Από μικρός είχα το πρόβλημα. Δεν τρώω κουτόχορτο. Και όταν πάνε να μου πουλήσουν κάποια “αντικειμενική” πληροφορία σχετικά με οποιοδήποτε τρόφιμο, χόρτο, κουτόχορτο ή… χόρτο με πρόσθετα Ω3, βγάζω μπιμπίκια. Αλλεργική αντίδραση στην ανοησία.
“Καλή τροφή” και “κακή τροφή” είναι ο πρώτος ανόητος διαχωρισμός. Κατά το “καλή χοληστερίνη” ή “κακή χοληστερίνη” το σκέφτηκαν αυτό; Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι απλά. Από επιστημονικής άποψης το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα. Δηλαδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί ή να αποτυπωθεί με ακρίβεια. Η ζάχαρη για παράδειγμα είναι “κακή” τροφή. Αλλά ο βαθμός στον οποίο θα σε επηρεάσει αρνητικά μπορεί να είναι σχεδόν μηδαμινός ανάλογα με την ηλικία, πόσο γυμναστική κάνεις και πολλά ακόμα.
“Το μέτρησαν αυτό το φαγητό ότι….” ώπα! Εκεί όπως είσαι. Πως ακριβώς νομίζεις ότι μετράνε την επίδραση φαγητών; Βάζουν στο στομάχι ρομποτάκια; Πως ακριβώς ξέρουμε τι γίνεται στο παχύ έντερο ή οπουδήποτε αλλού κατά την διάρκεια της αφομοίωσης της τροφής; Ο Παβλόφ με τα διάσημα σκυλιά του, δεν ξεκίνησε να μελετήσει πως μπορεί να εκπαιδεύει με καμπανάκια. Την διαδικασία της πέψης έψαχνε να καταλάβει κάνοντας σε ζώα πειράματα τα οποία ποτέ βέβαια δεν εγκρίθηκε να γίνουν σε ανθρώπους. Ούτε στα ζώα δεν γίνονται πια. Ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για την όλη διαδικασία, τα περισσότερα στατιστικά.
Εσείς τρώτε το φρούτο πριν ή μετά το γεύμα; Κλασσικό παράδειγμα. Έχω φάει κανονικό μπινιλίκι από μητέρα φίλου μου επειδή έφαγα ένα φρούτο μετά το φαγητό. “Χαμένο πάει!” μου είπε με στόμφο. “Μέχρι να φτάσει να το χωνέψεις θα έχουν χαθεί οι μισές βιταμίνες του.” Αλήθεια κύρα Κατίνα μου; Και εσύ που το ξέρεις; Άλλο να μετράς πόσες ουσίες χάνει ένα φρούτο στο εργαστήριο και άλλο να ξέρεις τι πάει και δεν πάει στο δικό μου σώμα. Μπορεί το οξύ του φρούτου να με ενοχλεί σε άδειο στομάχι και να προκαλεί ένα σωρό αντιδράσεις και υγρά τα οποία ούτε που ξέρεις να προφέρεις εσύ!
“Αυτή η τροφή είναι επεξεργασμένη / σκέτο πλαστικό / γεμάτο πρόσθετα / γενετικά μεταλλαγμένη.” Διαλέξτε την φοβία σας, όλες ίδιες είναι. Ή απλά γελάστε με αυτή την εξαιρετική οπτικοποίηση μιας μπανάνας υπό αυτό το πρίσμα. Έχει Ε300, Ε306, Ε500 και πολλά ακόμα με τα οποία οι άσχετοι θα τρομάξουν. Ή το “δεν τρώω ποτέ λουκάνικο, είναι σιχαμένο!” Δηλαδή οι γονείς μου που έφτιαξαν με τα χεράκια τους λουκάνικα από το δικό τους γουρούνι προφανώς θέλουν να με σκοτώσουν, ε; Όσο πιέζεις κάποιον που εκφράζει τέτοιες ανόητες γενικεύσεις, τόσο αποκαλύπτεται η ασχετίλα του. Όπως πολλοί ρομαντικοί σε άλλα θέματα, διαλέγουν γενικά και αόριστα μια ασαφή περίοδο του παρελθόντος όπου όλα ήταν αγνά και σωστά. Από τότε τα χαλάσαμε όλα. Ξεχνάνε ότι όλα τα φυτά και ζώα γύρω μας τα έχουμε εξελίξει για να τα τρώμε με χιλιάδες τρόπους. Επικεντρώνονται σε απομονωμένες επιστημονικές ανακαλύψεις επιλεκτικά, μόνο και μόνο για να θρέψουν τις φοβίες τους. Παλιότερα έγραφα “καλύτερα σε αρχαιολόγο παρά διατροφολόγο για δίαιτα“.
Ε, μακριά από εμένα και τα παιδιά μου παρακαλώ κι εσείς και οι ανοησίες σας. Ο σύγχρονος κόσμος είναι αρκετά πολύπλοκος και χωρίς να επικεντρωνόμαστε τόσο επιλεκτικά σε κάποιες πληροφορίες μόνο. Είναι αρκετά δύσκολο να κρατάμε ισορροπία με το σώμα μας. Καλύτερα τόση ώρα που διαβάζετε ψευτοεπιστημονικά blog με αρλούμπες περί διατροφής, να κάνατε περισσότερη γυμναστική, σεξ ή να τα λέγατε με μια φιλενάδα σας. Αν θέλετε να ασχοληθείτε πραγματικά με θέματα διατροφής, τραβάτε στο πανεπιστήμιο ή διαβάστε αληθινά βιβλία σχετικά. Και – αν δεν απευθυνθώ σε εσάς με σχετικό ερώτημα – κρατήστε παρακαλώ τα συμπεράσματά σας για τον εαυτό σας. Γιατί είναι ανώριμα. Και όλοι ξέρουμε ότι τα ανώριμα φρούτα….
Παρόμοιο το σκεπτικό μου σε αυτή εδώ την ανάλυση των λόγων που τα σκευάσματα που υποτίθεται ότι είναι “από βότανα” είναι σχεδόν αδύνατον να ξέρουμε πόση δραστική ουσία έχουν τελικά.