Δεν είναι ντροπή να εξαρτιέσαι από το κινητό σου τηλέφωνο. Ειδικά αν είναι μια έξυπνη συσκευή με την οποία κάνεις πολλές δουλειές, είναι και μορφή ελευθερίας (εκτός από την καταδυνάστευση!) η δυνατότητα να δουλεύεις από όπου θέλεις, όποτε θέλεις. Αλλά επειδή εξαρτώμαστε όλο και περισσότερο από αυτό, είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε και με τον περιορισμό των εταιρειών.
Όπως ακριβώς έχει γίνει θέμα με τις χρεώσεις και τις τακτικές των πιστωτικών καρτών, προτείνω να κάνουμε θέμα τις χρεώσεις στα κινητά. Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς πρέπει να παραδεχτούν ότι οι συχνότητες που καταλαμβάνουν τα δίκτυά τους είναι δημόσια αγαθά. Δεν υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός για να λειτουργεί ουσιαστικά ελεύθερη η αγορά. Οι περισσότερες εταιρείες είχαν σοβαρή βοήθεια και οικονομικές ελαφρύνσεις για την εξέλιξη του δικτύου τους. Η μία πατάει εξ’ολοκλήρου σε πρώην δημόσια εταιρεία, μάλιστα με προνομιακές εγκαταστάσεις και θέσεις αναμεταδοτών. Και γιατί να με χρεώνουν στην υποστήριξη με το δευτερόλεπτο αλλά να πρέπει να ακούω διάφορους αυτόματους τηλεφωνητές για πολλή ώρα (που την πληρώνω βέβαια!)
Για ζέσταμα είναι το θέμα των λογαριασμών. Ζήτησα από την εταιρεία μου να μου στέλνει αναλυτικό λογαριασμό. Κοιτάω την κατανάλωσή μου για να αποφασίσω αν πρέπει να αλλάξω το πρόγραμμα στο οποίο είμαι. Αλλά δεν με βοηθάνε και πολύ! Μου έρχεται ένα κατεβατό που μου λέει για κάθε κλήση ή μήνυμα αν καλύφτηκε από το πρόγραμμά μου ή αν υπήρξε χρέωση. Αν δω πολλά με χρέωση, σκέφτομαι αν πρέπει να αλλάξω πρόγραμμα ή να προαγοράσω περισσότερα μηνύματα. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω το αντίθετο, δηλαδή να πάω σε πρόγραμμα με λιγότερη ώρα ομιλίας για κάποιο λόγο. Επίσης όταν πρωτοπάς να πάρεις ένα πρόγραμμα σύνδεσης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πως θα χρεωθείς σε βάθος χρόνου αλλά μιλάνε μόνο για τη μηνιάτικη χρέωση. Ειδικά με τις αυξημένες φορολογίες που επέρχονται ίσως, θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινά τα πράγματα.
Μετά το μπαράζ διαφημίσεων για την κάλυψη το καλοκαίρι, με 99.9% ή “σχεδόν όλη την χώρα” ή διαφημίσεις με ημίγυμνες σε απόμακρες παραλίες, το ερώτημα παραμένει; Τι ακριβώς κάλυψη έχει το κάθε δίκτυο; Σε ποιές περιοχές χρησιμοποιεί πιθανώς η μια εταιρεία υποδομή της άλλης; Που μπορώ να δω αν θα έχω κάλυψη κάπου σε ένα βουνό; Αφού πληρώνουν τόσα λεφτά οι εταιρείες για έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα, ας την κάνουν δημόσιο αγαθό επιτέλους! Και βέβαια, όπως δειλά δειλά έχουν κάνει τώρα για το ασύρματο internet θα έπρεπε όλες οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να έχουν δωρεάν και μη δεσμευτικό διάστημα δοκιμής 30 ή 45 ημερών. Χωρίς να πρέπει να υποβάλλεις φορολογικές δηλώσεις και τα στοιχεία της προγιαγιάς σου!
Στις χρεώσεις η μεθοδολογία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ όμοια με τα κερατιάτικα των τραπεζών στις πιστωτικές κάρτες. Γιατί υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις όταν ξεπερνάς το εκάστοτε όριο; Γιατί συνεχίζονται οι χρεώσεις με ανόητα πακέτα χρεώσεων σε συγκεκριμένα μεγέθη (πχ αριθμός μηνυμάτων ή χρόνος ομιλίας;) όταν θα μπορούσαν κάλλιστα να χρεώνονται με τον όγκο δεδομένων πολύ πιο απλά; Επειδή ακριβώς θέλουν να είμαστε μπερδεμένοι και να πληρώνουμε περισσότερα από ότι χρειάζεται; Και να νομίζουμε ότι εμείς φταίμε!
Για όσους έχουν ταλαιπωρηθεί με το Vodafone live ή παρόμοια ανόητα προγράμματα κλειδώματος χρηστών θα έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει στις εταιρείες κινητής να μονοπωλούν με τέτοιους τρόπους το περιεχόμενο ή την πρόσβαση σε αυτό. Όπως θέλω να μπορώ να επισκέπτομαι ότι ιστοσελίδα μου αρέσει ελεύθερα, έτσι δεν θέλω και να με κλειδώνουν, πόσο μάλλον και την συσκευή μου, ώστε να μπορεί ή να μην μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Αν μου προσφέρουν “δωρεάν” υπηρεσίες να μην είναι κλειδωμένες στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Δεν είναι μόνο στο νούμερο που θέλω φορητότητα αλλά σε οτιδήποτε κάνω με αυτή την εταιρεία.
Και βέβαια πρέπει να σταματήσει η διαφημιστική παραπλάνηση. Δεν είναι “δωρεάν” οποιαδήποτε συσκευή που παίρνεις μαζί με συνδρομή. Την πληρώνουμε με την συνδρομή. Δεν είναι “δώρο” το netbook όταν σε αναγκάζουν να χρυσοπληρώνεις το λιγότερο για δυο χρόνια το ασύρματο internet σου. Δεν μπορείς να διαφημίζεις σαν εργαλείο δουλειάς το iPhone όταν έχει τόσα προβλήματα για τέτοια χρήση, ούτε να το υπονοείς. Αν διαφημίζεις αξιοπιστία, τι λεφτά δίνεις πίσω όταν κρεμάσει το δίκτυο;
Στον ίδιο ειρμό, δεν θα έπρεπε να πέφτει η τιμή της υπηρεσίας που πληρώνω αν μειώσει την τιμή μετά την αγορά; Δηλαδή κάνω εγώ ένα συμβόλαιο για δυο χρόνια και μετά από έναν μήνα το βγάζουν προσφορά στην μισή τιμή. Αφού κοπανιστό αέρα πουλάνε και αποδεδειγμένα πλέον δεν είναι η τιμή τέτοια ώστε να καλύψει το κόστος, δεν θα έπρεπε αναδρομικά να πέσει και η τιμή για αυτό που αγόρασα εγώ; Δεν είναι σουβλάκι, ούτε αυτοκίνητο, είναι το δικαίωμα χρήσης για ένα δίκτυο το οποίο δεν έχει καν αξιοσημείωτο κόστος συντήρησης.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα, παρακαλώ ιδέες στα σχόλια από εδώ κάτω! Άρχισα και σχετική ομάδα στο facebook, την βρίσκετε με τον τίτλο “Δικαιώματα καταναλωτή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας¨
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 50 – ΠΕΝΗΝΤΑ. Γιατί το δικαίωμα και η ανάγκη επικοινωνίας είναι σημαντικά σε πολλά επίπεδα
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο όπως το θέτεις. Προσωπικά μάλιστα έφυγα από την VODAFONE και πήγα COSMOTE. Πίστεψε με η κίνηση μου αυτή δεν άφησε αδιάφορη την VODAFONE. Εξάλλου δεν ειμαι ο μόνος, τα νούμερα των συνδρομητών τους “κατρακυλάνε”. Επίσης η COSMOTE σου στέλνει το λογαριασμό σε excel όπου οι υπολογισμοί είναι δυνατοί. Ενας άμεσος τρόπος αντίδρασης για τα “ΔΩΡΕΑΝ” είναι να απευθυνθείς στον Συνήγορο του Πολίτη! Αν μαζέψεις και άλλους είμαι μαζί σου να πάμε δικαστικά το θέμα!
Σωστή επισήμανση, δεν το έκανα ξεκάθαρο στο άρθρο αυτό με το Excel είναι πολύ βολικό. Δυστυχώς οι περισσότεροι νομίζω δεν το ψάχνουν καθόλου και η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες δεν το κάνουν και εύκολο… Θα μιλήσω με συνήγορο και θα ενημερώσω. Φοβάμαι ότι είναι καλυμμένοι νομικά σε πρώτο επίπεδο. Κάτι ξεκινάει από Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αργαααα αργάαα όπως πάντα στις Βρυξέλλες.