Λένε ότι είναι η μάχη της χρονιάς. Όλοι θέλουν να γίνουν το βασικό μας εργαλείο επικοινωνίας. Σχεδόν όλα επιτρέπουν φωνή και μηνύματα, τζάμπα αν είσαι σε wifi. Σχεδόν όλα παίζουν σε κινητά και υπολογιστές εξίσου. Ελάχιστες οι διαφορές. Κατά περιόδους ακούς ότι το Skype είναι “βαρύ” ή ότι με το Messenger “μου κολλάει το τηλέφωνο” από τους γνώστες.
Προφανώς αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι το έχει το Facebook. Χωρίς καν να εκμεταλλευτεί συνέργειες με το WhatsApp που αγόρασε το 2014. Πολύ έξυπνα διαχώρισε το Messenger από το υπόλοιπο Facebook. Τσάντισε μεν όλους όσους καταλάβαμε που το πάει, κυρίευσε δε τον υπόλοιπο πλανήτη. Τώρα προσθέτει σιγά σιγά δυνατότητες, ηλεκτρονικές πληρωμές, Uber ταξί και άλλα πράγματα στην πλατφόρμα. (Μαγική λέξη αυτή η “πλατφόρμα”, ιερό δισκοπότηρο.)
To Skype πιθανώς με την νέα ηγεσία της Microsoft να καταφέρει να κρατηθεί. Έτσι που ενσωματώθηκε στα Windows πονηρά και ειδικά αν συνεχίσει την λογική “χαρίζω προϊόντα για να κρατήσω πελάτες” η Microsoft μπορεί κάλλιστα να βρει ρόλους.
Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα ξεχάστε τα. Όσα τρισεκατομμύρια Κινέζοι κι αν χρησιμοποιούν κάτι, δύσκολα θα πιάσει κεντρικό ρόλο μακροπρόθεσμα. Όσοι Ρώσοι κι αν λατρεύουν κάποιο πρόγραμμα με ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, απλά θα πάνε σε Messenger ή Skype όταν το αντιγράψουν κι εκεί.
Ο άγνωστος Χ σε αυτή την εξίσωση είναι μόνο η Google. Με το Hangouts έκανε ένα συμπαθέστατο προϊόν, σε πολλά σημεία ανώτερο από άλλα. Όποιος έχει Android, έχει Hangouts, μια καλή βάση εκκίνησης. Όποιος έχει Chrome είναι ήδη δικός μας. Δεν χρειάζεται να ζητιανέψει η Google για να μαζέψει κόσμο στην πλατφόρμα της. Αναζητήσεις στο Google κάνουμε όλοι. Αν ήθελε, η Google και σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να είναι Νο1 μέσα σε λίγους μήνες. Αν χρησιμοποιούσε μερικά από τα ατού της. Είχε φανεί λίγο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έκανες αναζήτηση στο Google και σου έδειχνε σε πλαϊνή μπάρα ότι αυτό άρεσε και σε φίλο σου. Με ένα κλικ του μιλούσες.
Αλλά δεν το κάνει και μάλλον δεν θα το κάνει. Δεν έχει κάτι σημαντικό να κερδίσει. Η Google εδώ και χρόνια πολύ προσεκτικά διαχειρίζεται αυτά που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ώστε να μην αισθανόμαστε πόσο πολλά ξέρει για εμάς. Με τον ίδιο τρόπο επιτρέπει σε ανταγωνιστές να αναλαμβάνουν ρόλους (πχ σε messenger apps) οι οποίοι δεν την απειλούν σημαντικά σε έσοδα ή δεσπόζουσα θέση. Από στιχομυθίες τύπου “έλα” – “καλημέρα” – “τι κάνεις;” – “καλά” δεν μαθαίνεις και πολλά για να κάνεις παραμετροποιημένη διαφήμιση.
Οπότε ξηλώστε τα όλα και αφήστε το Messenger. Όταν θελήσει η Google να κάνουμε κάτι άλλο δεν θα χρειαστεί να σας το πω εγώ.