[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ey4DdP4jAyU]Δείτε το χθεσινό κλιπάκι των ειδήσεων της ΕΤ3 στο σημείο 52″ όπου η παρουσιάστρια δεν ξέρει καν το όνομα της παράταξης του Μηταφίδη! Τώρα υπολογίστε ότι ήταν μόνο η ΕΤ3 από τα τηλεοπτικά κανάλια που παρουσίασε καν το θέμα και είναι φανερό ότι το πρόβλημα της αναγνωρισιμότητας είναι το πρώτο, τεράστιο σκαλί για νέα σχήματα στις εκλογές.
Αλλά ακόμα και ο τρόπος που περιγράφονται οι νέες θέσεις του Γκιουλέκα με τον τρόπο που παρουσιάζονται ουσιαστικά δεν μας λένε τίποτα. Θέλει φαντασία όχι μόνο για να σκεφτείς κάτι καινούργιο (ή που να ακούγεται καινούργιο) αλλά κυρίως για να το επικοινωνήσεις. Στα τεχνολογικά θέματα κάτι αντίστοιχο είναι η Apple η οποία δεν είναι καλή στις εφευρέσεις αλλά στην επικοινωνία τους, κάνοντας μεγάλες επιτυχίες πράγματα που υπήρχαν από καιρό αλλά αυτή κατάφερε να εξηγήσει σε ένα κοινό σωστά.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=P05QJWdEhQY]
Έχει επίσης ενδιαφέρον αυτό το κλιπ για τον τρόπο με τον οποίο περνάνε οι δηλώσεις Μηταφίδη. Στο 41″, δεύτερο και καταιδρωμένο το θέμα πράγμα που ήδη προκαταλαμβάνει με συγκεκριμένο τρόπο τον τηλεθεατή, αρχίζει μια αφήγηση η οποία κάνει τις θέσεις του να φαίνονται τελείως βαρετές. Σαν να τα έχει ακούσει άλλες χίλιες φορές ο παρουσιαστής, σαν να έχει βαρεθεί να τα διαβάζει. Αμέσως μετά, με θέμα τον θάνατο της Δούκισας, δίνει αντίθετα ρεσιτάλ ερμηνείας!
Αυτά μπορεί να φαίνονται λεπτά θέματα ή ακόμα και προσωπικές ερμηνείες μου. Δείτε όμως για την χθεσινή μέρα, πως αποτυπώνει η μέτρηση Impact του Aino τα θέματα που είχαν να κάνουν με τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης και την κάλυψή τους.
Μόνο δυο ιστοσελίδες καλύπτουν θέματα όπως τις δηλώσεις Μηταφίδη ή τις ανακοινώσεις Παπαθεμελή. Ακόμα και η αποχώρηση υποψηφίου (Ευθυμιάδης) παρά τις δηλώσεις του που είχαν και κάποιο πολιτικό περιεχόμενο και μπηχτές, μόνο σε 4 ιστοσελίδες και χωρίς καμία αναπαραγωγή σε άλλους διαδικτυακούς τόπους.
Έχει ενδιαφέρον ότι και στα social media χθες δεν φάνηκε να “τραβάνε” οι εξελίξεις στις δημοτικές εκλογές. Μόνο στα blogs υπήρξε κάποια κάλυψη. Ακόμα και στα social media όμως, για παράδειγμα για την αποχώρηση Ευθυμιάδη τα περισσότερα (68%) είναι απλή αναφορά, 25% ότι είναι “αναμενόμενο” ή “λογικό” και μόνο 7% έχει άποψη ότι “τα τσούγκρισε με τον Μπουτάρη”. Δηλαδή το θέμα δεν κυκλοφόρησε, ούτε σχολιάστηκε, απλά αναφέρθηκε ουσιαστικά.
Σε μια περίοδο όπου τα τοπικά ΜΜΕ περιμένουν να “κάνουν μπάζα” και να βγάλουν τα λεφτά με τα οποία θα δουλέψουν μέχρι τις επόμενες εκλογές, η έλλειψη κάλυψης είναι πρόβλημα. Από την μια μπορεί να πούμε ότι αφού δεν είχε απήχηση ούτε στα social media, ίσως ο κόσμος είναι απασχολημένος με άλλα θέματα, ίσως είχαν δίκιο οι συντάκτες που αποφάσισαν να μην καλύψουν σε μια “ήσυχη” μέρα χωρίς μεγάλες ειδήσεις τα θέματα των δημοτικών εκλογών. Αλλά για τους χιλιάδες υποψήφιους, αυτή η έλλειψη κάλυψης είναι τεράστιο πρακτικό πρόβλημα. Αν δεν τους το λύσουν τα τοπικά ΜΜΕ, τότε ποιός;
Εδώ αναδεικνύεται σε τεράστιο θέμα οι επιλογές στον χρονισμό των ανακοινώσεων. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα δουλέψει η επιλογή Μπουτάρη να γίνουν σήμερα οι δικές του ανακοινώσεις υποψηφίων ώστε να κατακλύσει το Σαββατοκύριακο επικοινωνιακά. Ήδη αυτή η εβδομάδα τον έχει αναδείξει κυρίαρχο. (Περισσότερα στην ανασκόπηση της εβδομάδας αύριο.)