“Βάλε ένα wifi repeater” σου λέει ο φίλος σου – ο γνώστης – όταν γκρινιάζεις ότι δεν πιάνει καλά το wifi στο υπόγειο. Αλλά δεν είναι ίδια αυτά τα μηχανήματα και αξίζει δυο λεπτά να σκεφτούμε τις διαφορές γιατί μπορεί κάλλιστα να ξοδέψεις λεφτά και να καταλήξεις με πολύ μικρότερη ταχύτητα ή θέματα σύνδεσης. Αν σας ρωτήσω “πόσα πράγματα συνδέονται στο WiFi του σπιτιού σας;” θα μου πείτε 5-6 ενώ είναι 10-20. Ξεχάσατε την έξυπνη τηλεόραση, την παιχνιδομηχανή, την παλιά ταμπλέτα στο υπόγειο, το καινούργιο aircondition και ένα σωρό άλλες συσκευές οι οποίες χωρίς έξυπνο αφεντικό θα σας βαλτώσουν το δίκτυο.
Συνοπτικά είναι κάπως έτσι: στις περισσότερες εταιρείες που φτιάχνουν repeater: (Αν έχει μόνο ένα μοντέλο η εταιρεία που κοιτάτε, κάτι κάνετε λάθος.)
Μερικά υποστηρίζουν το καινούργιο Wifi (5) και το παλιό (Wifi 4). Μερικά μόνο το παλιό. Μερικά χρησιμοποιούν μόνο 2.4 GhZ συχνότητα (ίδια με τα ασύρματα τηλέφωνα), μερικά εκμεταλλεύονται και τα 5GhZ που είναι καλύτερα για κάποια υλικά οικοδομών και αποστάσεις/συνθήκες. Μερικά επικοινωνούν με την βάση (το router που σας έδωσε ο Cosmote/Wind/Vodafone/Forthnet) από διαφορετική συχνότητα για καλύτερες ταχύτητες, μερικά μοιράζονται την ίδια. Και πέφτει συνεπώς η ταχύτητα. Μερικά έχουν ένα ή και δυο κανάλια Gigabit LAN (αν το χρειάζεστε αυτό.) Και μετά αρχίζουν οι τεχνικοί όροι:
Καταρχάς mesh. Μην σκεφτείτε καν να αγοράσετε οτιδήποτε δεν εκμεταλλεύεται αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Πρακτικά σημαίνει ότι συνδυάζονται έξυπνα τα διαθέσιμα wifi ώστε να πετύχουν μέγιστες ταχύτητες. Αλλά να ψάξετε και κάτι παραπάνω. Αυτά βασικά:
Mesh Wi-Fi steering
Δοκιμάζει διαρκώς συχνότητες και ελέγχει ταχύτητες για να διαλέξει με τι θα συνδεθεί η συσκευή σας καλύτερα. Καλό απλό παράδειγμα είναι ότι δεν θα συνδεθεί με το repeater αν μπορεί να πετύχει καλή ταχύτητα σε απευθείας σύνδεση με το router.
Crossband repeating
Αυτό αφορά την καλύτερη συχνότητα με την οποία μπορεί να συνδεθεί το repeater με το router. Ανάλογα την απόσταση και την οικοδομή μπορεί να έχει μεγάλη σημασία αυτό.
Optimized IPTV/streaming
Ειδικές βελτιώσεις για μετάδοση εικόνας και ήχου (πχ Youtube, Netflix). Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές δυνατότητες του Fritz! OS μπορείτε να δίνετε προτεραιότητα όπου θεωρείτε πιο σημαντικό. Κλασσικό παράδειγμα τα σπίτια όπου μόλις το Netflix αρχίσει μια ταινία σε ανάλυση 4K βογγάνε όλοι οι άλλοι…
Beamforming
Οι κεραίες επικεντρώνονται στην κατεύθυνση των συσκευών για να πετύχουν καλύτερη απόσταση και ταχύτητα.
Επιπλέον στον πλανήτη των συσκευών Fritz! έχουμε κι άλλες σημαντικές δυνατότητες όπως:
Mesh networking overview
Μπορείτε να δείτε ακριβώς τι γίνεται με κάθε συσκευή στο δίκτυο, πως συνδέεται, σε τι συχνότητα, τι ταχύτητα πιάνει, αν πηγαίνει μέσω repeater ή όχι και ένα σωρό άλλα χρήσιμα που θα σας επιτρέψουν να καταλάβετε τυχόν θέματα.
FRITZ!Hotspot
Οι προηγμένες δυνατότητες για τα WiFi των καλεσμένων σας, τα κουπόνια χρόνου, οι προτεραιότητες και ότι περιορισμοί ασφαλείας έχετε ορίσει, μεταφέρονται αυτόματα και στα FRITZ!Repeater και τα FRITZ!Powerline. (Άλλο κεφάλαιο αυτό, συνδυάζονται όμως τέλεια στο δίκτυο κι εκείνα.)
Schedule
Μπορείτε να ορίσετε χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Wi-Fi αυτόματα ή όποτε θέλετε.
Parental controls
Τα repeater ακολουθούν τους κανόνες και περιορισμούς ώρας/ταχύτητας/πρόσβασης ή αποκλεισμούς κατηγοριών περιεχομένου που έχετε ορίσει.