Συμμετείχα σε ένα σύλλογο φίλων της Μαρίας Κάλλας, που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούσε να φέρει εις πέρας την αποστολή να έχει το δικό της ξεχωριστό μουσείο, την δική της στέγη. Ένα κόσμημα της ιστορίας της τέχνης μας, έμενε για δεκαετίες χωρίς ένα χώρο να στεγαστεί.
Πολύ χάρηκα όταν οι εργασίες προχώρησαν και τώρα σε άρθρο διαβάζω τα εξής:
Η μαγική φωνή της Μαρίας Κάλλας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις αξέχαστες ερμηνείες, τις ομιλίες της και τις συνεντεύξεις-ντοκουμέντα, θα είναι οδηγός των επισκεπτών στο Μουσείο για τη θρυλική ντίβα της όπερας στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44.
Το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2015, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
«Το μουσείο αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πόλη για να τιμήσει αυτήν την εξαιρετική ερμηνεύτρια, τη μεγάλη ντίβα της όπερας. Θα είναι ένα μουσείο που δεν απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές της όπερας, αλλά κυρίως σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την όπερα», εξήγησε χθες ο δήμαρχος, κατά την πρώτη παρουσίαση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του μουσείου «Μαρία Κάλλας», στο κτίριο που θα φιλοξενήσει το μουσείο.
Πρόκειται για ένα μουσείο βιωματικό, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της και φυσικά να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο. Η φωνή της Κάλλας αποτελεί τον κορμό της συλλογής και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στην εκφραστική της δεινότητα, μέσα από ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις.
Διαδραστικές εφαρμογές μαζί με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα θα παρουσιάζουν παράλληλα το χρονολόγιο της ζωής της, ενώ θα σκιαγραφούν και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, κοστούμια, ρόλοι, επιστολές, τηλεγραφήματα, σημειώσεις για τα σκηνικά, συλλεκτικές αφίσες, εμβληματικές φωτογραφίες, προγράμματα από τις παραστάσεις της θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της «Τεχνόπολις» (στόχος του δήμου είναι το μουσείο να εμπλουτίζεται με δανεισμούς και δωρεές αντικειμένων από συλλέκτες και φορείς).
Πώς διαχειρίζεται κανείς την κληρονομιά μίας τόσο μεγάλης προσωπικότητας με φρέσκο τρόπο;
Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα που κλήθηκαν να επιλύσουν οι μελετητές του μουσείου, η μουσειολόγος Ανδρομάχη Γκαζή και η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου (με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη).
«Πρώτος στόχος μας ήταν να αφήσουμε τον επισκέπτη να βυθιστεί στη φωνή και την ερμηνεία της Κάλλας», εξήγησε η κ. Γκαζή.
Ηδη από τον ανελκυστήρα τούς επισκέπτες θα υποδέχεται ένα σπάνιο ντοκουμέντο, στο οποίο η Μαρία Κάλλας μιλά στη μητρική της γλώσσα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1957.
Η πρώτη στάση των επισκεπτών θα γίνεται στον δεύτερο όροφο. Στο σκουρόχρωμο και υποφωτισμένο φουαγέ ο επισκέπτης θα μυείται στο τι είναι όπερα. Στη συνέχεια θα περιηγείται σε σημαδιακούς ρόλων της Μαρίας Κάλλας: της Νόρμας, της Τόσκας και της Βιολέτας από την Τραβιάτα κ.α.
«Ο επισκέπτης θα μπαίνει σε ένα μυστικιστικό σύμπαν, όπου κυριαρχεί η φωνή της, θα μεταφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η εικόνα και η εκφραστική της δεινότητα, για να προχωρήσει σε ένα πιο αλέγκρο και οικείο περιβάλλον, σαν στα άδυτα του χώρου της, όπου μέσα από μια εικαστική προβολή θα υπάρχει η διαρκής προσμονή της εμφάνισης των ηθοποιών», υπογράμμισε η κ. Κουτσουδάκη-Γερολύμπου.
Μέσω του κλιμακοστασίου ο επισκέπτης θα πηγαίνει στον πρώτο όροφο. Εκεί θα παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία έζησε η Κάλλας.
Στους τοίχους θα τρέχει χρονολογική αφήγηση της ζωής και της καριέρας της. Φράσεις, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές θα πλαισιώνουν αυτήν την αφήγηση.
Στο κέντρο της αίθουσας θα δεσπόζουν και δύο νησίδες: η μία με επιμέρους θεματικές, ανεξάρτητες από τη χρονολογική αφήγηση και η δεύτερη αφιερωμένη στην εμβληματική ερμηνεία της Μήδειας από τη Μαρία Κάλλας.
Επίσης θα προσεγγίζεται η μετά θάνατον διαχείριση του μύθου της Μαρίας Κάλλας, ενώ θα εκτίθενται και εικαστικά έργα εμπνευσμένα από αυτήν.
Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα «La divina», ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.
Τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου, σύμφωνα με μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε, θα καλύπτονται από τα εισιτήρια και τα έσοδα του πωλητηρίου, του καφέ και του χώρου των εκδηλώσεων, όπως τόνισε η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου.
Πηγή: ethnos.gr