Αυτό το ομοιοπαθητικό παρασκευάζεται από το θειάφι. Ναι, το πέτρωμα. Δηλαδή παίρνουν ένα γραμμάριο θειάφι, το κοπανάνε με 100ml νερό και μετά παίρνουν 1ml από αυτό το νερό και το ξανακοπανάνε με 100ml νερό. Τριάντα φορές. Αλλά επειδή πιστεύουν ότι το νερό “έχει μνήμη”, θεωρούν ότι έτσι με κάποιον μαγικό τρόπο μεταφέρονται δυνάμεις από το αρχικό πέτρωμα….
Αφορά άτομα με φιλοσοφικές τάσεις (πολλές θεωρίες και ερωτήματα), επικριτικά, ακατάστατα, που ζεσταίνονται (ιδίως οι πατούσες), επιθυμούν γλυκά και λίπος. Η συμπτωματολογία του καλύπτει πλήθος δερματικών νοσημάτων. Είναι από τα πλέον συνήθη φάρμακα στην Ελλάδα.
Έτσι ξερά το περιγράφει το homeopathy.gr το θειάφι. Ναι, το θειάφι. Sulphur. Αυτό που βάζουν στα σταφύλια. Έχετε σίγουρα πάρει “δυναμοποιημένο” γιατί όσο καλά και να τα πλύνατε, κάτι θα έφτασε στο στόμα σας. Αλλά διαβάστε και την περιγραφή του ομοιοπαθητικού τύπου sulphur από το homeomed.gr για να καταλάβετε γιατί η ομοιοπαθητική δεν διαφέρει και πολύ από την αστρολογία. Απολαύστε μπουρδολογία!
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ
ΣΟΥΛΦΟΥΡ
-Ζεσταίνεται και ιδρώνει
-Ερυθρότητα, καυστικός ιδρώτας, δυσοσμία
-Ο βρώμικος, κουρελιάρης «αμπελοφιλόσοφος»
-Τσαπατσούλης
-Βαριεστιμάρα ή υπερδραστηριότητα
-Ξερακιανός καμπούρης ή λαίμαργος παχύσαρκος
-Εσωστρεφής πράος ή εξωστρεφής «μπουρίνι»
-Εσωστρεφής και στον κόσμο του
-Αμπελοφιλόσοφος
-Χοντροκομμένος καλαμπουρτζής
-Αμελής για την υγεία του και τα μικρά καθημερινά
-Ο επιφανειακός βιβλιοφάγος των παράξενων και μυστήριων
Το Σούλφουρ είναι μία από τις βασικές ή πολύχρηστες ομοιοπαθητικές ιδιοσυγκρασίες. Είναι συχνότερο στους άντρες και πιο σπάνιο στις γυναίκες. Η ιδιοσυγκρασία Σούλφουρ(Sulphur) αντιστοιχεί στο ομώνυμο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από το στοιχείο θείο, το κοινό θειάφι. Θα ξεκινήσουμε από τα σωματικά που είναι αρκετά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα και θα συνεχίσουμε με τα ψυχοδιανοητικά που είναι και η κυρίαρχη εικόνα στο Σούλφουρ.
Ζεσταίνεται και ιδρώνει
Το Σούλφουρ είναι μία από τις πιο ζεστές ιδιοσυγκρασίες. Ζεσταίνεται σε τρίτο βαθμό για να μην πω σε τέταρτο. Δηλαδή βράζει κυριολεκτικά. Το καλοκαίρι έχετε δει κάποιους αναψοκοκκινισμένους τύπους χωρίς να έχουν κάνει ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια; Έχουν κόκκινο πρόσωπο, κόκκινα αυτιά, ελάχιστα ρούχα ακόμα και το χειμώνα και καταϊδρωμένους.
Το Σούλφουρ ιδρώνει πολύ στο πρόσωπο, στάζει κυριολεκτικά. Ιδρώνει επίσης στο λαιμό και εκεί που ακουμπάει στο στρώμα ή στο μαξιλάρι. Πολλές φορές σηκώνεται το βράδυ και αλλάζει θέση γιατί έχει μουσκέψει από εκείνη τη μεριά ή γυρίζει ανάποδα το μαξιλάρι γιατί το έχει μουσκέψει από τη μία πλευρά. Το καλοκαίρι μπορεί να βγάλει τη μουσκεμένη φανέλα του, να τη στύψει και να τρέξει ιδρώτας! Στις μασχάλες ιδρώνει πάρα πολύ, στη γεννητική περιοχή ιδρώνει πάρα πολύ, στις πατούσες πάρα πολύ. Όταν δουλεύει το καλοκαίρι μπορεί να τον δεις κυριολεκτικά να αχνίζει, να βγάζει ατμούς μέσα από τα ρούχα του.
Το χειμώνα θα τον δεις με το φανελάκι ή να φοράει ένα μπουφάν απ’ έξω από το πουκάμισο έτσι γιατί τον κυνηγάει η γυναίκα του και του λέει: «Βρε χριστιανέ μου με το φανελάκι καταχείμωνο! Τι θα πει ο κόσμος;» Ακόμη και το χειμώνα θέλει λίγα σκεπάσματα. Θέλει χαρακτηριστικά να βγάζει τα πόδια έξω από τα σκεπάσματα σε βαθμό τρία. Νοιώθει ότι καίνε τα πόδια, ότι ιδρώνουν, ζεσταίνονται και θέλει να τα βγάζει έξω από τα σκεπάσματα ή αν κάνει πολύ κρύο στο δωμάτιο μόλις ζεσταθούν τα πόδια σε ένα σημείο του σεντονιού θα τα μετακινήσει σε ένα πιο δροσερό σημείο. Το Σούλφουρ δεν μπορεί να κουκουλωθεί με τα σκεπάσματα. Είναι πιο ζεστό στα άκρα και λιγότερο ζεστό στον κορμό, θα σκεπάσει τον κορμό αλλά τα άκρα έξω.
Μην μπερδεύουμε όμως το σύμπτωμα «θέλει να βγάζει τα πόδια έξω από τα σκεπάσματα» που αφορά υγιείς ανθρώπους και είναι ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό με ασθενείς από φλεβίτιδα των οποίων τα πόδια καίνε λόγω ασθένειας. Στο Σούλφουρ είναι ιδιοσυγκρασιακή κατάσταση και σε υγιείς ενώ στην άλλη περίπτωση είναι παθολογικό χαρακτηριστικό.
Αν είμαστε επιφανειακοί κάνουμε μεγάλα λάθη στην ομοιοπαθητική διάγνωση. Πρέπει αυτό που λέμε αυτό να είναι αλλιώς καταλήγουμε σε άλλο συμπέρασμα. Παράδειγμα: Μην μπερδεύουμε τη Λάχεσις με το Σούλφουρ. Η Λάχεσις δεν θέλει πολλά ή βαριά ρούχα γιατί δεν αντέχει το σφίξιμο και όχι τόσο γιατί ζεσταίνεται. Επίσης η Λάχεσις μπορεί να σου λέει ότι σκάει σε ένα ζεστό δωμάτιο λόγω δυσφορίας αναπνευστικής και λόγω κλειστού χώρου ενώ γενικά μπορεί να είναι ευαίσθητη και στη ζέστη και στο κρύο αλλά ιδιαίτερα στη ζέστη. Επίσης ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε τις εξάψεις και τη γενική ζέστη που νοιώθει μια Λάχεσις σε κλιμακτήριο με τη φυσική έλλειψη αντοχής στη ζέστη του Σούλφουρ.
Το Σούλφουρ σε ένα ζεστό δωμάτιο νοιώθει δυσφορία. Η ζέστη τον μπαφιάζει, τον αποβλακώνει διανοητικά και τον ενοχλεί σωματικά. Σε ζεστό δωμάτιο χειροτερεύει και το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ και η Λάχεσις και η Πουλσατίλλα. Η Πουλσατίλλα σε ένα ζεστό δωμάτιο έχει πρόβλημα. Θέλει να ανοίξει το παράθυρο να της φυσήξει ο καθαρός δροσερός αέρας και καλυτερεύει και σωματικά και ψυχικά με τον ανοιχτό αέρα σε έντονο βαθμό. Μπορεί να είναι χειμώνας αλλά η Πουλσατίλλα θέλει μεν να σκεπάζεται μέχρι το λαιμό με αρκετά σκεπάσματα αλλά θέλει να είναι το κεφάλι απ’ έξω και να έχει έστω και λίγο το παράθυρο ανοικτό για να μπαίνει φρέσκος αέρας. Δυσφορεί όταν είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα.
Το Σούλφουρ ζεσταίνεται μεν αλλά δεν τρελαίνεται και για τον ανοικτό αέρα όπως η Πουλσατίλλα ή το Αρτζέντουμ Νίτρικουμ. Η Μπελαντόνα είναι επίσης πολύ ζεστό άτομο, ζεσταίνεται πολύ ή καίει. Η Μπελαντόνα έχει την εικόνα της τυπικής φλεγμονής: Ερυθρότητα, θερμότητα, υπεραιμία, οίδημα και πόνος.
Ερυθρότητα, καυστικός ιδρώτας, δυσοσμία
Το Σούλφουρ εκτός από τη φυσική ερυθρότητα στο πρόσωπο έχει και στις φλεγμονές του αυτή την έντονη ερυθρότητα. Το Σούλφουρ είναι το στοιχείο «θείο», δηλαδή το κοινό θειάφι. Έχει πάθει κανείς σας ή έχει δει έγκαυμα στα μάτια ή στο δέρμα από θειάφι λόγω ψεκασμού των αμπελιών; Υπεραιμία, ερυθρότητα, κάψιμο, κατακόκκινοι επιπεφυκότες και δέρμα. Ανακουφίζεται με κρύο νερό. Μετά από ένα ζεστό μπάνιο τον πιάνει φαγούρα.
Ο ιδρώτας του Σούλφουρ εκτός από υπερβολικός είναι και καυστικός, ερεθιστικός για το δέρμα γι’ αυτό και συγκαίγεται εύκολα στις μασχάλες και στους μηρούς. Μην το μπερδεύεται αυτό με τα συγκάματα των παχύσαρκων ατόμων λόγω τριβής των επιφανειών μεταξύ τους. Το Σούλφουρ λόγω καυστικού ιδρώτα αν μείνει άλουστο 2-3 μέρες μπορεί να αρχίσει να έχει φαγούρα στο κεφάλι λόγω καυστικού ιδρώτα ή φαγούρα στον πρωκτό λόγω καυστικών κοπράνων. Η ρινική καταρροή του ερεθίζει το άνω χείλος. Προσέξτε όμως μην το μπερδέψετε αυτό με τον ερεθισμό που προκαλείται λόγω συχνού σκουπίσματος με τα χαρτομάντιλα σε ένα άτομο με ρινική καταρροή.
Η λευκόρροια της γυναίκας Σούλφουρ ερεθίζει την εξωτερική γεννητική περιοχή. Τα άσπρα φανελάκια του το καλοκαίρι γίνονται κίτρινα στις μασχάλες και τα παπούτσια και οι κάλτσες του φθείρονται και λερώνονται πολύ γρήγορα. Ο άντρας Σούλφουρ συχνά το καλοκαίρι παρουσιάζει άσπρα άλατα στις τρίχες που έχει στις μασχάλες λόγω υπερβολικού ιδρώτα και λόγω βαρεμάρας να πλυθεί συχνά.
Η μυρωδιά του Σούλφουρ πολλές φορές ανιχνεύεται μόλις μπει στο ιατρείο. Αυτό συμβαίνει γιατί και μυρίζει άσχημα ο ιδρώτας του και έχει και μια απέχθεια για το μπάνιο και την καθαριότητα. Και ο ιδρώτας του Αρσένικουμ και του Ψωρίνουμ και του Γραφίτη μυρίζει πολύ άσχημα. Δεν μυρίζει άσχημα μόνο ο ιδρώτας του Σούλφουρ αλλά και όλες του οι εκκρίσεις, δηλαδή οι κενώσεις του, τα ούρα του, το στόμα του κλπ. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι μυρίζουν άσχημα οι εκκρίσεις του ο ίδιος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό αλλά μπορεί να του φαίνονται άσχημες οι μυρωδιές των άλλων.
Ο βρώμικος, κουρελιάρης «αμπελοφιλόσοφος»
Βάλτε όλα όσα είπαμε μαζί πακέτο και θα ζωγραφιστεί στο μυαλό σας η εικόνα του «βρώμικου, κουρελιάρη αμπελοφιλόσοφου» όπως χαρακτηρίζεται το Σούλφουρ. Δηλαδή θα βαριέται να πλυθεί, θα βάλει ότι πρόχειρο βρει μπροστά του πχ ένα καρό πουκάμισο με ένα άσχετο παντελόνι και παπούτσια ότι να’ ναι. Προσέξτε δεν σημαίνει ότι συμβαίνει αυτό επειδή είναι κιτς η αισθητική του όπως στη Λάχεσις αλλά επειδή βαριέται να ασχοληθεί με το ντύσιμο επειδή δεν το θεωρεί κάτι το σημαντικό.
Θυμηθείτε τον Αϊνστάιν: ακούρευτος, αχτένιστος, ένα πληθωρικό σουλφουρικό μουστάκι. Ο ίδιος αναφέρει στη βιογραφία του ότι αγόραζε μαζικά 5-10 κοστούμια όλα ίδια και κάθε μέρα φορούσε ένα από ότι είχε για να μη χάνει χρόνο και προσπάθεια με το ντύσιμο του το οποίο το θεωρούσε επουσιώδες και βάρος.
Όσο και αν προσέξει το ντύσιμο του λόγω επαγγέλματος πχ αν είναι στρατιωτικός, θα δεις πάλι τη «σουλφουρική» πινελιά να κραυγάζει. Δηλαδή θα φοράει κοστούμι και γραβάτα αλλά η γραβάτα θα είναι δεμένη στραβά και άσχετη χρωματικά με το σακάκι ή με την ηλικία του ή θα φοράει κάλτσες διαφορετικού χρώματος. Ή μπορεί να είναι αχτένιστος και λαδωμένος. Τα μαλλιά του λαδώνουν πολύ εύκολα, μπορεί και μέσα σε 1-2 μέρες και το δέρμα του είναι λιπαρό, έντονα λιπαρό αν και μπορεί όμως ειδικά στην εσωστρεφή εκδοχή του Σούλφουρ να είναι ξηρό.
Σκεφτείτε λοιπόν όλη αυτή την εικόνα: μπαίνει μέσα στο ιατρείο και μυρίζει άσχημα, φοράει λιγότερα ρούχα από ότι συνήθως για την εποχή, είναι ατημέλητος, το πουκάμισο μισοβγαλμένο από το παντελόνι, κόκκινος στο πρόσωπο, ιδρωμένος, λαδωμένος, αχτένιστος, συνήθως παχύσαρκος, κοιλιές έξω, βρώμικος, τσαλακωμένος… να μια τυπική εικόνα Σούλφουρ.
Προσέξτε όμως γιατί η πολιτισμική επίδραση μπορεί να μας δώσει σχεδόν εντελώς άλλη εικόνα. Μπορεί να υπάρχει ο γονότυπος αλλά ο φαινότυπος να διαφέρει κατά πολύ. Πχ σήμερα ένας γιατρός ή δικηγόρος ή στρατιωτικός Σούλφουρ δεν θα παρουσιαστεί με αυτή την εικόνα. Μπορεί να κάνει μπάνιο κάθε μέρα γιατί βέβαια ιδρώνει και συγκαίγεται εύκολα και πρέπει στη δουλειά του να φαίνεται καθαρός. Αλλά θα είναι ένα γρήγορο και πρόχειρο συνήθως, σουλφουρικό θα λέγαμε, μπάνιο. Και θα του ξεφεύγουν κάποιες τσαπατσούλικες πινελιές στο ντύσιμο. Δεν θα είναι στην τρίχα.
Τσαπατσούλης
Αν είναι στρατιωτικός θα τον ακούσεις να μιλάει για την τάξη έντονα και θα μπορούσες να τον μπερδέψεις με την άκρως τακτική Νουξ Βόμικα. Αλλά το Σούλφουρ θέλει την τάξη για καθαρά πρακτικούς λόγους, για λειτουργικούς λόγους, για να κουράζεται όσο το δυνατόν λιγότερο ενώ η Νουξ Βόμικα είναι οπαδός της τάξης για την τάξη. Το Σούλφουρ είναι πάρα πολύ τσαπατσούλης. Μπορεί να σου κάνει άνω κάτω το δωμάτιο μέσα σε μερικά λεπτά. Όμως μέσα σε αυτό το χάος όλως παραδόξως ο ίδιος βγάζει άκρη και βρίσκει τα πράγματα του.
Πας σε ένα γραφείο και βλέπεις πράγματα ανακατεμένα φίρδην μίγδην, «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι», χάος! Φάκελοι από κει, φάκελοι από δω στοιβαγμένοι όπως όπως. Μέσα όμως στην αταξία του έχει μια δική του τάξη στο μυαλό του και βγάζει άκρη. Εάν η μητέρα πχ του Σούλφουρ παιδιού του τακτοποιήσει το δωμάτιο του είναι ότι χειρότερο μπορεί να του κάνει γιατί μετά δεν θα ξέρει που είναι τα πράγματα του. Παρότι τσαπατσούλης μπορεί κατά καιρούς να τον πιάνει μια κρίση τάξης και να κάτσει να τακτοποιήσει ο ίδιος το δωμάτιο του αλλά σε 5-10 λεπτά θα αρχίσει αμέσως το έργο της «αποκαθήλωσης».
Έχω ένα φίλο Σούλφουρ. Άμα τον δεις να μαγειρεύει στην κουζίνα του είναι η αποθέωσης της σουλφουριάς. Δεν έχει σκουπιδοτενεκέ, βάζει μια πρόχειρη νάιλον σακούλα να κρέμεται από το σώμα του καλοριφέρ για να πετάει εκεί τα σκουπίδια και λερώνει όλο το σώμα του καλοριφέρ και τη γύρω περιοχή. Μαγειρεύοντας λερώνει άπειρα πιάτα και κουζινικά, βάζει την κουτάλα με τη σάλτσα να ακουμπάει πάνω στον πάγκο ή στο τραπέζι, του στάζουν ζουμιά από δώ, νερά από κει, λάδια παρά πέρα. Σκουπίζεται με ένα χαρτομάντιλο το πετάει από δω, σκουπίζεται με μια πετσέτα του πέφτει χάμω και την αφήνει εκεί.
Κάποτε μου είχε αναφέρει ότι όταν ήταν φοιτητές με έναν επίσης Σούλφουρ φίλο του είχε χαλάσει ο νεροχύτης και έσταζε λίγο-λίγο και βαριόντουσαν να τον φτιάξουν. Μέρα με τη μέρα προχωρούσε το νερό από κάτω από τον πάγκο της κουζίνας προς το χαλί του σαλονιού. Και κάθε μέρα τύλιγαν λίγο το χαλί για να μην το φτάσει το βρώμικο νερό αντί να φτιάξουν το νεροχύτη! Ένας άλλος φίλος φοιτητής έβγαζε κάθε μέρα το σλιπ του το βράδυ, το γύριζε από την ανάποδη, το άπλωνε έξω στο σχοινί με ένα μανταλάκι και την επόμενη μέρα το ξαναφορούσε από την καλή και φτου κι από την αρχή για μέρες ολόκληρες!
Πολλοί από τους άστεγους κουρελιάρηδες του δρόμου είναι Σούλφουρ, πολύ περισσότερο αυτοί που είναι ρακένδυτοι και μποέμ τύποι από φιλοσοφία. Πολλοί βρώμικοι και άπλυτοι μοναχοί παρατημένοι λόγω υιοθέτησης της φιλοσοφίας της αφροντισιάς του σώματος είναι Σούλφουρ. Παρατημένοι από τη ζωή βρώμικοι αλκοολικοί, μποέμ ποιητές, ναίβ μη εμπορικοί ζωγράφοι, πάντα όλοι τους αμπελοφιλόσοφοι είναι Σούλφουρ. Ανοργάνωτοι και τσαπατσούληδες. Το παιδάκι Σούλφουρ αλλά και ο ενήλικας πάνε να φάνε και θα δεις πάνω και κάτω από το τραπέζι σε μια ακτίνα βολής ψίχουλα και λάδια. Λάδια και στο πουκάμισο. Λερώνονται εύκολα. Μπορεί και να σκουπίσουνε τα χέρια τους ή το στόμα τους πάνω στα ρούχα τους.
Βαριεστιμάρα ή υπερδραστηριότητα
Το Σούλφουρ θα το βρείτε με δύο εικόνες όσον αφορά τη δραστηριότητα. Η πιο συχνή εικόνα είναι η εικόνα της βαριεστιμάρας. Της έντονης βαριεστιμάρας. Τεμπελίτιδα. Βαριέται να σηκώσει το χέρι του. Βαριέται να μασήσει. Αν είναι παιδάκι και βλέπει τηλεόραση ή παίζει στο γκέιμ μπόι ή στο κομπιούτερ με τις ώρες θα πει: «μαμά φέρε μου νερό». Ή μπορεί να πεινάει και να αναστέλλει το φαγητό γιατί βαριέται. Ή μένει στην πολυθρόνα μπροστά στην τηλεόραση αραχτός και παρότι ζεσταίνεται βαριέται να βγάλει τα παπούτσια του ή το μπουφάν του.
Το Σούλφουρ βυθίζεται, λασπώνει αν μείνει χωρίς δραστηριότητα. Βουλιάζει. Είναι συνήθως έξυπνο παιδί, παίρνει στροφές το μυαλό του και μπορεί να είναι πολύ καλός, άριστος μαθητής παρότι βαριέται να διαβάσει και στην πράξη δεν διαβάζει και πολύ. Βέβαια τα τετράδια του είναι κουλουριασμένα, διπλωμένα ή σκισμένα, ζωγραφίζει ή κρατάει σημειώσεις μέσα στα βιβλία, τσαπατσούλικες σημειώσεις. Μπορεί να βάλει το σάντουιτς με τα ζουμιά της ντομάτας να τρέχουν μέσα στη σχολική τσάντα και το ζαμπόν να κάνει περιπάτους ανάμεσα στα τετράδια.
Αλλά παρότι βαριέται πολύ με αυτά που δεν τον ενδιαφέρουν όμως με αυτά που τον ενδιαφέρουν δεν είναι καθόλου τεμπέλης. Ίσα ίσα μπορεί να κάθεται με τις ώρες στην τηλεόραση, στα παιχνίδια στο κομπιούτερ ή στο να μαστορεύει. Θα πάρει το ποδήλατο του το παιδί Σούλφουρ και θα το κάνει βίδες έτσι από φυσική περιέργεια και μετά θα το ξαναστήσει. Βέβαια το ξαναστήσιμο θα είναι σουλφουρικό, τσαπατσούλικο και συχνά θα του περισσέψουν και μερικές βίδες. Αν τον δεις να του αρέσει ο κήπος και συνήθως του αρέσει η φύση μπορεί να σκάβει στο λιοπύρι με τις ώρες, να ξεχνάει να φάει, να ξεχνάει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, να είναι στον κόσμο του.
Το Σούλφουρ είναι στον κόσμο του πολλές φορές επειδή είναι διανοητικό άτομο. Σκέφτεται διάφορα και φιλοσοφεί με τον εαυτό του. Δεν ασχολείται με τα μικρά καθημερινά πράγματα γιατί τα θεωρεί επουσιώδη. Δεν μπορεί την τάξη και την οργάνωση. Δώστου φιλοσοφία, πολιτική, συζητήσεις, κουλτουριάρικες συζητήσεις, συζητήσεις για παράξενα πράγματα ή για την τέχνη… τότε είναι φουλ μέσα με τις ώρες.
Μπορεί όμως όσον αφορά τη δραστηριότητα να δεις και την άλλη εικόνα του υπερδραστήριου ατόμου. Έναν επιχειρηματία που από το πρωί μέχρι το βράδυ τρέχει στη δουλειά. Μπορεί να δεις ένα άτομο να μη μπορεί να κάτσει στην καρέκλα ήσυχος πάνω από δέκα λεπτά. Θα σηκωθεί και θα ψάχνει κάτι να ασχοληθεί να γεμίσει την ώρα του. Θα μαγειρέψει, θα μαστορέψει κλπ. Η μια εικόνα της βαριεστιμάρας είναι συνήθως το εσωστρεφές Σούλφουρ που μοιάζει γενικά με το εσωστρεφές Λαϊκοπόντιουμ και η άλλη της υπερδραστηριότητας είναι το εξωστρεφές Σούλφουρ που μοιάζει με το Μεντορίνουμ.
Ξερακιανός καμπούρης ή λαίμαργος παχύσαρκος
Το Σούλφουρ είναι συνήθως λαίμαργο και γι’ αυτό παχύσαρκο, ιδιαίτερα το εξωστρεφές Σούλφουρ. Το εσωστρεφές όμως είναι συνήθως αρκετά αδύνατο, ξερακιανό, καμπουριασμένο, μαζεμένο. Σκεφτείτε πχ την εικόνα ενός ξερακιανού αποστεωμένου βρώμικου και αμπελοφιλόσοφου μοναχού που μονίμως προσεύχεται. Αυτός είναι ο σωματότυπος του εσωστρεφούς Σούλφουρ. Από την άλλη μεριά σκεφτείτε την εικόνα ενός παχύσαρκου, ροδαλού, κατακόκκινου, αιματώδη, ατημέλητου και λιγδιάρη και λαίμαργου και πότη συκωτικού μοναχού που καλαμπουρίζει και δεν είναι και υπόδειγμα σεβασμού της μοναχικής ζωής. Αυτός είναι ο σωματότυπος του εξωστρεφούς Σούλφουρ. Και οι δύο είναι εικόνες Σούλφουρ. Του εσωστρεφούς και του εξωστρεφούς.
Στο εξωστρεφές Σούλφουρ αρέσει πολύ το φαγητό. Το φχαριστιέται. Ζει για να τρώει, δεν τρώει για να ζει. Θέλει δυνατές σάλτσες, περίεργες και πικάντικες γεύσεις, τα ανακατεύει όλα τσαπατσούλικα, τα κάνει τουρλού και μάλιστα τρώει μέχρι να φουσκώσει όπως και το Λαϊκοπόντιουμ. Θα ανακατέψει διάφορα φαγητά σε ένα γεύμα.
Πολύ χαρακτηριστικά του αρέσει το παχάκι στο κρέας, το λίπος, το ξύγκι. Δεν του αρέσει απλώς το τηγανητό ή ψητό λίπος αλλά του αρέσει και το βραστό λίπος ακόμη και η πέτσα στο βραστό το κοτόπουλο. «Δώσε μου ξύγκι και πάρε τη ζωή μου» λέει το Σούλφουρ. Θα διαλέξει το κομμάτι το κρέας με το λίπος, με την πέτσα, με τους τένοντες, τους συνδέσμους, το μεδούλι, τους χόνδρους και θα το ξεκοκαλίσει. Δεν του αρέσει το στεγνό, σκέτο ψαχνό όπως πχ το φιλέτο. Προτιμάει το μπούτι από το στήθος. Του αρέσει επομένως το λίπος 3 ή και 4.
Προσέξτε όμως! Εάν έρθει ο γιατρός και του απαγορεύσει τα λιπαρά γιατί έχει πάθει έμφραγμα και έχει και χοληστερίνη – αν και δεν τον πολυακούει έτσι και αλλιώς – θα τον ρωτάς και θα σου λέει ότι «όχι γιατρέ δεν τα θέλω τα λίπη» αλλά θα εννοεί ότι δεν τα τρώει επειδή του τα απαγορεύουν όχι ότι δεν τα προτιμά. Προσέξτε! Όταν ρωτάμε για γεύσεις θα πρέπει πάντα να διευκρινίζουμε ότι μας ενδιαφέρει η προτίμηση για τη γεύση και όχι το τι κάνει το άτομο πχ λόγω υγιεινής διατροφής ή λόγω φόβου για την υγεία του ή λόγω πολιτισμικών επιδράσεων. Μας ενδιαφέρει αν το τραβάει η όρεξη του.
Το Σούλφουρ συνήθως κοιμάται ανάσκελα και συχνά και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Το εξωστρεφές Σούλφουρ συχνά κοιμάται μπρούμυτα όπως το Μεντορίνουμ. Του αρέσουν τα παγωμένα νερά επειδή ζεσταίνεται και μπορεί να πίνει και το χειμώνα παγωμένο νερό από το ψυγείο όπως ο Φώσφορος. Ο Φώσφορος όμως το έχει αυτό σε υπερθετικό βαθμό. Το παιδάκι Φώσφορος παίρνει παγάκια και τα μασάει ή τα γλύφει στο στόμα μέχρι να λιώσουν και το κυνηγάει η μαμά του για να μην αρρωστήσει. Ο Φώσφορος αν δεν έχει παγωμένο νερό στο ψυγείο το χειμώνα θα ανοίξει τη βρύση να τρέξει καλά το νερό για να έρθει απ’ έξω το κρύο νερό γιατί μόνο τότε θα το ευχαριστηθεί και θα ξεδιψάσει.
Εσωστρεφής πράος ή εξωστρεφής «μπουρίνι»
Όσον αφορά τα νεύρα θα δούμε το Σούλφουρ σε δύο εικόνες. Το εσωστρεφές Σούλφουρ θα σου δηλώσει πράο και θα είναι πράο. Θα σου πει η γυναίκα του ιδιαίτερα αν είναι νευρική υπερκινητική Λάχεσις: «Γιατρέ πολεμάω να τον κάνω να νευριάσει… παναγία μου τι ζώο είναι αυτός ο άνθρωπος! Άνθρωπος είναι ή μοσχάρι; Δεν νευριάζει γιατρέ με τίποτα γιατρέ. Του λέω: «βγάλε ρε παιδάκι μου και συ από μέσα σου λίγο τον άντρα, θύμωσε επιτέλους!» Τις προάλλες το παιδί μας είχε σκαλίσει το καλό τραπέζι της τραπεζαρίας και του λέω: «Μάλωσε τον!» «Εντάξει βρε γυναίκα έρχομαι…» και του λέω: «Τώρα όμως όχι έρχομαι και έρχομαι!» αυτός όμως τίποτα».
Το Σούλφουρ είναι πράο από βαριεστιμάρα ή και διότι θεωρεί επουσιώδη διάφορα μικρά καθημερινά πράγματα που γίνονται στο σπίτι και τα οποία η γυναίκα του θεωρεί σημαντικά. «Ωχ» λέει το Σούλφουρ μέσα του, «πάλι θα με πρήξει η γυναίκα μου», οπότε της λέει: «Ανέλαβε το εσύ Μαρία το θέμα με τα παιδιά και το σπίτι και άσε με στην ησυχία μου, είμαι κουρασμένος από τη δουλειά».
Το εσωστρεφές Σούλφουρ είναι λίγο στον κόσμο του, απομακρυσμένο από τα πράγματα που δεν τον ενδιαφέρουν, δεν τα ψειρίζει πολύ. Τα δέχεται και έτσι, τα δέχεται και αλλιώς. Αυτά που μια κατίνα και ιδιαίτερα μια κατίνα κυριαρχική νοικοκυρά τύπου Λάχεσις θεωρεί πολύ σημαντικά δεν απασχολούν το Σούλφουρ. Βέβαια και ένα εσωστρεφές Σούλφουρ μπορεί να σου πει ότι νευριάζει αλλά εννοεί συνήθως ότι μαζεύει, μαζεύει και κάποια στιγμή ξεσπάει έντονα, αλλά σπάνια. Μπορεί επίσης να δείτε ένα εσωστρεφές και δειλό Σούλφουρ τύπου Λαϊκοπόντιουμ που νευριάζει μεν αλλά δεν βγάζει τα νεύρα του γιατί φοβάται την κόντρα.
Το εξωστρεφές όμως Σούλφουρ μοιάζει πολύ στα νεύρα του με το Μεντορίνουμ. Δηλαδή δεν ψειρίζει τα πράγματα, δεν νευριάζει με το παραμικρό αλλά άμα τον πρήξεις, άμα τον πειράξεις είναι μπουρίνι όπως και ο Φώσφορος. Ανάβει εύκολα και απότομα, ξεσπάει έντονα όποιος και νάναι μπροστά του και του φεύγουν όμως εύκολα τα νεύρα και σε 5-10 λεπτά «και πάλι φίλοι» δηλαδή δεν κρατάει κακία.
Εκτός από τσαπατσούλης το Σούλφουρ είναι και άτσαλος στις κινήσεις του. Περπατάει και σκουντουφλάει. Περπατάει και ρίχνει κάτω τις καρέκλες που είναι δίπλα του. Αναποδογυρίζει τα βάζα. Μια καταστροφή. Μια ατυχηματική προσωπικότητα. Γι αυτό και λερώνεται εύκολα όταν τρώει. Γι αυτό και οι κατασκευές του δεν είναι ποτέ τέλειες αλλά είναι λίγο άτσαλες. Γι αυτό και σαν ζωγράφος δεν μπορεί να κάνει τα τέλεια έργα που δεν ξεφεύγει γραμμή και γι αυτό και θα προτιμήσει τη μοντέρνα ζωγραφική που τα ανακατεύει όλα χωρίς ιδιαίτερη φόρμα.
Εσωστρεφής και στον κόσμο του
Όσον αφορά εξωστρέφεια-εσωστρέφεια το Σούλφουρ είναι συνήθως ψυχικά εσωστρεφές ακόμη και αν είναι εξωστρεφές σαν Τάση. Οπωσδήποτε όμως το εσωστρεφές σαν Τάση Σούλφουρ είναι ψυχικά εσωστρεφές 3 ή 2. Το Νάτρουμ Μουριάτικουμ είναι εσωστρεφές γιατί δεν θέλει να ξέρουν οι άλλοι τα προβλήματα του, δεν θέλει καν οι άλλοι να ξέρουν ότι έχει προβλήματα. Θέλει να διατηρεί μια αξιοπρεπή εικόνα προς τα έξω, ένας δηλαδή εσωστρεφής εγωϊσμός.
Το εξωστρεφές σαν Τάση Σούλφουρ είναι εσωστρεφές ψυχικά γιατί θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να μιλάει για τα μικρά καθημερινά θέματα τα οποία είναι επουσιώδη και τα οποία θα ξεπεραστούν. Δεν τα θεωρεί «προβλήματα» αλλά και αν τα θεωρεί υιοθετεί τη στάση : «τι θα γίνει τελικά… θα περάσουν». Είναι συνήθως αισιόδοξο το εξωστρεφές σαν Τάση Σούλφουρ. Θα σου πει: «Έλα μωρέ… δεν με νοιάζει, ότι βρέξει ας κατεβάσει… και τι έγινε γιατρέ που θα πεθάνουμε; Δεν χρωστάμε όλοι ένα θάνατο; Ε λοιπόν μέχρι εκεί που έχει λάδι το καντήλι μας…»
Το εσωστρεφές σαν Τάση Σούλφουρ είναι ψυχικά εσωστρεφές γιατί είναι απαισιόδοξο. Θεωρεί ότι ισχύει το «ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης» και μέσα στην αμπελο-φιλοσοφία του θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να μιλάει για πράγματα που είναι μέσα στην πορεία μιας μάταιης ούτως ή άλλως ζωής.
Βέβαια στον υπερθετικό βαθμό απαισιόδοξο είναι το Ψωρίνουμ που είναι η προσωποποίηση της εσωστρεφούς Τάσης και απαισιοδοξίας. Το Ψωρίνουμ κλίνεται στον εαυτό του, γίνεται ψυχικά εσωστρεφές 3, δεν θέλει καν παρέα, προτιμάει να είναι μόνο του και βλέπει τα πάντα μαύρα. Δεν υπάρχει φως πουθενά. Τα πάντα οδηγούνται στην καταστροφή. Η δουλειά του θα πάει για πτώχευση κι’ ας μην είναι έτσι, η προσωπική του ζωή είναι μαύρη και δεν μπορεί να βρει χαρά στη ζωή πουθενά ακόμα και στα αγαπημένα του άτομα. Μην το μπερδεύουμε αυτό με το Όρουμ. Το Όρουμ έχει πληγωθεί πάρα πολύ, έχει έντονο συναίσθημα και θέλει να φουντάρει ενώ το Ψωρίνουμ νοιώθει φλατ, επίπεδο το συναίσθημα.
Το εσωστρεφές λοιπόν σαν τάση Σούλφουρ είναι και φαίνεται εσωστρεφές. Το εξωστρεφές σαν τάση Σούλφουρ είναι κατά βάση ψυχικά εσωστρεφές αλλά φαίνεται εξωστρεφές γιατί μιλάει «περί ανέμων και υδάτων» και «περί παντός επιστητού». Αλλά για τα πραγματικά προσωπικά του προβλήματα δεν μιλάει ή θα σου πει «Και να τα πω γιατρέ τι θα αλλάξει δηλαδή;» Εάν η γυναίκα του είναι μια επικοινωνιακή ιδιοσυγκρασία, μια Πουλσατίλλα πχ θα σου πει: «Γιατρέ δεν μου μιλάει καθόλου, δεν έρχεται σαν άνθρωπος να μιλήσουμε σαν ζευγάρι, να επικοινωνήσουμε, να πούμε τα συναισθήματα μας, να πούμε τι θα κάνουμε με τα παιδιά μας, να κάνουμε όνειρα σαν σύντροφοι. Δεν του βγάζεις κουβέντα γιατρέ, όλο κουρασμένος είναι και όλο βαριέται».
Εάν η σύντροφος του είναι μια Λάχεσις που θέλει να ανακατεύεται παντού και να μιλάει, πολλές φορές και για να τον βάλει μέσα στο κυριαρχικό της παιχνίδι θα σου πει: «Με το τσιγκέλι του τα βγάζω γιατρέ! Βόδι είναι γιατρέ, μοσχάρι! Τί άντρα πήρα εγώ; Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει!» Αν είναι αμόρφωτο το Σούλφουρ μπορεί να τον δεις να μην θέλει να μιλάει για βαριά και πολύπλοκα πράγματα ή για μικρά καθημερινά πράγματα και να φαίνεται ακοινώνητος.
Αμπελοφιλόσοφος
Το εσωστρεφές σαν τάση Σούλφουρ έχει περισσότερο όχι μια πραγματική συναισθηματική απαισιοδοξία αλλά μια αμπελο-φιλοσοφική απαισιοδοξία. Πρόκειται για μια επιφανειακή, μια ρηχή φιλοσοφική διάθεση του στυλ: «Έλα μωρέ και τι έγινε… οι πολιτικοί τα παίρνουν, οι γιατροί κοιτάνε πως να στα αρπάξουνε, όλοι τα παίρνουν, όλοι σου πουλάνε μεταξωτές κορδέλες για να στα αρπάξουνε… και τι έγινε που ζούμε; Τί είναι η ζωή; Ένας αγώνας, μια πάλη. Γεννιόμαστε, δουλεύουμε σαν τα ζώα, τρέχουμε σε υποχρεώσεις και στο τέλος καταλήγουμε στο χώμα, στο τίποτα και μας τρώνε τα σκουλήκια!» Αλλά αυτό είναι περισσότερο διανοητική στάση και όχι συναισθηματική. Στην πράξη το Σούλφουρ λειτουργεί μέσα στη ζωή και δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει όπως πχ ένα Όρουμ.
Όμως είτε αισιόδοξο είτε απαισιόδοξο εμφανίζεται ένα Σούλφουρ, αυτός είναι ουσιαστικά ο φαινότυπος. Η ουσία είναι ότι και το εσωστρεφές αλλά και το εξωστρεφές σαν τάση Σούλφουρ έχουν σαν γονότυπο την αμπελοφιλοσοφική διάθεση. Η τάση του να φιλοσοφεί τα πράγματα με μια «βρώμικη» θα λέγαμε και επιφανειακή διάθεση. Η διάθεση αυτή ξεκινάει από μια φυσική έστω επιφανειακή περιέργεια. Τον ενδιαφέρει να καταλάβει τον μηχανισμό που λειτουργούν όλα τα πράγματα και ιδιαίτερα τα περίεργα και τα παράξενα και τα ασυνήθιστα πράγματα.
Θα σου πει: «Τι είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική γιατρέ; Πώς λειτουργεί;» Μπορεί να δει ένα μηχάνημα. Θα σκεφτεί: «Πώς λειτουργεί άραγε αυτό; Θα το λύσω να το κάνω βίδες να δω πως λειτουργεί». Φιλοσοφεί πολλές φορές μόνος του όντας στον κόσμο του ή και με άλλους. Μπορεί να μιλάει με τις ώρες για φιλοσοφίες, παράξενα και μυστήρια πράγματα, πολιτική, ποδόσφαιρο, κουλτούρα κλπ.
Χοντροκομμένος καλαμπουρτζής
Το Σούλφουρ, ιδιαίτερα το εξωστρεφές σαν τάση, είναι και καλαμπουρτζής, πλακατζής, χιουμορίστας. Αλλά θα κάνει το χοντρό το καλαμπούρι, συχνά και το άτσαλο, το χονδροειδές αλλά συχνά και το πολύ πετυχημένο. Το Ανακάρντιουμ θα κάνει το κακό, το ειρωνικό, το χαιρέκακο καλαμπούρι που θα σε φέρει σε αμηχανία και θα σε εξευτελίσει. Είναι το παιδάκι που θα πατήσει την ουρά της γάτας για να τη βασανίσει και να γελάει που θα τη βλέπει να πονάει. Θα βάλει τρικλοποδιά στον παππού και ο παππούς θα πέσει κάτω με τα μούτρα. Το παιδάκι θα γελάει και θα του πει η μάνα του: «Βρε αναίσθητε… μπήκε ο διάβολος μέσα σου;»
Αλλά μιλάμε για πιο Ανακάρντιουμ; Αυτό που δεν έχει επαφή με τη Συνείδηση του. Γιατί υπάρχει και το Ανακάρντιουμ που του βγαίνουν διάφορες κακίες, διάφορες κακές παρορμήσεις αλλά επειδή έχει μια έντονη επαφή με την Ηθική του Συνείδηση είναι σε τρομερό δίλημμα και βασανίζεται. Νοιώθει χαρακτηριστικά ότι έχει μέσα του δύο αντίθετες βουλήσεις, έναν διάβολο και έναν άγγελο και τσακώνονται μέσα του. Ενώ το «ασυνείδητο» Ανακάρντιουμ είναι αυτό που θα κάνει το κακό, θα σπάσει πλάκα και δεν τρέχει τίποτα.
Ενώ το Σούλφουρ μέσα στην ατσαλιά του και τη χειμαρρώδη του κατάσταση κάνει χοντρά αστεία αλλά όχι με κακή πρόθεση. Αλλά έτσι για την πλάκα. Και τότε θα πει: «Εντάξει βρε παιδί μου, συγνώμη, δεν πίστευα ότι θα σε πειράξει έτσι το αστείο μου». Μπορεί να δεις ένα Σούλφουρ παιδάκι να βγάζει τη μύξα του και να τη σκουπίζει στα ρούχα του παιδιού στο μπροστινό θρανίο… έτσι «για αστείο»! Ένα βρώμικο αστείο. Ή μπορεί να φοράς το καλό σου το κοστούμι για να πας σε ένα γάμο και να σε μπουγελώσει και να σου πει: «Εντάξει ρε φίλε… πως κάνεις έτσι… ένα αστείο κάναμε!» Ή μπορεί να λέει σόκιν σεξουαλικά χοντροκομμένα ανέκδοτα σε χώρους και ανθρώπους που δεν τα σηκώνουν. Έχω έναν ασθενή Σούλφουρ που κάθε φορά που έχει επίσκεψη θα ξεκινήσει πρώτα με ένα σόκιν ανέκδοτο κι ας έχουμε καθυστέρηση στο ραντεβού και ας περιμένει πολύς κόσμος απ’ έξω. Το Σούλφουρ λοιπόν είναι ο καλαμπουρτζής, ο πλακατζής της παρέας.
Κι ο Φώσφορος είναι καλαμπουρτζής αλλά με πιο λεπτό και ευγενικό χιούμορ. Και το Λαϊκοπόντιουμ μπορεί να πει ανέκδοτα αλλά θα είναι πιο κουλτουριάρικα, πιο ευγενικά και όχι τόσο επιτυχημένα. Μπορεί να μην προκαλέσουν καν γέλιο. Πρόκειται για τα πολύ διανοητικά ανέκδοτα που λέει ο άλλος που το ακούει: «Καλά, τώρα τι είπε αυτός;» και χαμογελάει συμβατικά. Το Μεντορίνουμ επίσης μπορεί να πει ανέκδοτα πετυχημένα αν και μπορεί να είναι χοντροκομμένα ή σόκιν.
Αμελής για την υγεία του και για τα μικρά καθημερινά
Το Σούλφουρ είναι συνήθως άφοβο άτομο. Δεν φοβάται πχ για την υγεία του. Ίσα-ίσα δεν ασχολείται με την υγεία του, είναι αμελής και δεν τρέχει εύκολα στο γιατρό. Θα πάει την τελευταία στιγμή αναγκασμένος από τα έντονα προβλήματα υγείας του και θα πει: «Δώσε μου ένα φάρμακο γιατρέ να φύγει αυτό». Αλλά δεν είναι για πολλά πολλά. Δεν μπαίνει εύκολα σε συστηματικές θεραπείες, δίαιτες, υγιεινές διατροφές κλπ και ιδιαίτερα το εξωστρεφές Σούλφουρ. Το εσωστρεφές όμως Σούλφουρ μπορεί να το δούμε να ασχολείται με την υγιεινή διατροφή και να ψάχνεται και να ψειρίζει τα πράγματα αλλά αυτό λόγω φιλοσοφικής διάθεσης και διάθεσης να εφαρμόσει τις αρχές του σαν τρόπο ζωής.
Έχω ένα Σούλφουρ ασθενή γύρω στα 45. Αντιπροσωπεύει διάφορα ινδικά ρούχα, χαϊμαλιά κλπ. Το χειμώνα πηγαίνει και ζει στην Ταϋλάνδη που εκεί είναι καλοκαίρι. Ζει έτσι φτωχικά σε καλύβες, κάνει γιόγκα και χαίρεται τη θάλασσα, φοράει φαρδιά ρούχα, κοτσίδα, υγιεινή διατροφή και αμπελοφιλοσοφίες. Όταν είναι εδώ καλοκαίρι έρχεται εδώ και τρέχει στα νησιά και πουλάει τα ρούχα του και ζει πάλι μποέμικα, ζει δηλαδή συνειδητά μια αντισυμβατική και μποέμικη ζωή. Μπορεί λοιπόν να με ρωτήσει: «Τί να φάω γιατρέ, πώς να φάω, τί φάρμακα να πάρω, πως λειτουργούν;»
Συνήθως όμως το Σούλφουρ και ιδιαίτερα το εξωστρεφές Σούλφουρ είναι αμελές για την υγεία του όπως και το Μεντορίνουμ. Είναι επίσης αμελές για τη διατροφή του, τα ρούχα του, το αμάξι του, το δωμάτιο του, το σπίτι του, την αυλή του. Μπορεί να δεις ένα Σούλφουρ που είναι ξυλουργός και στη δουλειά του να τρέχει να προλάβει τα πάντα αλλά στο σπίτι του η πόρτα τρίζει, θέλει μπάλωμα, δεν κλείνει καλά και την έχει παρατημένη. Οπότε η γυναίκα του γκρινιάζει: «Αμάν βρε παιδί μου, ξυλουργός είσαι, φτιάξε λίγο και την πόρτα του σπιτιού μας, τι θα πει ο κόσμος!» «Καλά… καλά…» θα πει το Σούλφουρ «θα την φτιάξω αύριο» αλλά μόλις έρχεται κουρασμένος από τη δουλειά την επόμενη μέρα και βαριεστημένος τότε κάθεται στην καρέκλα και δεν τον σηκώνεις ούτε με βίντσι.
Μπορεί βέβαια αν τα πράγματα με την υγεία του είναι πολύ σοβαρά να δεις ένα Σούλφουρ να φοβάται για την υγεία του. Γενικά όμως το Σούλφουρ δεν φοβάται το θάνατο. Ίσα-ισα τον αντιμετωπίζει φιλοσοφώντας. Θα σου πει: «Ένα θάνατο τον χρωστάμε όλοι γιατρέ… τι δηλαδή εγώ θα είμαι η εξαίρεση; Καλώς να έρθει λοιπόν».
Ο επιφανειακός βιβλιοφάγος των παράξενων και μυστήριων
Του αρέσει επίσης να διαβάζει βιβλία αλλά προσέξτε τη διαφορά. Το Λαϊκοπόντιουμ θα διαβάσει κουλτουριάρικα δοκίμια, πραγματείες, φιλοσοφικές θεωρήσεις, επιστημονικά βιβλία και θα ασχοληθεί συστηματικά με αυτά γιατί θέλει να μάθει. Και θέλει να μάθει εκτός από περιέργεια κυρίως για το ίματζ του. Για να μιλάει και να έχει επιχειρήματα και αποδείξεις, επιστημονικές αποδείξεις, σοβαρά επιχειρήματα, βιβλιογραφία, παραπομπές, τσιτάτα. Είναι οπαδός του ορθού λόγου, της λογικής, της επιστημονικής προσέγγισης. Δεν έχει καμία σημασία με τι ασχολείται ή σε τι πιστεύει. Μπορεί να είναι οπαδός της Αρχαίας Ελλάδας, χριστιανός, βουδιστής ή φιλοσοφικά άθεος. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με ότι και να καταπιαστεί θα ασχοληθεί σοβαρά και συστηματικά. Θα διαβάσει και θα κρατήσει σημειώσεις, ωραίες σημειώσεις, συστηματικές. Διαγράμματα, σχεδιαγράμματα, στατιστικές κλπ.
Το Σούλφουρ θα πάρει το βιβλίο και θα το διπλώσει, θα το κουλουριάσει, θα το λαδώσει, μπορεί και να το σκίσει από αμέλεια. Μπορεί να ρίξει μόνο μια ματιά ή να διαβάσει την αρχή και το τέλος και μετά να σου πετάει κατάμουτρα αμπελοφιλοσοφίες από αυτά που διάβασε χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και ουσιαστική γνώση. Αν είναι φοιτητής μπορεί να διαβάσει τα «ΣΟΣ» θέματα και επειδή είναι έξυπνος να πάει να γράψει καλά. Δεν είναι της οργάνωσης το Σούλφουρ. Ίσα-ίσα είναι πολύ τσαπατσούλης. Είναι όμως των άγριων, πρωτότυπων, αντισυμβατικών ιδεών γιατί έχει πολύ καλό συνειρμό όπως και το Λαϊκοπόντιουμ. Θα συνδυάσει διάφορες ιδέες, θα σου κατεβάσει πρωτότυπες αλλά πιθανόν και ανεφάρμοστες εμπορικά και οικονομικά ιδέες. Όταν είναι να οργανώσει πράγματα και να γίνει επιχειρηματίας τότε απέτυχε. Πολλοί εφευρέτες περίεργων και πρωτότυπων μηχανημάτων με σχεδόν μηδενική εμπορική εφαρμογή είναι Σούλφουρ.
Του αρέσουν επίσης πολύ τα μυστήρια. Θα διαβάσει για το «Τρίγωνο των Βερμούδων», για τις πυραμίδες, τους εξωγήινους, τις μαύρες τρύπες του διαστήματος, επιστημονικές ανακαλύψεις, αστυνομικά μυθιστορήματα, επιστημονική φαντασία, απόκρυφα βιβλία, μεταφυσικά βιβλία. Του αρέσουν τα ντοκιμαντέρ για τη φύση, για τα ζώα, για επιστημονικές ανακαλύψεις, περιπέτειες, κωμωδίες, σάτιρα, ανάλαφρα και περίεργα πράγματα. Αντίθετα το Λαϊκοπόντιουμ θα δει ευρωπαϊκό κουλτουριάρικο βαρύ κινηματογράφο και θα μιλάει για τον τάδε «καλτ» σκηνοθέτη ή τον τάδε «καλτ» και μη εμπορικό ηθοποιό. Αυτά τα λίγα για να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα για τη φύση, τη χροιά, την ουσία, την κεντρική ιδέα της ιδιοσυγκρασίας Σούλφουρ.