Ένα χρυσωρυχείο σε δεδομένα παραμένει online και μάλιστα ενημερώνεται διαρκώς. Από την αρχή ήταν συναρπαστικό σαν οπτικοποίηση δεδομένων. Σιγά σιγά όμως αποκαλύπτονται και οι σοβαρές εκπαιδευτικές δυνατότητές του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι πλέον σου επιτρέπουν να το κατεβάσεις στον υπολογιστή σου για να παίζεις πιο άνετα. Αν θέλετε να δείτε ειδικά για ιστορικά γεγονότα, το www.conflicthistory.com είναι ακόμα καλύτερο αφού δείχνει σε παγκόσμιο χάρτη όλες τις πολεμικές συγκρούσεις ανά τους αιώνες.
Έγινε γνωστό για αυτά τα γραφήματα. Βλέπουμε την εξέλιξη του εισοδήματος και του χρόνου ζωής στην Ελλάδα από το 1880 ως σήμερα. Με εξαίρεση την περίοδο γύρω από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνουν διαρκώς.
Ακόμα και αν μείνουμε με αυτό και μόνο το γράφημα μπορούμε να βγάλουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα από συγκρίσεις. Πιο πάνω το ίδιο γράφημα για το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά κοιτώντας την Τουρκία.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως γίνεται το εργαλείο, ειδικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όταν αρχίσουμε να παίζουμε με τις κατηγορίες αφού έχουν δεκάδες διαφορετικά πράγματα τα οποία μπορούμε να δούμε και να συγκρίνουμε. Δυστυχώς πολλές από τις κατηγορίες δεν περιέχουν δεδομένα για την Ελλάδα αλλά παραμένει ενδιαφέρον, ειδικά σε βάθος χρόνου. Πιο πάνω βλέπουμε ότι ο ρυθμός αυτοκτονιών παραμένει σταθερός ακόμα και αν η κοινωνία μας γυρνάει περισσότερο στην παροχή υπηρεσιών. (Βλέπε το άρθρο μου σχετικά με τις υπερβολές γύρω από την αυτοκτονία στην Ελλάδα λόγω του τρόπου παρουσίασης από τα ΜΜΕ.)
Μπείτε, παίξτε, μάθετε. http://www.gapminder.org