Όταν με κάλεσαν να βελτιώσω την διαδικτυακή παρουσία του δασικού χωριού ξεκίνησα από τα Analytics. Όχι μόνο δεν είχε πολλές επισκέψεις η σελίδα, αλλά – ακόμα χειρότερο – την έβρισκαν μόνο όσοι ήξεραν τι έψαχναν. Τόση τεχνολογία και την χρησιμοποιούν σαν να ψάχνουν στον Χρυσό Οδηγό δηλαδή.
Οι καμπάνιες στο AdWords έφερναν μεν επισκέπτες αλλά με σημαντικά μειονεκτήματα:
1. Μόνο όσο έτρεχαν οι καμπάνιες έφερναν επισκέπτες
2. Πολλοί έφευγαν αμέσως (Bounce)
3. Δεν χτύπαγε το τηλέφωνο για κρατήσεις!
Έλεγξα τις παραμέτρους της καμπάνιας στο AdWords και ήταν σωστά στημένη. Κάτι άλλο έπρεπε να γίνει λοιπόν. Πριν το πολυσκεφτώ, άρχισα ένα blog. www.guesthousekedros.wordpress.com . Ειδικά μετά από κάθε συνάντηση ή επίσκεψη στα Τζουμέρκα, γέμιζε με ιδέες, φωτογραφίες και σχετικό υλικό. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Διπλασιάστηκε η κίνηση προς την κεντρική ιστοσελίδα μέσα σε έναν μήνα.
Αλλά το blog έκανε κάτι πιο ενδιαφέρον. Μας ανάγκασε να προσδιορίσουμε δημόσια τι ακριβώς είναι δασικό χωριό. Γιατί δεν είναι απλός ξενώνας, πόσο μάλλον όταν ο υπεύθυνος λέγεται Χρήστος Λάμπρης, πρωτεργάτης της ελληνικής ορειβασίας και υπαίθριας ζωής. (Ιδρυτικό μέλος της Trekking Hellas.) Ακόμα περισσότερο όταν είναι στην ιδιαίτερή του πατρίδα το όλο εγχείρημα. Έχει βάθος. Το Blog μετονομάστηκε λοιπόν www.dasikoxorio.wordpress.com και ενσωματώθηκαν και άλλα δασικά χωριά. Και περισσότερες πληροφορίες για τα Τζουμέρκα, την φύση και τον πολιτισμό τους.
Πως έγινε αυτό; Ακολουθώντας τους αναγνώστες! Οι λέξεις – κλειδιά με τις οποίες μας έβρισκαν ήταν πολύ διαφορετικές από ότι απλά παραλλαγές του “δασικό χωριό”. Ενδεικτικά: “χρυσαετός”, “αγριόγιδο”, “διαδρομή 4Χ4 τζουμέρκα”, “πρόγνωση καιρού για συρράκο”, “χιονισμένα ιωάννινα”. Ούτε ο πιο ευφάνταστος και προικισμένος αγοραστής Google AdWords δεν θα φανταζόταν τέτοιες λέξεις, πόσο μάλλον να προσπαθούσε να τις αγοράσει. Ούτε και θα ήθελε.
Το σκεπτικό στην κατασκευή ενός blog είναι να προσελκύσει ανθρώπους σχετικούς με το προϊόν. Δεν φτιάχνουμε παγίδες, πινακίδες φτιάχνουμε. Δεν θέλουμε όλοι όσοι ψάχνουν την λέξη “χρυσαετός” ή “μολοσσός ηπείρου” να έρχονται. Μόνο όσοι βλέπουν και την περίληψη από κάτω από τον σύνδεσμο και το βρίσκουν ενδιαφέρον.
To θέμα δεν είναι μόνο η αυξημένη κίνηση βέβαια. (Αν και σε σχέση με το έξοδο σε Google Adwords για παρόμοια κίνηση είμαστε πολύ πιο φτηνοί!) Οι επισκέπτες που πάνε στο www.guesthousekedros.gr από το blog κάθονται και περισσότερο. Αφού διαβάσουν κατά μέσο όρο επί 8 λεπτά στο blog, περνάνε άλλα 4 στην εταιρική ιστοσελίδα! (Έναντι 3 λεπτών από Google organic searches.)
(Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα καμία σχέση με το branding του δασικού χωριού – σίγουρα θα κέρδιζε από μια λεπτομερή δουλειά όπως αυτό εδώ το καταπληκτικό case study του Aldemar.) Σε επόμενα άρθρα, πως γεννιέται το περιεχόμενο και πως προσθέσαμε αξία στο εγχείρημα με χρήση του Facebook.
Comments are closed.