Αν δεν έχει κολλήσει ακόμα το παιδί σας, είναι θέμα χρόνου. Δεν σώζει ο εμβολιασμός. Ξεστραβωθείτε τουλάχιστον στα βασικά.
1. Τι είναι; Ηλεκτρονικό παιχνίδι. Πέφτουν σε ένα νησί με αλεξίπτωτο 100 παίχτες και αλληλοσκοτώνονται μέχρι να μείνει μόνο ένας νικητής. ΑΛΛΑ (μεγάλο “αλλά” με κεφαλαία γράμματα) δεν είναι ρεαλιστικό, έχει πλάκα και χτίζεις πράγματα, όπως στο Minecraft που το θεωρείτε όλοι “καλό παιχνίδι”. (Και εκεί σκοτώνουν, απλά δεν το ξέρετε.)
2. Που το παίζουν; Σε PC, Playstation ή κινητό. Καθότι δεν παίζει σε μπακατέλες παλιά PC, η πιο φτηνή λύση είναι ένα PS4 (κάτω από 300 ευρώ). Προσωπικά προτιμώ να σκάσω 1000 για gaming laptop που θα κάνει κι άλλες δουλειές στο σπίτι.
3. Πόσο κάνει; Θεωρητικά τζάμπα. Αν ήταν τζάμπα όμως πως βγάζουν 90 εκατομμύρια το μήνα αυτοί που το έφτιαξαν; Υπολογίστε τουλάχιστον 10 ευρώ ανά παιδί για ζέσταμα. Δεν τα χρειάζεται και μην τα βάλετε από την αρχή, αλλά μετά από 1-2 εβδομάδες αν συνεχίζει και ασχολείται θα τα ζητήσει. Το καλό είναι ότι δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα όσοι πληρώνουν.
4. Ζητάει προσωπικά δεδομένα; Όχι, αλλά χρειάζεται λογαριασμό για να ξέρει ποιος παίζει. Αν είστε από αυτούς τους γονείς, μπορείτε να τα κανονίσετε εσείς αυτά μια φορά στην αρχή. Δεν μαζεύει κάτι άλλο πέρα από τα ρεκόρ και τους φίλους σου για να παίξετε ομαδικά.
5. Θα μου κακοποιήσουν το παιδί άγνωστοι από το internet; Πιο πιθανό να το κακοποιείτε εσείς κάθε μέρα αν πιστεύετε τέτοιες αρλούμπες! Ναι, το παιχνίδι παίζεται και ομαδικά. Τα παιδιά μου εξασκούν τα Αγγλικά τους με αγνώστους από όλο τον κόσμο.
6. Είναι χρήσιμο ή καταστροφικό; Μια από τις μεγάλες απολαύσεις μου αυτόν τον καιρό είναι να τους ακούω που παίζουν και μιλάνε μεταξύ τους. “Δώσε μου σφαίρες και άκου πως θα επιτεθούμε” ή “με πέτυχαν! Κάποιος να φέρει πρώτες βοήθειες πριν πεθάνω” ή “παιδιά βρήκα πολλά πράγματα εδώ, ελάτε να φτιάξουμε βάση”.
Ζηλεύω που δεν είχαμε τόσο ωραία παιχνίδια μικροί εμείς. Που δεν ήταν τόσο γρήγορο το internet να μιλάμε και να συνεργαζόμαστε τόσο άνετα. Ξεκολλήστε και αναβαθμιστείτε.