-Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να ζεις μια ζωή που κανείς δεν την παρατηρεί.
-Ο Γιάλομ πιστεύει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ορθόδοξη ουδετερότητα μπορεί να έχει ακόμα και αντιθεραπευτικό αποτέλεσμα.
– … το κίνητρό του πρέπει να είναι η αληθινή έγνοια για τον θεραπευόμενο.
– Τυχερός όποιος αγαπάει τη δουλειά του.
– Εσύ δεν το ήξερες ποτέ κι εγώ το ξέχασα. Ισοπαλία.
– …της άρεσε ο πόνος και το αίμα. Ήταν οι μόνες στιγμές που ένιωθε ζωντανή.
– …ο κόσμος παραείναι φριχτό μέρος για να το φορτώσεις σ’ ένα παιδί.
-…η λίμπιντό του κατέβασε ρολά ή ίσως διοχετεύτηκε στο να βγάλει λεφτά.
-…το να σκαλίζουμε τις στάχτες του παρελθόντος είναι απλός μια δικαιολογία, για να αποφύγουμε την προσωπική ευθύνη για τις πράξεις μας.
-…ο ασθενής παθαίνει μια εμμονή με τον θεραπευτή- αναμασά πολύ έντονα κάθε συνεδρία, μεταξύ δύο συναντήσεων κάνει στη φαντασία του μεγάλες συζητήσεις με το θεραπευτή.
-Μ’ αυτά όμως “φτιάχνομαι” μόνο παροδικά. Καταλήγω να νιώθω ντροπή και ακόμα περισσότερο νεκρή και άδεια.
-Αν μπορέσεις να σπάσεις τον κύκλο μιας αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς με όποιον τρόπο κι αν το κάνεις – έχεις καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό…Το πρώτο βήμα…απέχθεια του ασθενούς για τον εαυτό του, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά κι έπειτα ακόμη μεγαλύτερη απέχθεια για τον εαυτό του, από ντροπή για τις πράξεις του.
-“Αν θέλεις να εκτιμάς τον εαυτό σου, κάνε πράγματα απ’ τα οποία μπορείς ν’ αντλήσεις αυτοεκτίμηση.”
-Αυτό που φαίνεται να έχει σημασία είναι το τί έκανα- γι’ αυτό κατηγορούμαι – όχι το τί ένιωσα ή το τί πέρασε απ’ το νου μου.
-…αν δεν την κυβερνούσε πια αυτή η διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεών της, θ’ ανέπνευσε διαφορετικές αξίες, διαφορετικές αξίες, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετική θεώρηση του κόσμου.
-Έχεις κι εσύ κάτι απείθαρχο και σκοτεινό, έλεγε. Γι’ αυτό με καταλαβαίνεις τόσο καλά. Νομίζω πως κατά κάποιο τρόπο είμαστε δίδυμες ψυχές.
-Μερικές φορές η μοίρα μας φέρνει σε τέτοια θέση, που το σωστό είναι λάθος.
-Έχω χαθεί αλλά δεν θέλω να ξαναβρεθώ.
-“Μάθε να περιμένεις”…”Θα πρέπει να είναι πιο σημαντικό για τον Τζάστιν να σου τα πει, παρά για σένα να τ’ ακούσεις. Κι αν επιλέξει να μη σου τα πει, τότε εσύ πρέπει να εστιάσεις στο γιατί έρχεται σε ‘ σένα, να πληρώνει και να σου αποκρύπτει πληροφορίες”.
-Τί δύναμη έχει ένα όμορφο θηλυκό , ψάρι ή άνθρωπος! Σου προκαλεί δέος!
-…γυναικείο μυστικό: πώς μια γυναίκα κατακτά έναν άντρα. “Είναι πολύ απλό “…” Δεν έχει παρά να τον κοιτάξει στα μάτια και να κρατήσει το βλέμμα της λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω. Αυτό είναι όλο!”
-Την κατηγορούσε ότι είχε προδώσει το γάμο της, υποστηρίζοντας ότι έκανε επίτηδες τον εαυτό της απωθητικό , για να τον ντροπιάζει και να δείχνει ότι τον είχε γραμμένο.
-Σκεφτείτε την απόγνωση της χήρας, που βαθιά μέσα της νιώθει πως σπατάλησε σαράντα χρόνια παντρεμένη με τον λάθος άνθρωπο. Ο πόνος της λοιπόν δεν είναι ή δεν είναι μόνο , για τον άντρα της. Πενθεί για την ίδια της την ζωή.
-Είχε μεγάλη , ικανότητα στο να βοηθάει τους ασθενείς του ν’ αναρρώσουν τη σκοτεινή τους όψη και ν’ αντλήσουν σθένος απ΄αυτήν : δύναμη, ζωτική ενέργεια , ζωτικότητα…τα πιο ισχυρά δέντρα πρέπει να βυθίζουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο σκοτάδι, βαθιά μέσα στο κακό.
-…σημαντικό ποσοστό συζύγων που έχουν χάσει τον ή την σύζυγο ίσως το εικοσιπέντε τοις εκατό- δεν ξαναρχίζουν απλώς τη ζωή τους ούτε επιστρέφουν στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας. Αντίθετα υφίστανται σημαντικό βαθμό προσωπικής ωρίμανσης…αυξημένη υπαρξιακή συνειδιτότητα.
– …είχε πάθει πλήρη παράλυση της βούλησης.
-…λένε ότι ο στόχος της θεραπείας είναι να γίνεις ο ίδιος η μητέρα και ο πατέρας του εαυτού σου.
-…να γίνω επόπτης του εαυτού μου…
-…με έναν εξαρτητικό ασθενή, η ανταμοιβή σου είναι η εξέγερση όχι η δουλοπρέπεια.
-…είναι υγιές σημάδι ότι επιμένει να κρατάει έναν ιδιωτικό χώρο.
-Όντας για πολλά χρόνια εκείνος που παρείχε φροντίδα , δεν ήταν συνηθισμένος να τον τρέφουν οι άλλοι.
-Θα κάνει τα πάντα για ν’ αποφύγει ν’ αντιμετωπίσει τη μοναξιά του. Κι ο φόβος της μοναξιάς ήταν αυτό που τον κρατούσε τόσα χρόνια σ’ αυτόν τον καταστροφικό γάμο.
-…ήταν τόσο μητρικός προς τους θεραπευόμενούς του, ότι αφηνόταν να τον ρουφάνε τόσο πολύ οι ασθενείς του, που μετά έτρωγε σαν λύκος για να γεμίσει το κενό του.
-Ο Έρνεστ ενοχλούνταν που ο Πωλ απολάμβανε όλο και περισσότερο τις εσωτερικές του διαδρομές, γιατί είχε χάσει τον παλιό ταξιδιωτικό του σύντροφο.
-Αρνείσαι να καταλάβεις πως υπάρχουν ένα σωρό γυναίκες που ενδιαφέρονται για μια απλή σεξουαλική αποφόρτιση όπως εμείς.
-Χρειάζεται κανείς δεκαετίες ωρίμανσης, για να γίνει ικανός να δημιουργεί χωρίς θεατές.
-Γύρνα πίσω στα παλιότερα επίπεδα της μνήμης τότε και μόνο τότε θα μπορέσεις να ξεριζώσεις εντελώς τη νεύρωση και να επιφέρεις την ψυχαναλυτική ίαση.
-Η “γλυκήτητα ” ανακάλυψα σύντομα ότι δεν ήταν ευγένεια, αλλά δειλία. Η “στοχαστικότητα” μεταμορφώθηκε σε τερατώδη αναποφασιστικότητα. Η “αφοσίωση” έγινε τρομερή εξάρτηση από ‘μένα.
-Ένας όμορφος ανεγκέφαλος άντρας κάνει μόνο για έναν γρήγορο καφέ.
-…κι όμως οι κακές επιλογές πάντα έτσι σκηνοθετούνται – πείθοντας τον εαυτό μας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
-Έχεις δει τα ποσοστά αυτοκτονιών των ογκολόγων; Είναι τόσο ψηλά όσο και των ιατρών! Πρέπει να είσαι μαζοχιστής για να συνεχίζεις να κάνεις αυτή τη δουλειά.
-Εγώ πιστεύω ότι το σεξ με τον ασθενή δεν είναι θεραπεία ούτε έρωτας , είναι εκμετάλλευση, βιασμός της εμπιστοσύνης του.
-Δεν έφταιξε εκείνη που ο πατέρας της γερνούσε ή που η ζωή του ήταν έρημη από ανθρώπους.
-Γιατί να μας προκαλεί τόση φρίκη η απλή “σύμπτωση”; Γιατί πρέπει να τη θεωρήσουμε κάτι περισσότερο από σύμπτωση;
-Η ειλικρίνεια που υπήρχε στην σχέση της με τον Τζες είχε κάτι το εκπληκτικά αναζωογονητικό.
-…η τωρινή του οδύνη κάποια στιγμή θα γίνει μια ξεθωριασμένη ανάμνηση.
-…το σκάκι είναι σαν τη ζωή: όταν τελειώσει το παιχνίδι, όλα τα πιόνια- και τα στρατιωτάκια και οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες- επιστρέφουν στο ίδιο κουτί.
Ο Ίρβιν Γιάλομ (Irvin David Yalom, Ουάσινγκτον, 13 Ιουνίου 1931 – …) είναι Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας.