Ε, όχι δεν θέλω μια δωρεάν Domino’s pizza όσα spam email και αν μου στείλετε! Τι με νοιάζει που έχει καινούργια ιστοσελίδα η εταιρεία;
Όλα άρχισαν για εμένα με μια ελληνική ταινία με το όνομα “Νήσος”. Βρε μια πρόσκληση εντάξει. Στην δεύτερη (την ίδια μέρα) παραξενεύτηκα. Όταν μπήκα την επόμενη στο Facebook μου είχα μια ντουζίνα προσκλήσεις να γίνω θαυμαστής για την ίδια ταινία. Μετά άρχισαν να μου ξαναέρχονται για δεύτερη και τρίτη φορά από τους ίδιους οι προσκλήσεις! Πλέον είναι παρενόχληση.
Πρόσφατο κρούσμα το Pure Rush. Θέλουν να μας πείσουν ότι μπόλικη καφείνη, γκουαράνα και ότι άλλο μαντζούνι βρούνε θα μας κάνουν να πετάμε, αλά Red Bull! Έπεσαν και στην περίπτωση, αφού τυχαίνει να έχω ψάξει πρόσφατα το επικίνδυνο φαινόμενο των εθισμών σε τέτοια αναψυκτικά.
Μου φαίνεται ότι το social media marketing στην Ελλάδα δουλεύει κάπως έτσι:
“Θα σας φτιάξουμε και την παρουσία στο facebook και άλλα social media” λέει ο παραμυθάς/διαφημιστής/account manager/social media architect. (Βάλτε ότι τίτλο παίζει αυτόν τον καιρό)
“Α, ωραία” λέει ο παντελώς άσχετος αλλα αγχωμένος πελάτης.
(Έναν μήνα αργότερα)
“Δείτε εδώ! Έχετε τρεις χιλιάδες φίλους στο Facebook και η viral υπερκαμπάνια μας έχει 27.300 hits στην ειδική landing page που σας ετοιμάσαμε!”
(Πελάτης υπογράφει με χαρά την επιταγή)
Είναι λογικό σε μια χώρα που οι επιχειρηματίες δεν ασχολούνται να κάνουν την τεχνολογία πραγματικά κομμάτι της εταιρείας τους να γίνονται αυτά. Αλλά οι άνθρωποι της τεχνολογίας έχουμε υποχρέωση να αντιστεκόμαστε. Στο βιβλίο Microcosmic God περιγράφεται μια κοινωνία που αναπτύσσεται και πεθαίνει σε χρόνο ρεκόρ. Οι πρωτοπόροι, οι νεωτεριστές του χώρου, τραβάμε τέτοιες ταλαιπωρίες σαν πειραματόζωα πολλές φορές στην τεχνολογία, είτε είναι τα μονίμως beta προϊόντα της Google ή το Facebook που λανσάρει κάτι πριν καταλάβει τι ακριβώς κάνει. Όλοι κάνουμε λάθη. Αυτά που αναφέρω είναι αυτά που ξέρω γιατί έχω κάνει και ο ίδιος! Η διαφορά είναι ότι δεν χρέωσα κανέναν πελάτη για αυτά.
Τα ίδια ισχύουν και για τα fan club (εδώ άρθρο μου από το 1999 που στέκει ακόμα στην κριτική του και υποδεικνύει τους άξονες στους οποίους πρέπει να αναπτύσσονται τα fan club) H online προώθηση προϊόντων έχει την ευκαιρία να αποφύγει τα παραμύθια που χαντάκωσαν την κλασσική τηλεοπτική και έντυπη διαφήμιση. Αποφύγετε λοιπόν τις εύκολες λύσεις και επικεντρωθείτε σε ουσία.