Κυκλοφορεί ευρέως στο Facebook. Συνήθως χωρίς σχόλια. Προφανώς και δεν ισχύει. Δεν μαθαίνουν έτσι πολλαπλασιασμό στην Ιαπωνία, ούτε πουθενά αλλού. (Αν και μοιάζει λίγο η τεχνική με την εκτεταμένη χρήση άβακα.) Μάλλον κανείς δεν έκατσε να το σκεφτεί πριν το αναδημοσιεύσει:
1. Ουσιαστικά αυτός ο γραφικός τρόπος είναι για ανθρώπους που δεν ξέρουν προπαίδεια. Πόσο χρήσιμο είναι αυτό;
2. Αν το δοκιμάσετε με πιο μεγάλα νούμερα (πχ 27 Χ 64) ακόμα και με κόλλα Α4 ολόκληρη θα δυσκολευτείτε να βγάλετε άκρη. Επιπλέον θα χάσετε το μέτρημα στα κουτάκια και θα χρειαστεί τελικά …μεγάλους πολλαπλασιασμούς για να καταλήξετε.
3. Με τριψήφιο πολλαπλασιασμό μην το σκεφτείτε καν. Θα ήταν…τέχνη για ταπετσαρία σε μέγεθος. Ουσιαστικά λοιπόν αυτή η μέθοδος είναι σχεδόν άχρηστη στην πράξη. “Παιδιά, θα σας μάθω τώρα κάτι που μπορείτε να κάνετε αν έχετε χρόνο, χρωματιστά μολύβια και μεγάλα κομμάτια χαρτιά, αλλά κυρίως αν είναι διψήφοι αριθμοί και μάλιστα να μην περιλαμβάνουν σε κανένα ψηφίο τους μεγάλα νούμερα (πάνω από 6) γιατί θα μπλέξετε”… η ατάκα του δασκάλου.
4. Προφανώς είναι καλό να “παίζουμε” με τα νούμερα και η μάθηση πρέπει να είναι παιχνίδι. Αλλά αυτό το παράδειγμα δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο παιδαγωγικά πέρα από ένα αξιοπερίεργο που ίσως τους ιντριγκάρει μια μέρα που βαριούνται. Υπάρχουν σοβαρά βιβλία σε σχέση με την χρήση σχημάτων για την παιδαγωγική επικοινωνία των μαθηματικών. Δεν περιλαμβάνουν αυτή την μέθοδο.
Κύριο πρόβλημα βέβαια ότι με αυτή την μέθοδο, δεν σκέφτεσαι και πολύ. Μπορείς εξίσου καλά να βγάλεις το κομπιουτεράκι. Είναι χρήσιμο (και της μόδας) να οπτικοποιούμε τα μαθηματικά. Αλλά έχει μεγάλη διαφορά αυτό από κάτι τις αόριστες τέτοιες αρλούμπες – ευχολόγια με νύξεις σχετικά με τις ελλείψεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που συνόδευσαν αυτή την εικόνα…