Ήταν νομίζω όταν είδα την Greenpeace να τα βάζει με το ίδιο το Facebook. Το θέμα ήταν από που παράγουν την ενέργεια για τους server τους. H καμπάνια δούλεψε. Η Greenpeace όμως βρήκε εργαλείο με το οποίο μπορεί να κάνει ζημιά σε όσες εταιείες δεν την ακούνε αρκετά. Στην πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού τα πράγματα ήταν αρκετά ξεκάθαρα, τα social media έπαιξαν δευτερεύον ρόλο. Αλλά όταν τα βάζει με καταναλωτικά προϊόντα είναι που αρχίζουν τα όργανα. Για παράδειγμα το KitKat και η χρήση του οικολογικά “λάθους” λαδιού στην παραγωγή του.
Τα social media μπορεί να μην έχουν αποδείξει ότι μπορούν να χτίσουν μόνα τους ένα brand. (Εξαίρεση όταν το χτίζουν άνθρωποι που πραγματικά καταλαβαίνουν από branding όπως αυτή εδώ η περίπτωση της προώθησης της Μήλου.) Σίγουρα όμως μπορούν να το καταστρέψουν!
Και δεν είναι μόνο όσοι “τολμάνε” και έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να τα βρούνε να σκάνε στα μούτρα τους. Είναι και όσοι απλά δεν αντιδράσανε έγκαιρα, ή με τον τρόπο που ήθελε ο καταναλωτής. Ακόμα και μεγαθήρια όπως η Boeing! Σας έρχεται ένα γράμμα με μια παιδική ζωγραφιά. Απαντάτε. Ο πατέρας του παιδιού ενοχλείται που δεν ήταν αρκετά εγκάρδια η απάντηση και σας κάνει ρεζίλι διεθνώς. Ξαφνικά είστε οι “κακοί” της υπόθεσης και όλη η εταιρεία δείχνει άκαρδη.
Για οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία υπάρχουν αρνητικά. Είτε αυτά που είχαν βγει παλιότερα ή αυτά που περιμένουν να βγούνε με λίγη βοήθεια από τους ανταγωνιστές σας.
Το δραματικό πρόβλημα με τα social media όμως είναι ότι μιας και μπείτε, δεν μπορείτε να ελέγξετε το περιβάλλον! Αν πάτε να σβήσετε ένα κακόβουλο σχόλιο θα σας φάνε! Επιπλέον σημαντικότατο πρόβλημα είναι ότι τεχνολογικά και λειτουργικά το Facebook αλλάζει διαρκώς. Δεν μπορείτε να το παντρέψετε με εσωτερικά συστήματα IT ούτε με διαδικασίες ασφαλείας. Μέχρι πρόσφατα ακόμα και οι εταιρικές σελίδες “‘ανήκαν” σε ένα άτομο! Δηλαδή πρέπει να ξέρουν όλοι το user name και password! Και αν φύγει ένας τσαντισμένος υπάλληλος; Το πρόβλημα που έδειξα εγώ στην Lacta το έχουν αντιμετωπίσει και πολύ πιο σοβαρές εταιρείες όπως η Vodafone που αρχικά φάνηκε σαν θέμα hacking.
Σημαντική διαφορά στον ηλεκτρονικό κόσμο είναι ότι οι καταναλωτές έχουν έτοιμες τις αποδείξεις! Όταν έβγαλε η Pepsi μια αποτυχημένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η αντίδραση ήταν τεράστια. (Διαβάστε εδώ για μια άλλη πρόσφατη αποτυχία της Pepsi στα social media.) Το απέσυραν αμέσως αλλά ήταν αργά. Ακόμα κυκλοφορεί στο YouTube όπως και αυτός ο κύριος που τραγουδάει τι του έκανε η αερογραμμή στην κιθάρα.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5YGc4zOqozo]
Θα ήταν ίσως αστείο αν δεν το είχαν δει δέκα εκατομμύρια άνθρωποι και δεν τους κολλούσε το ρεφραίν…περισσότερα σε επόμενα άρθρα. Διαβάστε οπωσδήποτε εδώ τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αρχίσετε καν την καμπάνια. (Images from the list of social media screwups)
Comments are closed.