Στην IBC φέτος, παρά τον εξαιρετικό καιρό, το σύννεφο απλώθηκε πάνω από όλα. Τα ίδια πράγματα που πριν 5-6 χρόνια πολλοί τα θεωρούσαν αναξιόπιστα και δύσκολα να πιάσουν, τώρα απλώνονται στην παραγωγή, το playout, το encoding και σχεδόν όλα τα User Interface. Είτε είναι ιδιωτικό, δημόσιο ή υβριδικό cloud, είναι πια ώριμο, όχι απλά για OTT. Η Vodafone TV παίζει σε Νέα Ζηλανδία, Ισπανία και Ιταλία και ετοιμάζεται για Ρουμανία και Ελλάδα, πάνω στο AWS όλη. Άλλοι όπως η Beeline τρέχουν σε καθαρά IP Υπηρεσία με multicast ABR για τις διαφορετικές ποιότητες εικόνας που απαιτούνται. Στη βιομηχανία payTV δεν μιλάνε πια για κάποιο “μεγάλο” ή “έμπιστο” middleware που θα λύσει (υποτίθεται) όλα τα θέματα. Όλοι θέλουν πιο ανοιχτά και ευέλικτα συστήματα ώστε να μπορούν εύκολα να διαλέγουν σε κάθε υποτομέα ότι θεωρούν καλύτερο. Τα “κερατιάτικα” middleware έχουν αρχίσει να πέφτουν σε κόστος αλλά ίσως είναι πολύ αργά. Όσοι ελέγχουν δίκτυο θέλουν πιο ομοιογενές software και οι καταναλωτές θέλουν το σύστημα που έχουν συνηθίσει.
Πολύ μπροστά σε αυτόν τον τομέα είναι βέβαια η Imagine Communications η οποία είναι η μόνη εταιρεία που καλύπτει πλήρως κάθε κομμάτι παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής περιεχόμενου. Εκτός από τις κάμερες και τις οθόνες μπορεί να τα κάνει όλα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως το γεγονός ότι μπορεί να ενσωματώσει και λύσεις άλλων κατασκευαστών και να τα διαχειριστεί κεντρικά. Με μεγάλη συστηματικότητα παρέχει λύσεις από καθαρά IP ως “παλιού τύπου” να υποστηρίζει παλιότερες συσκευές.
Επικοινωνιακά ενδιαφέροντες οι τρόποι που προσπαθούν οι εταιρείες να επικοινωνήσουν τα πλεονεκτήματα του Cloud. Η έμφαση φέτος ήταν στα analytics και την τεχνητή νοημοσύνη, πως δηλαδή εφόσον πας πιο πολύ σε IP λύση, έχεις περισσότερες πληροφορίες για πιο έξυπνες κινήσεις εμπορικά ή τεχνικά. Ή μεγαλώνεις τα κέρδη-βοηθάς τον πελάτη, ή μειώνεις τα έξοδα -αυξάνεις ευελιξία στα τεχνικά. Πάνω από όλα, σε μια έκθεση σαν την IBC, τέτοια εργαλεία απαντάνε από μόνα τους με στοιχεία το ερώτημα “πως δικαιολογείται αυτή η αγορά που σκεφτόμαστε να κάνουμε;” με μπόλικα συγκεκριμένα και μετρήσιμα πράγματα.
Δεν είναι ξεχωριστά νησιά βέβαια το OTT και η τηλεόραση επί πληρωμή. Πλέον έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι όμως. Τώρα τρέχουν οι παλιοί να αποδείξουν ότι “δεν φτάνει μόνο OTT”! Στην εποχή του device virtualisation είναι εντυπωσιακή βέβαια η επιμονή του κουτιού για το σαλόνι. Η Amazon ανακοίνωσε το Fire TV Recast, ένα νέο DVR και η Κινέζοι του Alibaba Cloud ήρθαν πρώτη φορά στην IBC με αξιώσεις για διεθνή καριέρα και στην Ευρώπη. Υλοποιήσεις με Android απαιτούν κατά μέσο όρο 8-9 μήνες μόνο. Αν συγκρίνουμε αυτόν τον χρόνο με τον 1.5 χρόνο ή παραπάνω για αντίστοιχο δίκτυο με IP TV γίνεται σαφές γιατί πάει η αγορά προς το σύννεφο. Σε 63 χώρες 125 operators έχουν ήδη υλοποιήσει ή δεσμευτεί να υλοποιήσουν λύσεις με την πλατφόρμα της Google.
Είναι δυναμικές εποχές, τα λεφτά μετρημένα, οπότε όλοι κοτσάρουν KaaS (Κάτι as a service). TVaaS λέει ο ένας, PaaS ο άλλος, SaaS ή ακόμα και DRaaS (disaster recovery as-a-service). Θέλουμε να μειώσουμε το αρχικό κόστος, θέλουμε λιγότερο ρίσκο, πολλά τα μπακαλόχαρτα που “αποδεικνύουν” πόσο καλύτερα είναι να μην αγοράζεις ντούκου όπως παλιά αλλά με διάφορες παραλλαγές.
Γενικά τώρα βλέπουν όλοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία αλλά η πολύπλοκη οργάνωση των εταιρειών και των εγκρίσεων που απαιτούν. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλάβουν και να συμφωνήσουν, να φανταστούν πως θα μοιάζει αυτό που πάνε να φτιάξουν. Πλατφόρμες όπως το Android TV το λύνουν αυτό σε μεγάλο βαθμό καθώς όλοι συνηθίζουν γενικά την τηλεόραση στο σύννεφο. Όσοι θυμάστε την Nokia, την Ericsson και την Cisco πως έκαναν τους μάγκες στον χώρο της τηλεόρασης, ευχαριστηθείτε τώρα που ανακοίνωσαν και οι τρεις ότι την κάνουν από την τηλεόραση με ελαφρά πλάγια πηδηματάκια. We told ya so αναφωνούμε χιλιάδες αναλυτές σε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ποτέ core business τους, πήγανε να πουλήσουνε κερατιάτικο, λίγοι τσίμπησαν, τέλειωσε το πάρτυ. Ελπίζω να πήρατε το μάθημά σας.
Τα περιθώρια στην μπίζνα της τηλεόρασης είναι μικρά αλλά ο ρυθμός αλλαγών ραγδαίος. Παλιότερα μοντέλα επιχειρήσεων με κλειστές λύσεις και συστήματα που δεν μιλάνε με άλλες εταιρείες δούλευαν όσο ήταν απαραίτητα για την σταθερότητα του προϊόντος. Τώρα όμως δεν προλαβαίνουν οι κολοσσοί να προσαρμόζονται με τέτοια. Οπότε οι κολοσσοί προτιμούν IP λύσεις όπως της Imagine.
.
Οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μου αλλά από την πολυμελή ομάδα του AMY DV που επισκέφτηκε την έκθεση.