Οι σχέσεις, είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι στη ζωή. Όταν ερωτευόμαστε κάποιον πάντα ελπίζουμε αυτό το άτομο να είναι ο άνθρωπος που θα μοιραστούμε τη ζωή μας μαζί του κι όταν τη μοιραζόμαστε, ο άνθρωπος που δεν θα χωρίσουμε ποτέ. Η ζωή όμως μπορεί να έχει άλλη γνώμη και μια σχέση ή ένας γάμος, να λήξουν άδοξα και πολλές φορές στις αίθουσες των διακστηρίων. Όμως κάθε σχέση, κάθε γάμος, λειτουργεί σαν καθρέφτης όσων έχουμε ανάγκη για να ωριμάσουμε.
Ο λάθος γάμος σε προετοιμάζει για τον σωστό
Η σχέση ή ο γάμος που δεν άντεξε στο χρόνο, πάντα μας επιφυλάσσει ένα δώρο.Μπορείς να δείς τι δεν δούλεψε στη σχέση σου με τον άλλον και όχι μόνο να το διορθώσεις με τον επόμενο σύζυγο ή σύντροφο αλλά και να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς θες από μια σχέση, κάτι που ενδεχομένως μέχρι τότε να μην ήξερες.
Όταν μια σχέση δεν σου δίνει αυτό που θέλεις, σε διδάσκει τι είναι αυτό που δεν θέλεις
Γνωρίζοντας τι είδους μεταχείριση δεν θέλουμε από τον άλλον, αυτόματα διδασκόμαστε τι είδους μεταχείριση θέλουμε. Αυτός ο τρόπος είναι εξαιρετικός στο να βάλεις νέα κριτήρια και δεδομένα στη ζωή σου και στην επιλογή συντρόφων, να μάθεις καλύτερα τι είναι αποδεκτό για σένα μέσα σε μια σχέση και τι όχι και να επαναπροσδιορίσεις τα όριά σου. –
Μαθαίνεις πολλά από τη συμπεριφορά και τα δεδομένα σου
Σε κάθε σχέση, φέρνεις μαζί και τα δεδομένα σου, τις δεδομένες συμπεριφορές σου και τον δεδομένο τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις. Όταν αρχίσεις να επαναλαμβάνεις συμπεριφορές που προκαλούν διαφωνίες, απόρριψη ή εγκατάλειψη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις συνέπειες ως μαθήματα που θα σε διδάξουν τι χρειάζεται να αλλάξεις και σε ποιους τομείς να ωριμάσεις. Η λύση δεν είναι πάντοτε να χωρίσεις και να αλλάξεις σύζυγο ή σύντροφο, διότι έτσι δεν αλλάζουν όσα εσύ φέρνεις από τη μεριά σου, μέσα στη σχέση. Αρκετές φορές η λύση είναι να αλλάξεις εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο από το να μπαίνεις σε μια σχέση και να μαθαίνεις πως εσύ συνέβαλλες στη διάλυσή της και όχι πώς συνέβαλλε ο άλλος, όπως είθισται να εστιάζουμε.
Αυτοσεβασμός
Μέσα σε μια σχέση ή γάμο, κερδίζεις ή χάνεις τον αυτοσεβασμό σου, ανάλογα με το πώς επιτρέπεις να σου συμπεριφέρονται. Οι σχέσεις είναι το καλύτερο μάθημα που σε διδάσκει σε ποια σημεία και με ποιο τρόπο χρειάζεται να σέβεσαι τον εαυτό σου. Μαθαίνεις ότι δεν κάνεις χάρη σε κανέναν με το να ανέχεσαι συμπεριφορές και καταστάσεις που σε υποτιμούν ή σε προσβάλλουν. Μαθαίνεις τα όριά σου και συμπεριφέρεσαι βασισμένος/η σε αυτά τα όρια με το να διεκδικείς πράγματα για σένα όταν πληγώνεσαι. Κάθε σχέση, κάθε γάμος στη ζωή σου, είναι ένα τεράστιο πεδίο γνώσης που σε διδάσκει πώς να αντιδράς σε μια προσπάθεια να διεκδικήσεις να ορίσεις την αξία σου ως άνθρωπος.
Η θλίψη σε κάνει πιο ώριμο
Ένας καλοζωϊσμένος άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος που έχει νιώσει καλά τη θλίψη. Η ζωή είναι μια διαδικασία γεμάτη αφετηρίες και τέρματα, αρχές και τελειώματα. Όταν ένας γάμος τελειώνει και αντιμετωπίζεις το πόνο, τη θλίψη και τη μοναξιά, ουσιαστικά ωριμάζεις και κάθε απώλεια στη ζωή είναι προορισμένη να σε φέρει πιο κοντά σ τον εαυτό σου και στη γνώση σχετικά με το πού χρειάζεται να ωριμάσεις , να αγαπήσεις τον εαυτό σου και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η ωρίμανση είναι μια χρήσιμη πλήν επώδυνη διαδικασία που όμως πάντα μα πάντα σε βγάζει κάπου καλύτερα. Οι σχέσεις είναι σαν μια παιδική χαρά όπου η αγάπη, η αυτοεκτίμηση, η ανασφάλεια και η ανθρώπινη αξία είναι στο παιχνίδι και καθορίζουν η μία την άλλη. Συνδυάζοντας κάθε παιχνίδι με το άλλο και στο τέλος όλα μαζί, μακροπρόθεσμα βρίσκεις τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για σένα ώστε οι σχέσεις σου να έχουν διάρκεια και προπάντων ποιότητα. Ο χειρότερος γάμος είναι ο καλύτερος επόμενος!