυαλό της, blogger είναι μόνο ανεύθυνοι αποτυχημένοι δημοσιογράφοι εκβιαστές.- (Τελεία και παύλα!) Μετά από δυο προσφορές ακόμα περιμένω αποδοχή. Υποτίθεται ότι έχει κολλήσει στο νομικό τμήμα το συμβόλαιο. Η λέξη “blog” μου στοίχισε ίσως την δουλειά. Μπορεί να μην τα παίρνει κανείς στα σοβαρά, αλλά έχουν δύναμη. Σε αυτό το άρθρο τολμάω να αποκαλέσω ομοφυλόφυλους χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο έναν πρώην πρωθυπουργό και έναν υπουργό και δήμαρχο. Δεν κουνιέται όμως φύλλο!
Το πρόσφατο επεισόδιο της Systemgraph και του ταλαίπωρου καταναλωτή που αγόρασε τον υπολογιστή Apple έκανε τον γύρο του κόσμου. Αν θέλετε να μάθετε τι έχει γραφτεί σχετικά θα κάνετε μάλλον μια αναζήτηση με το Google realtime search και θα δείτε κάτι τέτοιο. Φαίνεται υπέροχα πλήρες και ενημερωμένο. Ακόμα και τα στελέχη της Apple στις ΗΠΑ φαντάζομαι κάπως έτσι το τσεκάρουν. Και είναι ανόητοι. Γιατί ακόμα και ο παντοδύναμος Γούγλης δεν βλέπει όλη την εικόνα σφαιρικά. Τρία βασικά προβλήματα:
1. Δεν παρακολουθεί όλα τα ΜΜΕ. (Τηλεόραση, ραδιόφωνο πχ;)
2. Δεν καταλαβαίνει ελληνικά.
3. Δεν καταγράφει/αποθηκεύει αυτά που μπορεί να σβηστούν αργότερα.
Η διαχείριση κρίσεων είναι μεγάλη υπόθεση για οποιαδήποτε εταιρεία. Στην περίπτωση μιας μικρής σαν την Systemgraph μπορεί να σε διαλύσει. (Διαβάστε εδώ πρόσφατη ανάλυση crisis management με τον Λαζόπουλο και τον Μπουτάρη.) Το διαδίκτυο είναι ιδανικό για να χαλάς πράγματα, για να απλώνεις φήμες ακριβώς επειδή είναι αναξιόπιστο. Η Vodafone όμως δεν την πατάει εύκολα γιατί χρησιμοποιεί εργαλεία σαν το Aino. Εδώ ξεπέρασε αλώβητη αυτοκτονίες και μεγαλύτερα σκάνδαλα!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2FAqKQrf95s&feature=player_embedded]
Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου μεγέθους επίθεση (και καλοφτιαγμένο κλιπάκι ε;) τα πράγματα είναι σοβαρά. Η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση κατά VODAFONE είναι επώνυμη καταγγελία και ανησυχητική. Δεν έχει σημασία αν είναι τρελό και ανόητο. Μια χούφτα Ελλήνων ίσως ήξερε καν τι ήταν αυτή η σημαία και κανένας δεν θα ήξερε την σημαία των…νήσων Μάρσαλ! Για να επηρεαστούμε υποσυνείδητα πρέπει να γνωρίζουμε και κάτι σχετικό ε; Πόσο μάλλον που μάλλον κανείς δεν θα το είχε παρατηρήσει λόγω του φαινομένου του αόρατου γορίλλα. Αν ένα διαφημιστικό είναι τόσο βαρετό ώστε να μην ακούς το μήνυμα πώλησης και να κοιτάς τα σημαιάκια…έχει πρόβλημα!
Αλλά το τρίτο σημείο της λίστας μου είναι αυτό που δεν μπορεί να απαντηθεί με τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Τι γίνεται αν ο Κος Παπαδημητρόπουλος, ή ο κύριος Χαλκίδης, αναρτήσουν κάτι προσβλητικό ή επικίνδυνο, το δούνε πολλοί άνθρωποι και μετά το κατεβάσουν; Πως θα αποδείξουμε ότι το έκαναν; Δεν είμαι ο μόνος με πρόσβαση σε γκρουπ στο Facebook που έχουν δεκάδες χιλιάδες “φίλους”. Ακόμα και αν δεν είσαι διαχειριστής, μπορείς να αναρτήσεις συνήθως κάτι. Και μετά από μια ώρα να το κατεβάσεις. Υπάρχουν μόνο στοιχειώδη συστήματα διατήρησης παλιών ιστοσελίδων. Μερικές προσπάθειες φιλανθρωπικού τύπου προσπαθούν να ενισχύσουν την μνήμη του κυβερνοχώρου αλλά είναι δύσκολο να ακολουθήσουν την ανάπτυξή του.
Το πρόβλημα λύνεται αν κάποιος στην εταιρεία έχει μπροστά του ένα εργαλείο που παρακολουθεί διαρκώς και ενημερώνει μόλις γίνει κάτι. Μέσα σε μια θάλασσα πασατέμπου κάποιος έβαλε έναν τζούφιο. Όσο ακόμα είναι online η πληροφορία και πριν γιγαντωθεί σε επιπτώσεις. Γιατί μερικοί πάντα θα κάνουμε επίτηδες πράγματα για να ενοχλήσουμε! Εργαλεία όπως το Aino της Qualia (δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο που να λειτουργεί με αναγνώριση ελληνικών) είναι ουσιαστική λύση για να μαντρώσεις πληροφορίες είτε θέλεις να γίνει πετυχημένο το blog σου, ή για να αντιμετωπίσεις επικοινωνιακή κρίση. Οι εταιρείες, αλλά ακόμα και οι πολιτικοί, είναι ακόμα πολύ επιφανειακοί στην αντιμετώπιση των social media. (Εδώ μια φωτεινή εξαίρεση, ο χειρισμός των προεκλογικών κρίσεων από την ομάδα του Μπουτάρη – πχ με τον κόσμο του Ηρακλή.)
Δεν δουλεύει έτσι. Κι αν δεν μάθετε προκαταβολικά, θα μάθετε μέσα από οδυνηρά επεισόδια σαν του Κου Παπαδημητριάδη ή τα σημαιάκια…
Για “απλούς” ανθρώπους και όχι εταιρείες, μια χρήσιμη εισαγωγή είναι το άρθρο “τι πρέπει να τσεκάρω ότι λέγεται για εμένα“.