Περίοδο εκλογών ή σε άλλα “ύποπτα” χρονικά διαστήματα πολλοί ξαφνικά αποκτούν πάθος για τα social media. Στέλνουν πολλές προσκλήσεις σε άγνωστους και…τους μπλοκάρει! Όπως με τα περισσότερα πράγματα στο Facebook, αυτό γίνεται βάση αλγόριθμου. Ο οποίος αλλάζει μεν αλλά έχει σίγουρα τα εξής συστατικά:
1. Ταχύτητα. Αν κάνετε μανιωδώς κλικ στο “προσθήκη φίλου” το σύστημα λέει “κάτσε ρε, αποκλείεται να προλαβαίνει να διαβάζει τα προφίλ αυτών των ανθρώπων!” και συμπεραίνει ότι βαράτε στα τυφλά. Το φίλτρο της ταχύτητας πλέον ισχύει και για τα “μου αρέσει”. Αν αρχίσετε να κάνετε “μου αρέσει” σε όλους του κόμματός σας πχ…
2. Σχέση ανάμεσα σε αποδοχές και αιτήματα. Αν κάνετε 100 αιτήματα φιλίας και δεν σας αποδεχθεί κανείς το σύστημα λέει “ή ψυχοπαθής είναι αυτός ο χρήστης ή spammer” και σας αποκλείει. Όπου μπορείτε, πείστε τους άλλους να σας κάνουν αίτημα φιλίας.
3. Καταγγελίες. Όλο και περισσότεροι χρήστες αντιδρούν στα αιτήματα φιλίας απαντώντας “δεν τον ξέρω αυτόν τον άνθρωπο” ή – ακόμα χειρότερα για εσάς, κάνοντας καταγγελία για κατάχρηση. Αν κάνουν αρκετοί καταγγελίες μάλιστα, αυτά τα βλέπει άνθρωπος στο Facebook και κοιτάει με το μικροσκόπιο τι κάνατε.
4. IP διεύθυνση. Αν μπαινοβγαίνετε σε διαφορετικά προφίλ με την ίδια IP εδώ και λίγο καιρό το Facebook το λαμβάνει υπόψη. Το ίδιο και αν βάλετε την ίδια ημερομηνία γέννησης ή τον ίδιο κωδικό πρόσβασης στους υποτιθέμενους διαφορετικούς χρήστες. Ευτυχώς αν έχετε ADSL με ένα απλό reset του router αποκτάτε νέα IP…
5. Έλλειψη επιβεβαίωσης με τηλέφωνο. Αν έχετε πολλά κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιήστε τα. Ο αλγόριθμος είναι πολύ πιο επιεικής με όσους έχουν δώσει τηλέφωνο.
6. Έλλειψη πειστικής Online ζωής. Αν ο λογαριασμός δεν κάνει τίποτα και ξαφνικά έρθει σε οργασμό κινητικότητας βαράνε κόκκινο όλοι οι έλεγχοι.
7. Μην στέλνετε μαζικά μηνύματα από το Facebook. Γενικά όσο πιο συμπαγές το δίκτυο, αν οι “φίλοι” σας έχουν κάποια κοινά στοιχεία (γεωγραφία, ενδιαφέροντα) το Facebook θα πειστεί ότι είστε αξιόπιστοι.
Τον τελευταίο χρόνο το Facebook έχει βελτιωθεί πολύ σε τέτοια θέματα. Δηλαδή αν προσπαθείτε να το ξεγελάσετε με bot ή αυτοματισμούς θα δυσκολευτείτε. Συνεχίζει να είναι δύσκολο να βρεις άνθρωπο να συνεννοηθείς, αλλά αν κάνετε αίτημα (αν βρείτε που έχουν κρύψει την φόρμα επικοινωνίας!) η απάντηση έρχεται πλέον πιο γρήγορα. Επίσης ζητάει την βοήθεια των χρηστών για καταγγελίες, οπότε πχ εταιρείες που έκαναν προφίλ σαν άνθρωποι μάλλον θα δυσκολευτούν πλέον να επιβιώσουν.
Αυτά όλα είναι πως να μην σας αποκλείσει. Στο επόμενο μέρος του θέματος, τι να κάνετε αν την πατήσετε.