Στην Ισπανία το 93.5% των εισερχόμενων μεταναστών ζει σε ικανοποιητικά σπίτια. Στην Ελλάδα μόλις το 57.1%. Στην Γερμανία βγάζουν κατά μέσο όρο 20.300 ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα 12.800. Στην παιδεία, με βαθμολογία (PISA2009) οι μετανάστες στην Πορτογαλία σκοράρουν 475.9 αλλά στην Ελλάδα μόλις 455.
Κάπου εκεί στην παιδεία έβαλα κάτω το ραπόρτο του ΟΟΣΑ. Όχι γιατί δεν πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο αλλά επειδή θυμήθηκα το κλίμα στην Αγγλία. Όπου τα παιδιά μεταναστών είναι σχεδόν πάντα οι καλύτεροι σε κάθε τάξη. Το επιχείρημα “δεν στέλνω τα παιδιά μου στο δημόσιο γιατί είναι γεμάτο Αλβανάκια” αντιστρέφεται σε “δεν στέλνω τα παιδιά μου στο δημόσιο γιατί τα Αλβανάκια τους πατάνε κάτω σε ακαδημαϊκές επιδόσεις, εργατικότητα και επιμονή.”
Και βέβαια σε Αγγλία, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ, οι μετανάστες είναι σε ποσοστό 7-10% ανάμεσα στις ομάδες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Σε αυτές τις χώρες που παίρνουν σοβαρά το θέμα και βλέπουν μακροπρόθεσμα το καλό για όλους, επενδύουν σε υποδομές για να επιταχυνθεί η ενσωμάτωσή τους. Στην Αγγλία εισάγουν εκπαίδευση σε “Αγγλοποίηση” όπου διδάσκουν σε κοπέλες από το Μπαγκλαντές πως να πλοηγούνται καλύτερα σε δημόσιες υπηρεσίες, να εκμεταλλεύονται βοηθήματα. Γιατί; Για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές τους οικογενειακές δομές και να δουλέψουν; Γιατί; Γιατί έχουν πολλά να προσφέρουν!
(ΥΓ Το ακριβώς αντίθετο δείχνει το τελευταίο πινακάκι δεξιά, κάτω κάτω. Στην κατηγορία “Skill matching” είμαστε τελευταίοι από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. “Highly educated immigrants (15-64) in highly skilled jobs, % of highly educated immigrant employed, 2009-10”)