Η συσκευασία ήταν αρχικά μια δραστηριότητα χαμηλού προφίλ. Κανείς δεν
ασχολιόταν μαζί της παρά μόνο στο ράφι. Καθώς αυξάνεται όμως η κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων η συσκευασία πήρε μια άλλη…δόξα. Είναι ο διάβολος! Στην Γερμανία το κοινό άρχισε να αφήνει στα ταμεία των σουπερμάρκετ συσκευασίες που θεωρήθηκαν υπερβολικές. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από τέτοιες υπερβολές καθώς ο Αμαζόνιος βογκάει….
Το μπέρδεμα συνεχίζεται και μέσα στις εταιρείες, ακόμα και αυτές που ειδικεύονται στο είδος. Ένα εξαιρετικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η συσκευασία του ούζου “Άδολο” η οποία έγινε μεν από την Yalos αλλά βραβεύτηκε η Cream (διαφημιστική)! Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το 1895 που ένας πωλητής έδειξε στον ιδιοκτήτη του Jack Daniels ένα τετράγωνο μπουκάλι και το διάλεξε “απλά επειδή είναι ασυνήθιστο”…
[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/3961790”] (Κάντε κλικ στο ‘Play’ αν θέλετε μια μουσική μου επιλογή για συνοδεία του άρθρου!)
Σε παλιότερο άρθρο επιχειρηματολόγησα ότι πρέπει μερικές φορές να λαμβάνουμε υπόψη το διαδίκτυο πριν καν διαλέξουμε όνομα για μια εταιρεία, υπηρεσία ή προϊόν πλέον. Τώρα πρέπει να τεκμηριώσω το ίδιο πράγμα για την συσκευασία με την διαφορά ότι σε αυτόν τον τομέα είναι συνεχής η προσπάθεια, δεν τελειώνει στο λανσάρισμα. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως εταιρείες (διεθνώς) που πλασάρουν τους εαυτούς τους ως ειδικοί σε θέματα branding και consulting στον τομέα αυτό έχουν μείνει τόσο πίσω σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης.
1. Όταν ένας καταναλωτής, ακόμα και χωρίς να είναι γνωστός blogger, κάνει σχόλιο επί της συσκευασίας προϊόντος έχει συχνά πολύ μεγάλο αριθμό reTweets και άλλων επαναδημοσιεύσεων.
2. Στο LinkedIn υπάρχουν πολλές ομάδες για συσκευασία – πάνω από 140 βρήκα εύκολα – αλλά με περιορισμένη συμμετοχή και διάσπαρτα σε λογική.
3. Στο Facebook ετνυπωσιακά λιγότερες (σε σχέση με τον όγκο του) 500 ομάδες για συσκευασία με ακόμα λιγότερη συμμετοχή.
4. Ούτε το 2 ούτε το 3 στην πιο πάνω λίστα δεν το “καπελώνουν” εταιρείες του χώρου.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση επειδή η συσκευασία είναι τομέας που προκαλεί “φυσική” αλληλεπίδραση με ερωτήματα όπως:
1. Είναι βολική η συσκευασία; Τι να αλλάξουμε;
2. Ευανάγνωστα όλα; (Εξαιρετική ευκαιρία να τονίσουμε κάποια χαρακτηριστικά!)
3. Είναι δυνατόν/εύκολο/συμφέρον να κάνουμε πιο “οικολογική” την συσκευασία;
4. Μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε την συσκευασία; Πως την χρησιμοποιείτε;
Μπορώ να συνεχίσω με δεκάδες άλλα τέτοια ερωτήματα επειδή – όπως όλοι μας – χρησιμοποιώ κάθε μέρα συσκευασίες!
Υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα εταιρειών που “το έχουν πιάσει” όπως η εντυπωσιακή ανάλυση του Amazon.com σε σχέση με το πόσο πράσινες είναι οι διάφορες πολιτείες στις ΗΠΑ με στοιχεία από τις πωλήσεις τους! Αν αγοράζετε πολλά βιβλία για εξοικονόμηση νερού και σχετικά προϊόντα, είστε “πράσινοι σε αυτόν τον τομέα”! Πρόσφατη μελέτη της OgilvyEarth έδειξε ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που λέμε ότι θα κάνουμε για το περιβάλλον και αυτό που τελικά κάνουμε προέρχεται σε κάποιο βαθμό και από το γεγονός ότι η “πράσινη” συμπεριφορά θεωρείται από πολλούς άντρες ως θηλυπρεπής!
(Εδώ άλλο μου άρθρο σήμερα για την συσκευασία των παιδικών προϊόντων ELC)