Μπορεί να έχουν 80 εκατομμύρια προπωλήσεις και να ετοιμάζουν τα δελτία τύπου για νέα ρεκόρ αλλά η πραγματικότητα για την εταιρεία είναι πολύ διαφορετική:
1. Οι πωλήσεις σε κάποιες περιοχές (πχ Ευρώπη) από πέρυσι έχουν σταματήσει να αυξάνονται. Ανάλογα ποιον θα πετύχεις στην εταιρεία ακούς δικαιολογίες: άλλος κατηγορεί την οικονομική κρίση, άλλος το γεγονός ότι δεν ανανεώνει συσκευές τόσο πολύ ο κόσμος… πάντως iPhone δεν αγοράζουν πια με ρυθμούς ανοδικούς.
2. Ο ειδικός τύπος έχει αρχίσει να πιάνει το υπονοούμενο. Πριν λίγα χρόνια απολύθηκε o αρχισυντάκτης μεγάλου αμερικανικού περιοδικού τεχνολογίας επειδή τόλμησε να γράψει κάτι αρνητικό για την εταιρεία. Σήμερα δεν μπορεί η Apple να αγοράζει έτσι απλά “οπαδικής” λογικής άρθρα. Έχει ανεβεί ο πήχης.
3. Μεγάλο μέρος του φταιξίματος προέρχεται βέβαια από το γεγονός ότι δεν βελτιώνει το προϊόν και πολύ. Ενώ οι άλλοι κάνουν άλματα, κάθε νέο iPhone είναι απογοήτευση. Το 4s (hit) ήταν προπομπός αυτής της λογικής και για το iPhone 5 ακούγονται εξίσου απογοητευτικές φήμες σε επίπεδο χαρακτηριστικών.
4. Η εταιρεία, με έξυπνο σχεδιασμό (φτηνά υλικά που δίνουν όμως την αίσθηση ποιότητας) είχε καταφέρει να φτάσει σε εξωφρενικά περιθώρια κέρδους. Σχεδόν 30% στην τεχνολογία είναι απίστευτο. Ήδη όμως έπεσε στο 25 καθώς πουλάνε περισσότερο τα φτηνά μοντέλα και το iPad. Και ο μόνος δρόμος είναι ο κατήφορος από εκεί που είναι. Όλη η εταιρεία θα βογκάει εσωτερικά καθώς το χρηματιστήριο γκρινιάζει όλο και περισσότερο.
. Ενώ άλλες εταιρείες έχουν σταθερότητα στην παρουσίαση νέων μοντέλων (πχ Samsung) ή τεράστια ποσότητα νέων μοντέλων (πχ HTC) η Apple συνεχίζει να το παίζει βάμπ. Μπορεί να παραμυθιάζει έτσι τους Apple fan boys. Και όσο ήταν άουτσάϊντερ το υπέμεναν και οι αγορές. Αλλά όχι για πάντα
Εκτός από αυτούς τους 5 επιχειρηματικούς λόγους, υπάρχουν και 5 πρακτικά προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει η Apple εύκολα.
1. Σχέση με την Google. Βγάζει η Apple το YouTube από το iPhone. Πόσο έξυπνο είναι αυτό; Τώρα η Google θα μπορεί να φτιάξει ένα app που θα το ελέγχει εξ’ολοκλήρου η ίδια! Θα τρίβουν τα χέρια τους!
2. Autocorrect. Κλασσική Apple, έβγαλε κάτι καλούτσικο και μετά…δεν το βελτίωσε καθόλου. Ενώ η Google προχωράει με λογαριθμική πρόοδο (Google Now κλπ)
3. Offline ζωή. Με το Android έχω Google Maps και αναγνώριση φωνής διαθέσιμα ακόμα και αν δεν έχω σύνδεση στο διαδίκτυο.
4. Διαχείριση αρχείων. Ίσως υπάρχει κάπου κάποιο app για αυτό, αλλά αν σου έρθει email με επισυναπτόμενο συμπιεσμένο αρχείο δεν έχω βρει πως να το δω (χωρίς υπολογιστή).
5. Παρατηρείτε ότι δεν πιάνω καθόλου τα “κλασσικά” προβλήματα της Apple σε επίπεδο κλειστής αρχιτεκτονικής. Αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε σε απλό επίπεδο δικαιωμάτων καταναλωτή την μανία της εταιρείας να κάνει τις συσκευές της σχεδόν αδύνατον να επισκευαστούν. (Κολλημένη μπαταρία κλπ)
5+5 λόγοι λοιπόν που το iPhone 5 παίρνει από μια ανοιχτή παλάμη με 5 δάχτυλα από τώρα. (Αν καταφέρουν από τα 10 παραπάνω να αντιμετωπίσουν 1-2 ως τον Οκτώβρη που θα διατίθεται θα εντυπωσιαστώ πολύ.)
Global Smartphone Vendor Shipments Q2 ’11 Q2’12 (Millions of Units)
Samsung 20.2 50.5
Apple 20.3 26.0
Nokia 16.7 10.2
Στηρίζετε το πιθανά βάσιμο σκεπτικό σας, σε εκτός θέματος υποτιθέμενα επιχειρήματα που κάποια μπορούν να απαντηθούν από ένα 7χρονο ενώ τα υπόλοιπα είναι υπέρ της εταιρίας που χλευάζετε.
Εμπλουτισμένα μάλιστα με την πιο διασκεδαστική χολή στην ιστορία της τεχνολογίας, του “Apple boy fan -ισμού”, που καταστεί, ΑΚΡΙΤΑ, νοητικά υποδιέστερους όλους τους κατόχους προιόντων της Apple!
Συμβάλλω στο ωραίο θέμα σας με την παράθεση του παγκόσμια αξιόπιστου δείκτη “ικανοποίησης πελατών” της πιο δύσκολης αγοράς του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών, http://bit.ly/MDgnct που αφορά αποκλειστικά τα κινητά τηλέφωνα (τελευταίο table προς τα κάτω).
Αν μάλιστα στον συλλογισμό μας προστεθεί ότι η Apple εκτός από τους ΜΑΚΡΑΝ πιο ικανοποιημένους πελάτες έχει και τα περισσότερα κέρδη -ανεξαρτήτως της διαφοράς τζίρου πωλήσεων- (εξαιρουμένων των κερδών του App store που εκεί γίνεται party) τότε δεν μένει παρά να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει “κάτι” σημαντικό που δεν κατάφερε να αντιγράψει ο ανταγωνισμός http://cnet.co/MDfnVL.
Εγώ θα το έλεγα, συνολικά, “εμπειρία χρήσης”. Άλλοι μπορούν να απαντήσουν με 100αδες επιχειρήματα υπεροχής που καθιστούν πραγματικά γελοίες τις συγκρίσεις των mpixels, των cores και των mb.
Εφόσον δεν έχετε αντιληφθεί αυτό “το κάτι”, είστε πραγματικά ικανός να μεταβείτε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον χρήσης και επικροτώ την αγανάκτηση σας.
Η ικανοποίηση πελατών είναι βέβαια υποκειμενική μέτρηση, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με εταιρεία που προάγει εσκεμμένα και αποτελεσματικά τον φανατισμό στο αγοραστικό κοινό της. Όταν βρεθεί ένα 7χρονο να απαντήσει τα επιχειρήματά μου και όχι ένας ανώνυμος ενήλικας που προφανώς δεν έχει αντεπιχείρημα θα χαρώ να απαντήσω αναλυτικά.