Σήμερα έκανα το εξής πείραμα: Μια διαδρομή με κλίση. Τι διαφορά θα έχει τελικά η ταχύτητα στην ανηφόρα και στην κατηφόρα με το ηλεκτρικό ποδήλατο;
Σχεδόν καμία! Ούτε δυο λεπτά η τελική διαφορά σε χρόνο για να διανύσω την απόσταση, ούτε 1 χλμ/ώρα μεγαλύτερη η μέση ταχύτητά μου στον κατήφορο. Να σημειώσω ότι είχα το ποδήλατο στην μέγιστη υποβοήθηση (έχει και ζέστη και πήγαινα σε ραντεβού!) αλλά η μπαταρία αντέχει βέβαια και για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις έτσι.
Επίσης ενδιαφέρον πόσο άνετα έφαγε την ανηφόρα, (ειδικά η μεγάλη στο τέλος είναι γαιδουρινή σε κλίση και διάρκεια) το iZip. Πράγμα που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ξαναπάω να δοκιμάσω αυτήν που είπα ότι δεν ανεβαίνει ποδήλατο 250W…. Δεν είναι ίδιες όλες οι μηχανές…
Πριν λίγες ημέρες αγόρασα ένα bottechia ηλεκτρικό 28′ πολύ όμορφο μεν πολύ βαρύ δε. Με 24V/14AH η μπαταρία κρατάει πολύ αλλά στην ανηφόρα δύσκολα τα πράγματα. Στις μέτριες ανηφόρες ανεβαίνει καλούτσικα με αρκετή δική μου συμμετοχή. Σε έντονη ανηφόρα όμως δύσκολο έως αδύνατο. Δοκίμασα την ανηφόρα των 40 εκκλησιών στην Θεσσαλονίκη (για όσους ξέρουν) και στην μέση έμεινα. Το ποδήλατο έχει τον συνηθισμένο κινητήρα baffang ο οοποίος κάνει και αρκετό θόρυβο και επίσης κάνει κάτι περίεργα σταματήματα στην ανηφόρα (είναι φυσιολογικό αυτο;)
Το γεγονός ότι ειναι 24V και όχι 36V επηρεάζει την απόδοση στις ανηφόρες;
Επίσης, ποιά είναι η άποψη σας: στις ανηφόρες είναι καλύτερος ο κινητήρας στην ρόδα ή το σύστημα της Panasonic;
Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω την υπερβολικά ακριβή τιμολόγηση των ηλ. ποδηλάτων στην χώρα μας. Οι “κινεζιές” που στην Αγγλία πουλιούνται 700-800 ευρώ εδώ πουλιούνται 1100-1300. Τα καλά ποδήλατα δε όπως ας πούμε τα e-motion είναι 500-700 ευρώ (!) ακριβότερα από την τιμή στην Αγγλία. Δείτε τις τιμές στην on-bike (http://www.onbike.co.uk/) και τις τιμές στην Ελλάδα (http://www.sportlifebikes.gr) Επιτέλους πρέπει οι αντιπρόσωποι να καταλάβουν ότι δεν μπρούν να βγάζουν ένα μισθό πουλώντας 1 ποδήλατο τον μήνα.
Ευχαριστώ για τον χώρο σας
Σοβαρά θέματα θίγετε:
1. Σίγουρα η κίνηση πάνω στην αλυσίδα είναι πιο αποτελεσματική γενικά με λιγότερες απώλειες.
2. Όταν ένα ποδήλατο δεν μπορεί να βγάλει πέρα με τις απαιτήσεις (ανηφόρα σε σχέση με την κλίση) ο controller κλείνει την παροχή για να μην πάθει ζημιά. Αν το κλείσεις και το ξανανοίξεις θα δουλέψει πάλι μέχρι να το ζορίσεις εξίσου. Αν είναι ξεφόρτιστη η μπαταρία είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτό (ή είναι παλιά)
3. Τα volt σε συνάρτηση με τα άλλα χαρακτηριστικά σου δίνουν την τελική απόδοση σαν αλγόριθμος (κάπου τον έχω στο blog)
4. Για ανηφόρες σαν των 40 εκκλησιών θα χρειαστείς 900-1000W μηχανή. Όποιου τύπου θέλεις!
5. Οι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα είναι πιστεύω σε μεταβατικό στάδιο. Τους έχουν μείνει στο χέρι πολλά ποδήλατα πρώτης γενιάς και έχουν σοβαρά προβλήματα οι περισσότεροι… Τελικά πουλάνε ελάχιστα ποδήλατα.
Περισσότερα σε αναλυτικά άρθρα, ευχαριστώ για τις ιδέες!