Καθότι συγκέντρωσε πυρά η προηγούμενη αναφορά μου στο εικαστικό της καμπάνιας Young Lions, επανέρχομαι πιο διεξοδικά εδώ. Γιατί η πρόκληση είναι προφανώς βασικό εργαλείο της επικοινωνίας. Είναι μια νοητή γραμμή σε κάθε επικοινωνία, κάτι σαν την ένταση και τον τόνο της φωνής μας σε συζήτηση. Αν αρχίσω να φωνάζω ξαφνικά μέσα στην ησυχία προφανώς και θα με παρατηρήσουν. Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάστημα προσοχής.
[slideshow]
Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το μουσείο των πιστών Χριστιανών που νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν την άποψη ότι η θεωρία της εξέλιξης δεν ισχύει. Αν τα βάλετε με την θρησκεία, ναι, αυτό είναι πρόκληση. Και καθότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι μεν άθεοι αλλά φοβούνται να το εκφράσουν δημόσια, μπορεί και να δουλέψει για κάποια brands.
Το γνωστό παράδειγμα της Bennetton είναι καλό. Δεν αποφάσισε η εταιρεία να γίνει λιγότερο προκλητική, απλά στο σύγχρονο επικοινωνιακό πεδίο είναι πιο δύσκολο. Οποιοδήποτε μήνυμα, σκοπός ή θέμα έχει ήδη ζήσει σαν ομάδα στο Facebook, σε διάφορα blog, έχει επικοινωνηθεί ίσως και εικαστικά με αρκετούς τρόπους. Υπάρχει μόνο ένα θέμα κατηγοριοποίησης όταν μια “μεγάλη μάρκα” ασχοληθεί, αλλά τίποτα παραπάνω.
Ένα αγόρι με αίματα στο πρόσωπο όμως προκαλεί μόνο ίσως κάποιες μητέρες που ενοχλούνται για το γεγονός ότι δεν πήγε να πλυθεί μετά το γεύμα του! Από το ίδιο blog με τις φωτογραφίες του μουσείου αυτό το διασκεδαστικό διάγραμμα εξέλιξης της διαφήμισης:
Απόλυτα σωστό. Απλά πρέπει να βρεις κάτι πραγματικά προκλητικό. Το “all publicity is good publicity” ισχύει μόνο εφόσον πιστεύεις ότι μπορείς να καθοδηγήσεις την μετέπειτα συζήτηση. Δηλαδή ο δημιουργός του εικαστικού Young Lions 2011 θα έπρεπε να απαντήσει και εδώ και όπου αλλού επικοινωνηθεί αυτό το άρθρο ή τουλάχιστον να δει ότι το πράγμα πηγαίνει κάπου που του αρέσει. (Σημείωση: Δεν τον/την ξέρω τον άνθρωπο ή την ομάδα που το έφτιαξε!) Αλλά δεν έχει τρόπο να ξέρει πόσες χιλιάδες hits είχε το προηγούμενο άρθρο μου σχετικά ή πόσα θα έχει αυτό, ειδικά αφού δεν έχω link προς την εκδήλωση.
Από το Google δεν έχεις πλήρη εικόνα, θα χρειαζόταν σύστημα media monitoring στημένο για αυτό το θέμα. Και σκεφτείτε ότι εγώ είμαι απλά ένας blogger που ανέβασε μια φωτογραφία που του έστειλε συνάδελφος με ένα σχόλιο…