“Το πρώτο που πρέπει να μάθετε για τον ΰπνο ενός νεογέννητου είναι ότι κοιμάται όσο του χρειάζεται, οΰτε λιγότερο οΰτε περισσότερο, κι ότι το κάνει «με τον τρόπο του», δηλαδή δεν ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα και «πέφτει» όπου να ‘ναι, όπως να ναι και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω του. Στην πραγματικότητα, η φυσική του κατάσταση είναι αυτή του ύπνου: κατά μέσο όρο, ένα νεογέννητο κοιμάται κάπου δεκαέξι ώρες καθημερινά, αν και κάποια μπορούν να φτάσουν τις είκοσι και άλλα δεν ξεπερνούν τις δεκατέσσερις ώρες.
Ήδη ξέρουμε ότι σ’ αυτές τις πρώτες εβδομάδες το σύνηθες είναι ο βιολογικός τους ρυθμός να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, χρονική περίοδο κατά την οποία το μωρό ξυπνάει, καθαρίζεται, τρώει και ξανακοιμάται. Ωστόσο, μην ανησυχείτε αν το παιδί σας δεν ακολουθεί κάποιο σχεδιάγραμμα. Το γεγονός ότι ένα νεογέννητο έχει τελείως άναρχο ΰπνο δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πάσχει στο μέλλον από παιδική αϋπνία, προπαντός όταν έχετε κατά νου να το εκπαιδεύσετε στην καλή συνήθεια από την αρχή.
Σ’ αυτή τη φάση, ύπνος και φαγητό είναι στενά συνδεδεμένα, γι’ αυτό και τα μωρά ξυπνάνε συνήθως από πείνα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην αποδώσουμε ισχύ στη γενικευμένη πίστη ότι τα νεογέννητα κλαίνε μονάχα επειδή πεινάνε και ζητάνε στήθος ή μπιμπερό. Δεν είναι κατ’ ανάγκην έτσι, και θα του δημιουργήσουμε άσχημη συνήθεια αν κάθε φορά που κλαίει το «στουμπώνουμε». Μέσα σε μια βδομάδα μόνο, θα καταλήξει να συνδέσει το κλάμα με το φαγητό και δε θα σταματά μέχρι να του δώσουμε τη «δόση» του, είτε πεινάει είτε όχι.
Ως εκ τούτου, όταν το παιδί σας κλαίει, μην τρέχετε να το ταΐσετε. Ξεκαθαρίστε πρώτα άλλες πιθανές αιτίες: μπορεί να κρυώνει ή να ζεσταίνεται, να έχει λερώσει την πάνα του, να χρειάζεται ανθρώπινη επαφή και χάδια… Κι αν δείτε ότι ησυχάζει, μην του δίνετε να φάει. Για τη δική σας ηρεμία, μάθετε πως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ένα μωρό που παίρνει την ποσότητα που του αντιστοιχεί σε κάθε γεύμα μπορεί να μείνει δυόμισι με τρεις ώρες χωρίς να το ταΐσετε.”
Μια χαρά φαίνεται ως εδώ το βιβλίο, ε; Αυτονόητα πράγματα. Αλλά αμέσως μετά αποκαλύπτεται:
“Πρακτικά, υπάρχει μια πολύ απλή μέθοδος για να επιβεβαιώνετε ότι όλα πάνε καλά: να ελέγχετε την καμπύλη βάρους.”
Ίσως σας ακούγεται ανόητο παράδειγμα αλλά είναι χαρακτηριστικό του “Πως να λύσετε το πρόβλημα του ύπνου στα παιδιά”, των Δρ Εδουαρ Εστιβιλ και Συλβια δε Μπεχάρ. Λέει τρία λογικά πράγματα μπερδεμένα με ένα ανόητο και ένα ψευτοεπιστημονικό. Και ανάμεσα αφορισμοί όπως:
“ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Σε βρέφη και μικρά παιδιά
- Εύκολο κλάμα
- Ευερεθιστότητα, κακή διάθεση
- Έλλειψη προσοχής
- Εξάρτηση του παιδιού από αυτόν που το φροντίζει
- Πιθανά αναπτυξιακά προβλήματα
Σε παιδιά σχολικής ηλικίας
- Αποτυχία στο σχολείο
- Ανασφάλεια
- Δειλία
- Κακός χαρακτήρας
Στους γονείς
- Ανασφάλεια
- Αισθήματα ενοχής
- Κατηγορίες του ενός γονιού στον άλλον ότι παραχαϊδεύει το παιδί
- Απογοήτευση προ της καταστάσεως
- Αίσθηση ανικανότητας και αποτυχίας
- Κόπωση”
Δειλία; Αυτό τώρα τι το θέλανε στη λίστα; Η οποία αν έχει σκοπό να μας καθησυχάσει, δεν τα πάει πολύ καλά! Ή δείτε εδώ αυτή τη λίστα:
ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ | |
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΜΙΣΟΥΜΕ | |
Να του τραγουδάμε | |
Να το κουνάμε στην κούνια | |
Να το κουνάμε στην αγκαλιά | |
Να του δίνουμε το χέρι | |
Να το πηγαίνουμε περίπατο με το καρότσι | |
Να το κάνουμε βόλτα με τ’ αυτοκίνητο | |
Να ακουμπάμε το χέρι μας στο κεφάλι του ή να το | |
Να αφήνουμε να μας ακουμπάει τα μαλλιά. | |
Να του δίνουμε χαστουκάκια ή να το χαϊδεύουμε | |
Να του δίνουμε το μπιμπερό ή να το θηλάζουμε | |
Να το βάζουμε στο κρεβάτι μας | |
Να το αφήνουμε να τρέχει ώσπου να πέσει παραδομένο | |
Να του δίνουμε νερό |
Τουλάχιστον εδώ οι συγγραφείς δίνουν σαφές στίγμα ότι ακολουθούν την φασιστικο-αυστηρή σχολή. Αν διαβάσετε την παραπάνω λίστα και σας φαίνονται λογικά και αποδεκτά, είστε έτοιμοι και για τα υπόλοιπα!
ΥΓ Ποιος τρελός δίνει “χαστουκάκια” στο παιδί του για να το κοιμίσει;?!!@#!WTF!!
ΗΜόλις τελείωσα την ανάγνωση τού εν λόγω βιβλίου. Έχω μια μικρούλα 9 μηνών η όποια θηλάζει ακόμα. Εδώ και 9 μήνες δεν έχω κοιμηθεί ποτέ μονοκόματα 8 ώρες. Για την ακρίβεια ούτε 6.Τις νύχτες ξυπνάμε ομαδικά από 3 έως 5 και 6 φορές άνευ λόγου και αιτίας.το αποτέλεσμα είναι να είμαι νευρική 24 ώρες το 24ωρο και να μη χαίρομαι πραγματικά το παιδί μου. Νιώθω ευτυχία και δυστυχία μαζί. Δεν βρίσκω διάθεση Ούτε χρόνο τον εαυτό μου. Και δεν έχω απαιτήσεις τρελές!είμαι όλη μέρα με πυτζάμες σαν ζόμπι και προσπαθώ να κάνω τουλάχιστον τα απαραίτητα για το παιδάκι μου.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω με ποια ειδικότητα υπογράφεται το παραπάνω κείμενο για να καταλάβω τελικά ποιος λέει μπούρδες και ποιος πραγματικά είναι επιστήμονας?γιατί τις παραπάνω μπούρδες τις είπα πολλές φορές και πριν γεννήσω,αλλά και μέχρι το παιδί να γίνει 6 μηνών. Προκειμένου λοιπόν να κράζεις το οποιοδήποτε βιβλίο,πες μας μια λύση για να είναι όλοι καλά. Αν βρεις. . . Μετά κράξε όσο θες!
Δέχομαι την κριτική λόγω …αϋπνίας. Και σας συμπονώ. Αυτό που λέω όμως είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικοί για πολλά πράγματα και συνήθως ο γονιός ξέρει καλύτερα. Ειδικά σε κάτι κάπως ασαφές όπως ο καλός ύπνος. Επιστημονικά το λένε πολυπαραγοντικό ένα τέτοιο πρόβλημα. Μην περιμένετε να έρθει κάποιος με πολλά πτυχία και να “ξέρει”. Το άρθρο το έγραψα εγώ και κρίνω σαν γονιός τριών παιδιών ένα βιβλίο που υπογράφουν κάποιοι που το παίζουν ειδικοί χωρίς όμως να παρέχουν καμία επιστημονική απόδειξη (έρευνα, paper).
Ευχαριστώ!
Και πάλι κάνετε λάθος.Είναι ειδικός κι έχει κάνει κλινικές μελέτες 27 ετών για τα προβλήματα του ύπνου.Γι’αυτό σας παραθέτω τις παρακάτω πληροφορίες κι αν θέλετε…..μπείτε στον κόπο να τα διαβάσετε.Δεν μπορείτε να ακυρώνεται έναν επιστήμονα χωρίς να γνωρίζετε τα στοιχειώδη γι’αυτόν καθώς και την μέθοδό του.μπορεί να μη σας εκφράζει η μέθοδός του και είναι δικαίωμά σας.Τέλος…..δυστυχώς η μετάφραση του βιβλίου είναι επιεικώς απαράδεκτη….γι’αυτό έχετε παρανοήσει την έκφραση( ΥΓ Ποιος τρελός δίνει “χαστουκάκια” στο παιδί του για να το κοιμίσει;?!!@#!WTF!!)παρ’όλο που υπάρχουν αρκετά ανώμαλοι γονείς.Συμπεράσματα τύπου “φασιστικό-αυστηρή σχολή” είναι εξίσου υπερβολικά,αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.το θέμα είναι οτι το βιβλίο βασίζεται σε ΕΡΕΥΝΑ πολλών ετών….
1) http://en.wikipedia.org/wiki/Eduard_Estivill_Sancho
2) http://www.doctorestivill.es/index.php/area-medica/eduard-estivill
3)http://www.doctorestivill.es/
ζια αν δεις το σχολιο μου επικοινωνησε μαζι μου θελω να σε ρωτησω κατι ..ευχαριστω
Προφανώς μιλά κάποιος που δεν ξέρει από παιδική αυπνία..κ που δεν έχει ιδέα απ’το τι θα πει μέτρο και εκπαίδευση..όλοι μας μαθαίνουμε να γινόμαστε γονείς κ προσπαθούμε το καλύτερο για τα παιδια μας..γί αυτό αφορισμοι τετοιου τύπου ας λείπουν…
Αφορισμοί τέτοιου τύπου είναι πολύ συνηθισμένη μορφή προκλητικότητας, αποδεκτή στο διαδίκτυο και καθόλα θεμιτή. ΜΕΤΑ τον αφορισμό ή τον προκλητικό τίτλο είναι το θέμα νομίζω. Αν έχετε κάποιο αντεπιχείρημα, επιστημονική έρευνα ή άλλη σκέψη επί του θέματος ευπρόσδεκτα πάντα.
Θα συμφωνησω απολυτα με τον administrator, καθώς είναι εντελώς απαράδεκτο να προσπαθεί καποιος να δημιουργήσει φόρμουλες και καλουπια για ενα θεμα τοσο ευαισθητο και απόλυτα προσωπικό,οπως ο υπνος..
Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο και όσους γονείς θα προσπαθουσαν να εντάξουν τα παιδιά τους σε ένα πειραματικό πρόγραμμα του οποιου χ επιστημονα..